tzn. w jakim sensie? Mieli wypuścić te same bebechy co w 5d3 pod innym nazwą i dlatego taniej?.
Nie wydaje mi się, żeby 6d był pod jakimś względem gorszy od świetnie (ciągle) sprzedającego się 5d2. Już teraz zapowiadana, premierowa cena jest niemal identyczna, stara piątka zniknie z rynku a szóstka stanieje. Do tego "słabsza" specyfikacja 6d pomoże utrzymać wysoką cenę 5d3 i Canon będzie zadowolony i klient mając wybór, będzie zadowolony.
Inna kwestia jest, czy niedzielnemu pstrykaczowi potrzebny jest wielopunktowy af i obudowa full-magnez? Chyba nie musowo. Oczywiście nie ma co patrzyć przez pryzmat kraju nad Wisłą, gdzie nabywamy mityczną pełną klatę po to, by z automatu stać się zawodowcami (śluborobami ). Nowa szóstka to, podobnie jak 5d2, po prostu sprzęt amatorski i kupią ją tysiące amatorów na caaalutkim Świecie.
Mniejszy, lżejszy, bardziej zwarty i zapewne lepiej wyważony korpus od "starej" piątki mi bardzo się podoba. Za parę lat, gdy trzeba będzie zmienić wysłużoną puchę, wybrałbym raczej jakieś 6d2/3 niż coś z serii 5, jeżeli proporcje cenowe będą się utrzymywać na obecnym poziomie.
P.S. 6d ma wymienną matówką, z której wykastrowano 5d3.
Zastanbawia mnie jak to z ta obudową. Na Fotopolis piszą (pierwsze wrażenia=chyba macali), że to solidny korpus, "w części wykonany z magnezu". Czyli niekoniecznie krytykowany przez was "plastik-fantastik".
że to solidny korpus, "w części wykonany z magnezu"
Na Dpreview napisali, że góra jest plastikowa (podobno wymagane to było przez zamontowany gps i wifi) a reszta podobno magnezowa.
W stosunku do 5d2 podoba mi się wielokrotna ekspozycja, blokada kółka trybów (często mi się zdarza przypadkowo przekręcić) i podobno znacznie czulszy AF (od -3EV), a najbardziej tryb cichej migawki. Oddzielna mikroregulacja fokusa dla skrajnych ogniskowych zumów to też nie głupia sprawa. Kurde, fajny sprzęcik. Nie trza mi więcej.
Rozkład puntów af-u w C wygląda całkiem nieźle na aps-c ale w przypadku ff jest za mocno skupiony. Dlatego wsadzanie większej ilości pkt. krzyżowych nie ma, imho, jakiegoś większego sensu. Najpierw musiały by być inaczej rozmieszczone.