plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Cytat
żeby z niej korzystać trzeba w menu grzebać, by wyłączyć tą z body.

Żartujesz z tym grzebaniem ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
przycisk info, szybkie przejście na ikonkę z łapką i jeden ruch kółka

szybkie i proste ;-)

Shelter  Dołączył: 08 Lis 2007
opiszon, faktycznie, jest szybciej, dzięki.

tomek_j  Dołączył: 04 Lis 2010
Ja po tefonie do serwisu Sigmy z podobnym problemem ( obiektyw kupiony we wrześniu) i wysłaniu maila z dokładnym opisem dostałem odpowiedź, że temat bedzie konsultowany z producentem Sigma Japan. Czyli czekam czy cos wymyslą.

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
Odkopię temat, bo kilka dni temu kupiłem sobie Sigmę 10-20 4-5,6 EX DC i zauważyłem dziwne przypadłości w komunikacji tego obiektywu z K-5.

Przede wszystkim wychodzi na to, że puszka nie rozpoznaje obiektywu, bo w exifie nie ma informacji o nazwie. O ile, wg Photo Me, exif z K10 w polu Lens Name zawiera pełną nazwę tego obiektywu, to jego odpowiednik z K-5 ma tam zapisane K or M Lens. Niby drobiazg, bo informacje o przysłonie i ogniskowej zdają się przechodzić do puszki poprawnie. Jednak może mi to sprawić trochę prawdziwych kłopotów, gdy w DxO Optics Pro pojawi się moduł do korekcji tego właśnie obiektywu przypiętego do Pentaksa K-5. Obawiam się, że DxO bez poprawnych danych w exifie nadal będzie się upierał, że nie potrafi nic zrobić z wadami tego szkła.

Poza tym zauważyłem, że niekiedy bezpośrednio po uruchomieniu aparat z tym obiektywem wyświetla ekran Podaj ogniskową do ustawiania ogniskowej obiektywu dla mechanizmu redukcji wstrząsów. Po chwili ekran ten znika (nie można do niego także wejść z menu) i ogniskowa zdaje się być odczytywana poprawnie. Czyli wychodzi na to, że odczytanie informacji o stanie obiektywu zajmuje puszce znacznie więcej czasu niż w przypadku firmowych szkieł.

Aha, żeby nie było wątpliwości - styki w body i na obiektywie na wszelki wypadek przeczyściłem i nic to nie zmieniło.

Czy ktoś z Was zaobserwował podobne przypadłości i jak myślicie, co z tym można zrobić?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przy wielu Sigmach to niestety norma. Obie moje też nie są poprawnie rozpoznawane.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
Korba napisał/a:
Poza tym zauważyłem, że niekiedy bezpośrednio po uruchomieniu aparat z tym obiektywem wyświetla ekran Podaj ogniskową do ustawiania ogniskowej obiektywu dla mechanizmu redukcji wstrząsów.

mam cos takiego z sigma 30, bede wysylal ja do serwisu (glowny powod - kalibracja), wydaje mi sie ze cos tam moze nie jest dobrze dokrecone...

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Z Sigmą 8-16 to są dopiero jaja. Ogniskowa poniżej 10 mm nie istnieje tzn. = 0.

Dziś rano opisałem problem w liście do serwisu. W efekcie błyskawicznie poproszono mnie o przesłanie zdjęć z exifami, które będą potrzebne do konsultacji ze wsparciem z Japonii. Na dalszy ciąg jednak przyjdzie mi poczekać, bo Japończycy już pewnie zaczęli weekend.

tomek_j  Dołączył: 04 Lis 2010
Korba napisał/a:
Dziś rano opisałem problem w liście do serwisu. W efekcie błyskawicznie poproszono mnie o przesłanie zdjęć z exifami, które będą potrzebne do konsultacji ze wsparciem z Japonii. Na dalszy ciąg jednak przyjdzie mi poczekać, bo Japończycy już pewnie zaczęli weekend.

To jest standardowa odpowiedź serwisu Sigmy w takich przypadkach. K-5 jest długo na rynku i pewnie Sigma doskonale wie o problemie. Jak maja nowszy soft , to wgrają(pomoże lub nie) , jak nie to być może zaproponuja zwrot kasy. Mogą tez poprosić o przesłanie kompletu body - obiektyw i klasycznie obwieścić,że to pierwszy taki przypadek i nigdy wcześniej czegoś takiego nie było :evilsmile:

tomek_j napisał/a:
Jak maja nowszy soft , to wgrają(pomoże lub nie) , jak nie to być może zaproponuja zwrot kasy.

Jeśli nie naprawią, to niezgodność towaru z umową będzie ewidentna (ale to jest raczej problem sprzedawcy). Tylko ja już się napaliłem na szerokokątny obiektyw, z którego moduł DxO zrobi mi szkło o klasę lepsze (tak jak to robi z pentaksowym kitem). Wiec co mi pozostanie - Tamron?

[ Dodano: 2012-10-14, 09:08 ]
Od dawna jestem Wam winien informację o werdykcie serwisu, ale nawał pracy sprawił, że przez dłuższy czas nawet nie zaglądałem na forum.

Problem zgłosiłem 14 września, potem wymieniłem jeszcze kilka maili i po 10 lat otrzymałem werdykt w sprawie przyczyn braku poprawnej informacji w programach DxO Optix Pro 7.6, Silkypix 4.1 i PSE 9 (że o Photo Me nie wspomnę). Otóż wsparcie techniczne Sigmy ustaliło, że:

od strony obustronnej współpracy aparatu z obiektywem 10-20 F4-5.6 (bez względu na egzemplarz), wszystko odbywa się prawidłowo, a zdjęcia są właściwie oznaczane w metadanych.

Brak wyświetlania poprawnej informacji w tych programach leży wyłącznie po ich stronie – błędnej interpretacji zawartych w zdjęciach danych exif.

W takim układzie pozostaje mi więc tylko mieć nadzieję, że moduł DxO, gdy już będzie gotowy, poprawnie rozpozna mój obiektyw. Zapewne przekonam się o tym w listopadzie.

[ Dodano: 2012-11-10, 20:08 ]
No i przekonałem się.
Moduł działa poprawnie, więc program na pewno rozpoznaje obiektyw, ale... jego nazwy w exifie nie wyświetla :evilsmile:

Skocz do: