Maxikq  Dołączył: 20 Wrz 2012
[K-r] Przesłona zawsze przymknięta na maksa
Witam!

Wczoraj otrzymałem zamówioną lustrzankę Pentax K-r, jest to mój pierwszy sprzęt. Już podczas pierwszych wieczornych zabaw, zastanawiałem się czemu nie mogę "rozmyć tła" stosując małą wartość przysłony. Dzisiaj byłem w plenerze i zdjęcia okazały się ciemne, co mnie zastanowiło jeszcze bardziej.

Po jakimś czasie zorientowałem się, że przysłona zawsze domyka się praktycznie na maksa... regulacja z poziomu aparatu nie pomaga.

Popychacz przysłony w obiektywie działa OK, w aparacie też działa tylko widocznie z jakiegoś powodu nie uwzględnia tego co się ustawi.

Jest jakiś sposób na naprawę tego?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Maxikq, jaki obiektyw?

Wklej foto z exif.

standardowy DA L 18-55mm.
W exif zapisywana jest wartość przysłony taka jak ustawiona, jednak nie odpowiada ona rzeczywistej.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Maxikq napisał/a:
Popychacz przysłony w obiektywie działa OK, w aparacie też działa
No to pewnie się rozmijają. Trzeba nagiąć (raczej ten w szkle, niech opiszą ci, którzy też mieli taki problem).

Jak popatrzysz na założone szkło od frontu, to masz przymkniętą przysłonę, tak?

Nie rozmijają się, bo przysłona jest otwarta, wszystko jest nowe i niepowyginane.

Przy zdjęciu niezależnie od ustawień domyka ją na maksa.

[ Dodano: 2012-09-20, 21:37 ]
Czyli jak rozumiem - kaplica, trzeba wysłać do serwisu...
to sobie porobiłem zdjęcia...

Maxikq napisał/a:
Przy zdjęciu niezależnie od ustawień domyka ją na maksa.
Popatrz jeszcze, na body bez obiektywu, czy dla różnych przysłon skok popychacza jest taki sam, czy inny.

Chciałem tak zrobić, ale bez obiektywu nie da się ustawić przysłony, więc skacze na maksa.

Maxikq napisał/a:
ale bez obiektywu nie da się ustawić przysłony
No tak. To nie wiem.

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Może warto spróbować jeśli masz taka możliwość, podpiac do Twojego aparatu inny obiektyw, a obiektyw. do innego aparatu. Jeśli któraś kombinacja potwierdzi ten sam problem, to będziesz wiedział co nie dzialą poprawnie. Aparat czy obiektyw.

obiektyw działa raczej ok, bo ręczne ruszanie popychaczem przysłony prawidłowo ją zwiększa zmniejsza

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czyli działa mechanicznie, ale to już wiedziałeś. Nic nie wiesz co z jego częścią elektryczną.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Jak pisze plwk, jeśli niema komunikacji ze szkłem to tak może robić. Ostatnio miałem tak z kitem WR przy K-5, po zdjęciu i założeniu szkła wróciło do normy. Domyślam się że to styki bo nawet podgląd głębi działał a zdjęcia były prawie czarne.
Jeżeli przetarcie/wyczyszczenie styków szkła i puchy nic nie dadzą to raczej komplet do serwisu.
Chyba że będziesz mógł sprawdzić na innym szkle to może samo szkło wyślesz, choć jak masz jedno to i tak nie pofocisz.

rabbitzzz  Dołączył: 23 Paź 2012
Mi zdjecia wychodzą ciemne na różnych obiektywach ale na fabrycznym akumulatorku. Na eneloopkach jest ok. Najciekawsze jest to że dzieje się to przy różnych czasach otwarcia migawki (zależnie od stanu naładowania akumulatora). Przy czasach krótszych od 1/180 to na full naładowanym aku mam już ciemno przy słabiej naładowanym to i przy 1/60 się zdarza.
Spróbuj zmienić zasilanie. Pobaw się ISO, przesłona, czas.
Sprawdzisz w ten sposób czy to nie wina aku. Koszt niewielki a choć jedną przyczyną wyeliminujesz.

grzesiot  Dołączył: 29 Paź 2012
Podepnę się do tematu gdyż mam ten sam problem, ale w leciwym *ist DS. Używam go od kilku miesięcy tylko z obiektywami m42. Dziś wpadł mi w ręce DA 18-55mm F3,5-5,6 AL i po podpięciu identyczny problem. Zdjęcia robi tylko przy maksymalnie przymkniętej przysłonie (f27) mimo iż w aparacie ustawię np f5,6. W exifie pokazuje, że zdjęcie zrobione przy przysłonie f27.Po zresetowaniu ustawień problem występuje nadal. Dodam iż nie mam możliwości sprawdzenia body z innym obiektywem i obiektywu z innym body.Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i czy udało mu się go rozwiązać bez pomocy serwisu?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sprawdź czy popychacz przysłony w body albo obiektywie nie jest zgięty, muszą na siebie trafiać.

grzesiot  Dołączył: 29 Paź 2012
Bolce nie są wykrzywione i nachodzą na siebie idealnie. Dodam jeszcze, że przy ustawionej przysłonie w body np. f5,6 przy podglądze głębi ostrości przysłonę też przymyka maksymalnie.

[ Dodano: 2012-11-16, 12:19 ]
Aparat wrócił dzisiaj z serwisu. Diagnoza: aparat ma uszkodzony układ wyboru przysłon. Nie naprawiałem, gdyż koszt to ok. połowa ceny używanego body. Aparat nabyłem celem używania obiektywów z gwintem M42 i tym się zadowolę.

Skocz do: