krzysiek413  Dołączył: 20 Cze 2012
adapter m42
Witam,
Ponieważ mam 3 stare obiektywy od swojego taty wyposażyłem sie w przejściówki z bagnetu m42 na K.
Oczywiście kupiłem bez ostrzenia na nieskończoność.... jednak w ubiegłą niedzielę na giełdzie dorwałem takową przejściówkę z ostrzeniem na nieskończoność. Jednak dzieje sie coś dziwnego....

Mocuje przejsciówke do bagnetu, wkręcam obiektyw jednak po dokręceniu mam dość duży luz tz. obiektyw nie siedzi dobrze w bagnecie tylko obraca się bezwiednie w lewo i w prawo razem z cała przejściówką. Czy jest sposób aby temu zaradzic czy lepiej kupić inny adapter?

http://img130.imageshack....3/dscf1922e.jpg taki typ posiadam...

gamic1  Dołączył: 29 Sie 2009
... a ta blaszka blokująca przejściówkę nie jest za bardzo zagięta - tzn może za bardzo przylega do przejściówki i nie blokuje się przy próbie przekręcenia...

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
krzysiek413, za radą kolegi, weź pod lupę blaszkę, czy nie ma uszkodzeń, a druga sprawa to wykonanie samego adaptera - porównaj z bagnetem K w obiektywie czy nie ma jakiś niedoróbek

manfred  Dołączył: 31 Sty 2009
tak jak pisze arQ, ale ja z mojego blaszkę wykręciłem i adapter się zatrzaskuje pewnie w bagnecie. Owszem, jak ruszę obiektywem mocniej, to odkręcę, ale generalnie nie ma luzów żadnych.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
zależy od obiektywu - bywają takie co siedzą lepiej jak bagnetowe ;-) , a z niektórymi trzeba uważać bo łatwiej (co nie oznacza, że bez odrobiny siły) dają się wykręcać - niemniej gdy obiektyw zaczyna "wychodzić" to ewidentnie czuć, a komfort braku blaszki jest duży...

[ Dodano: 2012-09-29, 13:40 ]
poza tym stawiam na adapter "Made in China" :mrgreen:

[ Dodano: 2012-09-29, 19:15 ]
tutaj w wątku znalazłem info odnośnie możliwych powodów i przyczyn problemów z adapterem:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=999178#999178

Skocz do: