Shelter  Dołączył: 08 Lis 2007
[K-5] Zawieszające się lustro
Witam.

Chciałem dowiedzieć się czy mój przypadek jest odosobniony czy też zdarzyło się komuś zgłaszać do serwisu podobne objawy i jak się zakończyła sprawa.
Ale do rzeczy. Korpus kupiony w marcu tego roku. Od około 2 miesięcy pojawił się problem ze zwisami aparatu, wg. mnie związanym z mechanizmem podnoszenia lustra. Raz na jakiś czas (powiedzmy raz lub dwa na około 1000 zdjęć) przy próbie wykonania kolejnego zdjęcia lustro zacina się w pozycji górnego położenia, że w wizjerze nic nie widać. Wtedy pomaga wyłączenie i ponowne włączenie aparatu.
Innym razem lustro potrafi zawiesić się w dolnej pozycji i nie da się wykonać zdjęcia. Przymykana jest tylko przysłona, lampa błyska, ale lustro ani drgnie. Niekiedy przy takim zwisie przy próbie zrobienia zdjęcia wyskakuje komunikat "bateria rozładowana" mimo, że faktycznie jest w pełni naładowana (raz zwis przytrafił się przy trzecim zdjęciu od pełnego naładowania). W tym przypadku, nie pomaga nawet wyjęcie baterii, odpięcie obiektywu i usunięcie karty pamięci, K-5 wraca do życia sama po chwili.

Miał ktoś z Forumowiczów podobną historię? Dziś aparat poszedł na gwarancję, ale sprzedawca uprzedził mnie, że jeśli serwisowi nie uda się wywołać tego problemu (a o to nie trudno, bo zdarza się to nieregularnie), to ja z własnej kieszeni będę musiał zapłacić za ekspertyzę i przesyłki.

Nie mogę sobie pozwolić na takie zwisy, bo prowadzę działalność, a aparat jest moim narzędziem pracy. Dlatego już się boję na przeprawę z serwisem...

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Problem z tym, że tak rzadko się to dzieje. :-/ Przy ostatnim zwisie mogłeś nagrać filmik i dołączyć go do aparatu wysyłanego do serwisu. Obawiam się, że uszkodzenie ma charakter mechaniczny, więc żadną aparaturą nie da się go zdiagnozować.

Mam nagrany właśnie filmik, ale sprzedawca stwierdził, że na nic mu się to nie przyda.

Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem było przesłanie aparatu bezpośrednio do serwisu Apollo.
Po pierwsze - wysyłka jest na koszt serwisu (DHL),
Po drugie - jeżeli aparat jest jeszcze na gwarancji, na pewno nie skubnęliby od ciebie ani grosza (nawet gdyby nie udało się wywołać zwisu).

Swoją drogą, dziwny ten sprzedawca. Skąd on wie, że będziesz musiał za cokolwiek płacić oddając aparat, na który jest jeszcze gwarancja? :shock:

Ja kilkakrotnie wysyłałem do serwisu obiektywy z powodu błahych wad (piszczenie SDM, okazjonalne zacinanie się pierścieni itp.). Za każdym razem grzecznie rozkręcali, smarowali i czyścili co trzeba, a potem odsyłali do mnie z powrotem. I to gratis, bo miałem jeszcze gwarancję.

Dodam że sprzedawca to uznany sklep foto w Krakowie. Ale mniejsza o to, bo to zdanie obsługi sklepu (o opłacie za ekspertyzę). Trzeba czekać na stanowisko Apollo. Jeśli oddadzą aparat bez żadnej ingerencji/naprawy, będę musiał odesłać faktycznie bezpośrednio z załączonymi filmikami.

Shelter napisał/a:
Dodam że sprzedawca to uznany sklep foto w Krakowie.

Tak czy inaczej szybciej jest jednak kiedy prześle się rzecz bezpośrednio do Apollo.

Człowiek w sklepie chyba jednak jest niedoinformowany.

Co do serwisu - radzę uzbroić się w cierpliwość. Serwisanci z Apollo - a wysyłałem do nich wiele rzeczy - zabierają się do sprawdzania nadesłanego sprzętu w ostatnim momencie. Czyli po 12-13 dniach roboczych, od kiedy aparat do nich dotarł. Wątpię więc abyś dostał sprzęt z powrotem przed świętami. :-/

Na szczęście mam zapas w postaci wysłużonego GX-10 z padniętym silnikiem AF ;) Ech coś nie mam szczęścia do tych aparatów.

Mogło być gorzej. Czyli usterka po gwarancji. Zresztą teraz przynajmniej GX-10 poczuje się znowu potrzebny, dowartościowany. :-D

Racja :) Tym bardziej, że szkła ze swoim silnikiem (a takich mam większość) działa dobrze z GX-10 :)

Konrad  Dołączył: 13 Paź 2011
Re: Zawieszające się lustro
Witam,

U mnie pojawił się ten sam problem co u Sheltera, z tym że lustro zawiesza się najczęściej co kilkadziesiąt zdjęć czasami częściej (objawy identyczne). Oddałem właśnie K-5 do Apollo - zawiozłem osobiście. Odrazu dostałem informację, że czas naprawy może się przedłużyć... spytałem o ile...? Konkretnie nie powiedziano, jedynie że może istnieć potrzeba wysyłki do Francji, i że ostatnio człowiek odebrał aparat po 3 misiącach... ale to była wyjątkowa sytuacja.... załamać się można.
Pytałem jak często wysyłają sprzęt do Francji... czy raz w tygodniu czy częściej. Powiedziano mi, że czekają aż uzbiera się kilka aparatów i wtedy wysyłają.

Mam nadzieję, żę Sheleter się nie obrazi bo mailowo wymieniliśmy kilka zdań ale z tego co mi napisał to: "apataru nie miał przez ponad dwa miesiące i oddali niby sprawny, po około 10 000 zdjęć (pare miesięcy - okolo 5) problem znowu się ujawnił i dodatkowo nasilił.
Aparat wylądował znów w sklepie z Reklamacją z tytułu niezgodności towaru z umową, lecz ta nie została uznana i udałem się do Federacji Konsumentów, oni zajmą się tą sprawą...."

Zobaczymy jak podejdą do mojej sprawy.... czekam z niecierpliwością.

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Re: Zawieszające się lustro
Shelter napisał/a:
Witam.

Raz na jakiś czas (powiedzmy raz lub dwa na około 1000 zdjęć) przy próbie wykonania kolejnego zdjęcia lustro zacina się w pozycji górnego położenia, że w wizjerze nic nie widać. Wtedy pomaga wyłączenie i ponowne włączenie aparatu.
.

Kilka razy zdarzył mi sie taki przypadek.Zdarzyło się to wyłacznie przy fotkach z założonymi obiektywami ze satabilizacją S 120-400 oraz 50-500(pożerają ogromne ilości prądu).Wskaźnik naładowania był na więcej niż połowa.Pewnie wskaźnik pokazuje napięcie a nie pojemnośc do wykorzystania.Przy innych obiektywach nigdy sie to nie zdarzyło ,nawet przy jednej kresce.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
Konrad, uzywasz gripa? uzywasz jakiegos zamiennego aku?

paradziqs napisał/a:
Konrad, uzywasz gripa? uzywasz jakiegos zamiennego aku?

Nie używam gripa, aku tylko orginał. Pierwszy raz aparat się zawiesił z założoną Sigmą więc zmieniłem na kita ale działo się to samo... zablokował się na amen... w serwisie chciałem zademonstrować na żywca i robiłem zdjęcia aż padł. Człowiek z serwisu widział.

rytek  Dołączył: 03 Wrz 2012
Konrad, Kiedy kupiłeś swoją kapiątkę i jaki jest jej przebieg?

Pozdro, Rytosław.

jungli
[Usunięty]
Potwierdzam przypadek, zdarza sie K5tkom zawisnac w bezruchu przy klapaniu lustrem cos jak leniwe lusterko w LX bodaj z tego co pamietam... dziwny objaw, a zdarza sie czasami, bez reguly.

pozdroofka

rytek napisał/a:
Konrad, Kiedy kupiłeś swoją kapiątkę i jaki jest jej przebieg?

Pozdro, Rytosław.

Kupiłem w październiku 2011 - przebieg około 8500. Aha i jeszcze jedno sobie przypomniałem, że u mnie nigdy nie pomagało wyłączanie aparatu i wyjmowanie baterii. Jedynie ciągłe włączanie i wyłączanie LV po kilkadziesiąt razy... aż do skutku...czasami niestety dawałem za wygraną.

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Tutaj o tym piszą: http://www.pentaxforums.c...or-problem.html

w skrócie: problem PODOBNO jest z elektroniką (tak twierdzi serwis Pentaxa) i PODOBNO dotyczy małej ilości aparatów...

emwi  Dołączył: 02 Paź 2011
hmmm ... i jak miałem w ostatnim roku (a właściwie w ostatnich 2-3 miesiącach) dwa lub trzy takie przypadki (zawieszał się w trakcie serii), ale zawsze wracał do normy po wymianie baterii na oryginalną (o ile pomnę problem występował przy zamienniku i chyba z gripem) - bardzo nie przeszkadza, ale coś tam się dzieje ...

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Paffcio napisał/a:
PODOBNO dotyczy małej ilości aparatów...
dosyć często słychać o tej małej ilości :-P

szczyglik  Dołączył: 23 Maj 2011
Ano właśnie, u mnie w K-5 też się zaczęły problemy z lustrem, raz się zawiesza, a raz pojawia się "efekt szalonego lustra", czyli przy wciśnięciu jakiegokolwiek przycisku na aparacie lustro zaczyna się podnosić i opadać za każdym wciśnięciem. Trzeba wyłączać i włączać aparat. Efekt wyraźnie nasila się po wymianie baterii na w pełni załadowaną, niezależnie czy oryginalna czy nie (gripa nie używam).

Skocz do: