Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
Weźcie też pod uwagę tzw. "shutter blur" czyli nieostrość wywołaną przez klapnięcie lustrem.
Nieostrość ta różni się od FF czy BF tym, że nie ma na zdjęciu nic idealnie ostrego. Jeśli coś miało być ostre to ma jakby rozdwojone krawędzie. Bardzo nieładnie taka "ostrość" wygląda.
No i tak pechowo się składa, że "shutter blur" osiąga ekstremum przy czasach w okolicach 1/100s. A z mojego doświadczenia wynika, że dla przysłony F5.6-8 aparat bardzo często w ciągu dnia właśnie takie czasy ustawia. Musi naprawdę jarać słońce, albo być dużo chmur, żeby ten zakres ominąć. Dlatego jak ktoś stwierdzi z tym problem to powinien unikać czasów z zakresu 1/80 - 1/125 (podnieść ISO, otworzyć trochę bardziej obiektyw).

Miałem L100D, K-x'a, teraz mam K-5. W K100D problemu nie stwierdziłem. W K-x była masakra. Nawet aparat do serwisu odsyłałem z tego powodu, ale oczywiście odpisali, że jest miód malina. W K-5 problem jest mniejszy, ale też jest.

Problemu nie widać jak się aparat postawi na masywnym statywie.
Ja się nauczyłem, że robię na TAv albo M. W K100D robiłem praktycznie tylko na Av i czasem M.

[ Dodano: 2012-09-04, 13:13 ]
Być może dlatego w K100D nie widać było problemu, że miał duże piksele.
Shutter blur chyba nie przekracza 3 pikseli (na matrycy K-5) więc na matrycy K100D mógł się mieścić w jednym.

cinek325  Dołączył: 28 Sie 2012
irek303 napisał/a:
Najważniejsze, że mogę tam zajrzeć, i obym nigdy nie musiał.
Przekopując forum niejednokrotnie narzekano na serwis, więc postanowiłem, że jeśli będę mógł zrobić coś sam to zrobię- oczywiście w granicach rozsądku.
Jeśli możesz, wrzuć coś dla porównania-przed i po korekcie.
.

Tu masz paczkę z 2 fotkami testowymi na +40 (docelowej) i +30.Niestety fotki 0 nie posiadam,gdyż podpisywałem je sobie " 0,10,20,30,40,50" i odrzucałem od najgorszej do najlepszej,podczas przeglądania.
http://hostuje.net/file.p...87ffcc48a0eaad3

Zobacz na powiększeniu ok 200%, poziomą linię celownika i porównaj z -30...
Jak było na 0 możesz się łatwo domyśleć :evil:

A teraz co ciekawsze,zrobiłem upgrade z 1.00 do 1.03 i af lepiej działa i do tego na korekcie 0 jest dobrze,nie wiem jak na tablicy ale w terenie sprawdził się rewelacyjnie i tak też pozostawiam.Czyżby pentax wprowadził poprawki za plecami użytkowników ?
Jeśli tak,to wyszło to na dobre :mrgreen:
A może moja puszka miała jakieś popiepszone wartości i nowy soft wprowadził poprawne,nie wiem tego,grunt że jest dobrze.
Nie chcę nawet patrzeć na te tablice ,bo to wprowadza tylko w paranoje :D
Czas zacząć robić fotki :)
Co do możliwości grzebania w AFie to masz rację,dobra sprawa i może czasem uratować pupkę po zakupie szkła które nie działa dobrze z Kiksem na ustawieniach fabrycznych.

irek303  Dołączył: 09 Sty 2011
dzisiaj zabawiłem się regulacją AF-ale tylko suwakiem od ostrości-ten na dole. doszedłem do +/- 120 i nie widać różnicy. czy po każdej zmianie należy wyłączyć aparat i wyłączyć dostęp do debug mode aby zmiana została zaakceptowana?
PS. możecie rozkminić opisy ustawień debug mode tzn: te dwa pierwsze.
sorki za język ale spożyłem kilka :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B

[ Dodano: 2012-09-06, 23:05 ]
te dwa pierwsze w test AF.

Dwóch pierwszych opcji to ja nie ruszałem,podejrzewam że w tej co jest od 1- 10 to jakieś regulacje pól AF....
Ta następna to nawet się nie domyślam.Ja wolałem tam nie grzebać bo jak się coś spierdzieli to serwis raczej tego nie przyjmie na gwarancji ;)

Różnica jest ogromna po zmianie tych opcji,pewnie nie zatwierdzałeś ich >OK< tylko spustem migawki(on nic nie zatwierdza w debug menu),wtedy zmiany się nie dokonują.Nie musisz nic wyłączać ani wychodzić z debug menu,wystarczy że zatwierdzisz przyciskiem OK.
Zmień sobie na np +80 wciśnij OK i strzel jakąś fotkę,jestem pewien ,że nie złapiesz ostrości tam gdzie celowałeś.

zatwierdzałem ok-iejem i celowałem za każdym razem w to samo miejsce(w monitor na którym wyświetliłem obraz z linku -celownik) ze statywu. no i nic.

[ Dodano: 2012-09-07, 19:01 ]
albo coś źle robię albo jestem ślepy.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
irek303 napisał/a:
celowałem za każdym razem w to samo miejsce(w monitor na którym wyświetliłem obraz z linku -celownik) ze statywu. no i nic.

przez wizjer czy przez LV??

i tak i tak przez wizjer i przez LV. przy pełnej dziurze -czasu nie pamiętam, oświetlenie dzienne boczne.

[ Dodano: 2012-09-08, 01:09 ]
przez pełna dziurę rozumiem całkowicie otwartą przysłonę.

[ Dodano: 2012-09-08, 01:12 ]
odległość obiektywu od monitora ok 40-50 cm, obiektyw 18-55 kit. obraz powiększyłem tak aby wewnętrzne koło pokrywało się z kreskami celownika.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
irek303,
przez LV będzie zawsze ostro (ust. detekcja kontrastu)
przez wizjer nie powinno przy takiej korekcji +/-120 (ust. AF tylko centralny pkt.)
coś źle robisz

Jutro powalczę jeszcze raz. wstawię gdzieś paczkę z próbkami i podam link. Jotpegów jest sporo więc paczka też będzie niemała. Jeśli ktoś znajdzie chwilę niech zajrzy i sam oceni.
PS. AF centralny

Adamss68  Dołączył: 31 Sie 2009
irek303,masz BF jak kobyłę i niczem tego nie zniwelujesz.Amen!

Adamss68:irek303,masz BF jak kobyłę i niczem tego nie zniwelujesz.Amen!
-Wróżka?

Wykonane fotki porównuj przy zbliżeniu na kompie ok 200% zwróć uwagę na tą krawędzie poziomej linii.

Ja zamieściłem 2 fotki (+30 i +40 ) ,jak je pobrałeś to widzisz różnicę (???),a to tylko różnica 10 jednostek.
U mnie wszystko działa,po takiej "korekcie" jak piszesz ,u mnie było by totalne mydło,myślę że masz coś nie tak z puszką skoro nie wykonuje poleceń servisanta ;)

Monitor od obiektywu ok 25cm dalej niema sensu.
Zrób to na ogniskowej 18 i F3,5.Zresztą przy każdej ogniskowej ustawiaj jak najniższe F.

Nie rób fotek na LV bo tam zawsze jest ostro,możesz takie jedno wziąć za foto (idealne) i do niego starać się zbliżać korektą ,która nie ma wpływu na LV.
Różnica jest tylko przy fotkach z wizjera !!

AAA i rób foto obrazka ze strony,nie klikaj na niego przed robieniem foto :D

Adamss68  Dołączył: 31 Sie 2009
irek303, Wróż Tadeusz :mrgreen:

Udało mi się wygospodarować kilka chwil i zrobiłem kilka zdjęć testowych z korekcją +/-120 z krokiem co 10. opisałem zdjęcia od 10 do 120 i -10 do -120. Zdjęcia zerowe opisane jako 0, 02,03.
Test zrobiłem ze światłem dziennym bocznym ze statywu. Przesłona otwarta na full, odległość od monitora ok 30-35cm, AF punktowy, zdjęcia robione przez wizjer.
Każda korekcja AF akceptowana OK i fotka. Po sesji 10 do 120 i -10 do -120 robiłem powrót do ustawień zerowych i robiłem zdjęcie zerowe (02 i 03). Popatrzcie proszę i sami oceńcie zmiany. Czekam na komentarze i opinie.
pozdrawiam.
PS. Dzisiaj gra NOMEANSNO i nie będę w stanie nic czytać dziś i jutro. Zostawiam Was z tym samych. Do poczytania jak dojdę do siebie.
Pozdrawiam
LINK do zdjęć: https://picasaweb.google.com/112902204965426980237/Test?authkey=Gv1sRgCPm6xuPZy9qciQE

[ Dodano: 2012-09-20, 07:45 ]
NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO, NOMEANSNO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[ Dodano: 2012-09-20, 07:46 ]
Sorki nie w temacie -jeszcze działa siła HC.
Widzę, że nikt nie znalazł czasu-poczekamy, poczekamy.

Co tu oceniać:) Na pewno masz nie znacznie ostrzej niż ja,nawet tymi korektami nie mogłem osiągnąć takiej ostrości a fotki robiłem z mniejszej odległości o ok 10 cm :( ...
I raczej aparat Ci nie reaguje na korekty,a powinien,przynajmniej u mnie widać kolosalne różnice już między 10 a 20 przy fotografowaniu tej grafiki.

Jaki masz obiektyw ? 18-55 SMC DAL ?

----------------------------------EDIT-----------------------------------------------------------

Zrobiłem fotkę na + 120 i bez z mian w stosunku do punktu 0.
W ogóle zmian nie ma po aktualizacji softu do 03!! Jeszcze gdy miałem soft 00 to było ok,ale po wgraniu 03,Af zaczą działać jakby dokładniej i celniej,wiec zostawiłem na 0 i nic nie grzebałem,aż do teraz.Wygląda na to że w aktualizacjach zabezpieczyli lepiej opcję grzebania przy AF ...

Obiektyw właśnie taki kitowy 18-55 SMC DAL, soft wgrany 1.03. I tu może być pies pogrzebany.

[ Dodano: 2012-09-21, 15:27 ]
tzn w sofcie

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Spróbuj wydrukować fotkę na papierze, i wtedy powiedz jak ci się to podoba. Przeglądanie zdjęć na kompie z pełnym powiększeniem jest bez sensu i zawsze jest coś nie tak ;)

Nie przejmuj się większość z nas tak miało, najprościej przestać się przejmować i robić fotki.

Nie przejmuję się tylko testuję, dla "zabawy". A z drukiem fotek lipa, mam bardzo słaby laser a monitor jeszcze słabszy.
I tak jak mówisz drogi pthonie28 robię fotki.

driverjack  Dołączył: 01 Gru 2013
na wstępie przywitam wszystkich bo jestem nowy na forum. Z pentaxem mam doczynienia kilka lat, aktualnie k-x. Do tej pory w większości przypadków korzystałem z doświadczeń innych i za to dziekuje.
Pomyślałem że dodam dwa słowa w temacie BF/FF bo ostatnio po aktualizacji softu do 1.03 tez miałem z tym problem. Wszystko można skorygować w menu serwisowym ( również szkła niesystemowe np jupiter na adapterze m42) Jednak myślę ze najlepszym do tego będzie prosty przyrząd np z dwoch kawałków kartonu - jeden pionowo a drugi pod kątem np 45 stopni, oba z naklejoną skalą i drobnymi wzorkami, żeby dokładnie widzieć w ktorym miejscy ostrzy aparat. Pewnie wiecie o czym mowie, podobny "kalibrator" jest w ofercie sklepu "fotoaraciki" za 300pln ....ja zrobilem swoj z córeczką z dwoch kawałków kartonu i wolnego statywu, może komuś się to przyda, pozdrawiam

Skocz do: