bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Kuszelas, skoro nadal jesteś, to "kiedyś byłeś". Więc nie wiem, co sobie wypraszasz ;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
bEEf kiedyś już toczyła się taka dyskusja. W mojej opinii warto pomagać innym i po to jest forum miłośników Pentaxa, żeby pomagać innym nie ważne czy nowym czy starym miłośnikom marki i fotografii w ogóle. Jednakże pytający powinien mieć choć odrobinę przyzwoitości. Na prawdę w przeciągu kwadransa można w googlu wiele znaleźć i uzyskać dużo wyczerpujących odpowiedzi. Prawie każdy polski i zagraniczny portal foto zawiera słowniczek pojęć i terminów oraz szkółkę początkującego amatora. Wystarczy sięgnąć. Tak jak pisze Slava na wiele pytań można uzyskać odpowiedź w instrukcji obsługi. Rozumiem więc irytację i uwagi o powtarzające się pytania.

Dobrze, że są cierpliwi, którzy potrafią i po sto razy udzielać odpowiedzi. :-B

Slava witaj miło cię znowu spotkać :)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
ja mam uczulenie na pytania o przejściówkach. Gdyby nie oczywista niechęć do tematu napisałbym krótki przewodnik...
:roll:
tylko i tak zanim ktoś znalazłby go sam, to zapytałby na forum, a inny mu to wskazał.

[ Dodano: 2007-07-13, 20:35 ]
awakqwq napisał/a:
Jednakże pytający powinien mieć choć odrobinę przyzwoitości.
na to bym nie liczył ;-) wystarczy pomysłowość i odkrycie tak dziwnego urządzenia jak wyszukiwarka. Można ujarzmić google poprzez wpisanie do magicznego pola tekstowego szukanego hasła +pentax.org...

Poza tym nie mam jakiejś awersji do dziwnych pytań, bo nie ma pytań głupich, są tylko pytania nie na miejscu [jaka przejściówka...gdy 2wątki niżej toczy sie właśnie taka dysputa] :-D

awakqwq, wiem, że się toczyła. I moje zdanie jest niezmienne - niecierpliwi powinni dać szansę odpowiedzi tym cierpliwym, ignorując wątek. Szkoda nerwów wszystkich stron.

[ Dodano: 2007-07-13, 20:40 ]
I toczyła i toczy się nie tylko tutaj. Wszystkie fora mają z tym problem. I nie znam takiego, gdzie poradzono by sobie z tym tematem w inny sposób, jak po prostu... wzięcie na luz.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
I nie znam takiego, gdzie poradzono by sobie z tym tematem w inny sposób, jak po prostu... wzięcie na luz.
To jest generalnie najlepszy sposób na poradzenie sobie z każdym tematem.

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
bEEf napisał/a:
Kuszelas, skoro nadal jesteś, to "kiedyś byłeś". Więc nie wiem, co sobie wypraszasz ;-)

No Beef, w sumie trudno nie zgodzić się z tym ciągiem logicznym. Przypomina mi się slogan: "BYLIŚMY, JESTEŚMY, BĘDZIEMY" ma w sobie wiele uroku . . . .
:-B i Całusen Aus Kaszuben - Kuszelas

bEEf masz rację, w tamtym wątku też Ci ja przyznałem i jestem zwolennikiem tego związania. Tojest IMHO jedyne słuszne wyjście z sytuacji. Kto nie lubi nie wchodzi i nie komentuje.

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
Uwaga, robię OffTopic :
Kuszelas Masz jakieś ciekawe miejsca w okolicy? Niedaleko mam i czasami bywam (choćby Skotawa itp.).
Pozdrówka

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Re: Każdy kiedyś zaczynał ;-)
tom napisał/a:
przedtem elektronia robila za nich wszystko, a teraz gdy zawodzi 'automatyka' i trzeba sie zdac na 'manual' wiekszosc odpada bo nie wie jak ustawic poprawnie wartosci ekspozycji..

To chyba o mnie :mrgreen:
Ja bym nikomu początkującemu nie poradził lustrzanki, a już szczególnie Pentax'a.
Niech się męczy na jakimś kiepskim Canon'ie, to się nauczy doceniać zalety lepszego systemu. :-)
A ponarzekać zawsze warto - nie ma to jak się wypłakać (koleżance w sweter w miłych okolicach) na aparat, w którym światłomierz jest ograniczony do 18% szarości i za cholerę sam nie chce naświetlać do prawej na histogramie, choć kompakcik potrafi. ;)

armar na tym forum unikamy wojen systemowych więc proszę staraj się nie stosować stwierdzeni w stylu
armar napisał/a:
Niech się męczy na jakimś kiepskim Canon'ie, to się nauczy doceniać zalety lepszego systemu.
ja rozumiem że to był żart ale jednak. generalnie Pentax.org.pl to bardzo radosne i wesołe forum i unikamy tu wojenek.

pozdrawia

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Nie całkiem żart, ale przepraszam wszystkich posiadaczy sprzętu innych producentów.
Obiecuję poprawę i pisanie wiadomości w tonie wesołym i niedokuczliwym. :)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
awakqwq napisał/a:
armar na tym forum unikamy wojen systemowych więc proszę staraj się nie stosować stwierdzeni w stylu
armar napisał/a:
Niech się męczy na jakimś kiepskim Canon'ie, to się nauczy doceniać zalety lepszego systemu.
ja rozumiem że to był żart ale jednak. generalnie Pentax.org.pl to bardzo radosne i wesołe forum i unikamy tu wojenek.

pozdrawia

No ale on sie mocna zgrywa...

milo eee tam mógł napisać, że nie będzie pisał prawdy tylko trzymał się zasady political correctness co by innych (nie znaczy gorszych) nie urazić :evilsmile: ;-)

Tak na poważnie. To ja bardzo sobie cenię spokojną i miłą atmosferę tego forum i przesadna moja ostrożność wynika z obawy o psucie klimatu naszego forum.

Pozdrawiam

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Ja tam radzę wszystkim czytać najpierw instrukcję obsługi.

DOKŁADNIE

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
lipalipski napisał/a:
Najśmieszniejsze pytanie: "Dlaczego jak robię zdjęcie, nie widzę obrazu na wyświetlaczu LCD? Czy coś się zepsuło?"

Dziwisz się, a ja podobną sytuację znam z autopsji. Na chrzcinach mojej siostrzenicy dałem znajomemu (posiadaczowi jakiegoś prostego kompaktu Canona) do ręki manualną lustrzankę, żeby zrobił nam zdjęcie. Patrzę, a on wyciąga aparat przed siebie (tzw. postawa "zombi"). Mówię mu "patrz przez wizjer", a on "a gdzie jest wizjer?". :mrgreen:

[ Dodano: 2007-07-15, 23:35 ]
bEEf napisał/a:
Każdy z Was był kiedyś dyletantem
Szczerze? O tym, że za pomocą przysłony można sterować głębią ostrości dowiedziałem się z telewizji. W któreś wakacje (całe latat temu) leciał jakiś program dla początkujących o fotografii.

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
djack napisał/a:
O tym, że za pomocą przysłony można sterować głębią ostrości dowiedziałem się
mnie tata nauczył :-) ...tak samo jak się robi odbitki powiększalnikiem.... :mrgreen:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
djack napisał/a:
[ Dodano: 2007-07-15, 23:35 ] bEEf napisał/a:
Każdy z Was był kiedyś dyletantem

Szczerze? O tym, że za pomocą przysłony można sterować głębią ostrości dowiedziałem się z telewizji.

Przed tym jak po raz pierwszy w zyciu miałam jechać na wycieczkę sam na sam z Zenitem na kilka dni - dorwałam jakąś książkę n.t. fotografii [dużo literek, mało obrazków] i starałam się przeczytać i zapamiętać ile się tylko dało.
Po czym wzięłam kartkę papieru, którą później nosiłam przy sobie ciągle i napisałam tam jedno zdanie:
"Duże "f" = mała dziurka = duża głębia ostrości" :-D

A soory - i jeszcze jedno:
"Maksymalny czas = 1/ogniskowa"

:mrgreen:

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
mygosia, to tak jak ja... ;-)
ale teraz już jest lepiej...

teraz przerabiam korekcję - co znaczy, że jest na minus, a co znaczy, że jest na plus :-P
/to znaczy wiem, ale czasami muszę się zastanowić - zazwyczaj działam intuicyjnie i po prostu ustawiam... to tak jak z pamiętaniem pinu do telefonu - wiem, jaki jest - jak go wbić, dopóki ktoś mi nie każe go wyrecytować :-P /

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
mygosia napisał/a:
"Duże "f" = mała dziurka = duża głębia ostrości" :-D

TOOOO sobie musiałaś zapisać :?: :evilsmile:

Cytat
Dziwisz się, a ja podobną sytuację znam z autopsji. Na chrzcinach mojej siostrzenicy dałem znajomemu (posiadaczowi jakiegoś prostego kompaktu Canona) do ręki manualną lustrzankę, żeby zrobił nam zdjęcie. Patrzę, a on wyciąga aparat przed siebie (tzw. postawa "zombi"). Mówię mu "patrz przez wizjer", a on "a gdzie jest wizjer?".

Standard. Pierwsze pytanie każdego człowieka, który bierze mój aparat do łapy, (z wyjątkiem oczywiście poznanych forumowiczów ;-) ) - "Ale fajny! <Intensywne obracanie na wszystkie strony> Eee... y.... jak przełączyć na LCD"? Jeszcze nie trafił mi się chyba nikt, który by nie zapytał. Dotyczy to również ludzi, którzy interesują się fotografią i mieli nawet kiedyś do czynienia z Zenitami, Practicami itd.

Skocz do: