plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Starczy użyć wyzwalacza z podniesieniem lustra, SR jest automatycznie dezaktywowany.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
do pobrania plik BokehCalc.jar na telefon komórkowy i instrukcja:
http://www.canon-board.in...-komorke-37885/

działa u mnie na SE 550i

Litwin  Dołączył: 18 Maj 2011

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Litwin napisał/a:
kwiatek

No i?
Dobry czy nie wg Ciebie?

wydaje mi się mało ostry

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
No, nie wiem. Kwiatek chyba jest OK. Tak jak te kamienie.
W przypadku widoczków, do zwiększenia przejrzystości powietrza w górach służy filtr UV.

Czy sprawdziłeś już bf/ff? Oczywiście pamiętając, że w przypadku obiektywów zmiennoognisowych, na szerokim końcu często występuje inna wada, niż na końcy długim.

Litwin napisał/a:
wydaje mi się mało ostry

jak na 1/30 i 55mm(82mm) to może być
a ty chcesz sprawdzać ostrość obrazka 12mpx interpolowanego do 1,5 mpx monitora ??

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Pentagram napisał/a:
zwiększenia przejrzystości powietrza w górach służy filtr UV

Dodajmy - dobrej klasy, czysty, nieporysowany, itd. UV... poza tym mam wrażenie że CPL też blokuje promienie UV, a filtr AA na matrycy chyba też w pewnym stopniu.

pyciar napisał/a:
mam wrażenie że CPL też blokuje promienie UV

jak każdy kawałek szkła, soczewki w obiektywie również, chyba że masz obiektyw zrobiony ze szkła kwarcowego

Więc uważacie, że szkło jest ok, a zdjęcia robione są też w porządku?

[ Dodano: 2012-09-05, 19:35 ]
A co uważacie o szkle Tamron 17-50 2.8? zastanawiam się czy byłby to dobry zakup aby wyciągnąć więcej z mojej puszki?

To zdecydowanie lepszy obiektyw.

to, że będzie lepszym obiektywem niż kitowy to wiem, ale na ile będzie lepszy? jakaś skala porównania?

Wrócisz do domu. 3miasto masz rzut beretem. Tam jest dystrybutor Tamrona na Polskę. Podjedziesz, zrobisz zdjęcia Pentaxem i Tamronem, porównasz w domku na komputerze i zdecydujesz czy warto.
Poza tym, nie odpowiedziałeś czy sprawdziłeś bf/ff.

Pytam, ponieważ jeden z pentaxiarzy w Gdynii ma do opchnięcia taki w dobrej cenie i zastanawiam się...........

jaczes  Dołączył: 19 Lut 2008
ja mam T 17-50/2.8 i od 4 jest miodizo (z małą regulacją ;))

Litwin, jak w dobrej cenie to bierz, jak nie bierzesz to niech wrzuci na forum ;)
co do bf/ff to na gałązce wygląda że jest minimalny ff ale szpilki w prawym rogu aż kują (drobne poruszenie o 1-3 piksele może być wynikiem czasu naświetlania)
T 17-50 jest bardzo fajny zwłaszcza w ciemniejszych warunkach - AF się rzadziej gubi i jakby szybciej łapie, na 2,8 jest mydlany ale po domknięciu super.

pyciar napisał/a:
co do bf/ff to na gałązce wygląda że jest minimalny ff ale szpilki w prawym rogu aż kują
Może tak być, ale pewności mieć nie będziemy, dopóki Litwin sam nie sprawdzi.

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
Pentagram napisał/a:
pyciar napisał/a:
co do bf/ff to na gałązce wygląda że jest minimalny ff ale szpilki w prawym rogu aż kują
Może tak być, ale pewności mieć nie będziemy, dopóki Litwin sam nie sprawdzi.

A może właśnie tam było ostrzone :?:
Skoro operator maszyny nie wybrał punktu AF,
tylko ustawił automat, to nie wiemy gdzie maszyna sobie ostrzyła,
a może właśnie tam :-P

no a jeśli robił z ręki to od momentu zablokowania ostrości do wyzwolenia migawki mogło go odrobinę "kołysnąć" do tyłu oddalając płaszczysnę ostrości :evilsmile:

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
pyciar napisał/a:
no a jeśli robił z ręki to od momentu zablokowania ostrości do wyzwolenia migawki mogło go odrobinę "kołysnąć" do tyłu oddalając płaszczysnę ostrości :evilsmile:

Ja jestem optymistą i wierzę, że autor wątku wrzuci w końcu zdjęcia zrobione tak, by można było coś stwierdzić ;-)

[ Dodano: 2012-09-06, 16:58 ]
Litwin, żeby sprawdzić, gdzie leży problem, najpierw trzeba wykluczyć czynnik ludzki.
Poczytaj na forum o wielkości punktów AF, zapnij aparat na statywie, ustaw wyzwalacz z opóźnieniem,
wybierz jeden punkt AF, ogniskową 35-55mm, f8 i powinna być żyleta,
jeśli nie będzie to wrzuć gdzieś RAW'a i daj link..

Skocz do: