BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
Cytat
I jeszcze jedno, z innej beczki - jak dziecko to kup lampę.

tak tak.. i strzelaj prosto w oczy takimu dziecku..

komisarz  Dołączył: 09 Maj 2011
A z manualem przy dziecku - życzę powodzenia :-) . Moim takumarem 135/2,5 wychodzą tylko zdjęcia żony (jak stoi nieruchomo)

[ Dodano: 2012-09-27, 21:23 ]
paradziqs napisał/a:
i strzelaj prosto w oczy takimu dziecku..

A kto Ci każe prosto w oczy? Pomijam fakt, że jakby się zastanowić, to chyba jeszcze nigdy nikomu nie walnąłem prosto w oczy.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Prosto w oczy to się nikomu nie strzela. Po to istnieją odchylane głowice w lampach a i dyfuzory różne, żeby tego nie robić.

Dywagacje na temat "prosto w oczy czy nie" są bez sensu, wg mnie nieporozumieniem jest manie lustrzanki bez lampy.

Bozia  Dołączył: 05 Wrz 2011
a może Tamron za 1000 (leży na giełdzie) + lampka?

komisarz napisał/a:
nieporozumieniem jest manie lustrzanki bez lampy.

to naprawde ciekawa teoria..
przeciez lustrzanki pentaxa maja wbudowane lampy..
a co do zestawu ktory ja bym wybral.. samyang 85 + da35/2.4.. a za jakis czas YN 460..

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Tamron 28-75 moim zdaniem nie jest najlepszym pomysłem jako szkło portretowe. Ostry fakt, ogniskowe też sensowne, ale bokeh nie za bałdzo...

paradziqs napisał/a:
to naprawde ciekawa teoria..

to chyba dobrze, nie? Co nam po nieciekawych teoriach?
Ale nie powiesz chyba (odstawiając na chwile czepianie sie), że nie widzisz różnicy w użyciu lampy wbudowanej i dodatkowej z ruchomą głowicą?

Nawiasem, dla mnie wyznacznikiem, czy ktoś połknął bakcyla "lustrznkowego", czy nie (i dalej lata tylko z kitem) jest własnie manie zewnętrznej lampy. (uprzedzajęc "czepianie się" - tak, to nie zawsze jest prawda, ktoś może być bogiem fotografii mając tylko kita i nie mając lampy, ale z naciskiem na "moooże")

[ Dodano: 2012-09-27, 21:39 ]
I żeby na temat - jako ojciec 3-letniej córki, zaprawdę powiadam Ci, jak nie masz pieniędzy to wystarczy kit + LAMPA.

komisarz, nie, nie.. ja poprostu nie uwazam, ze posiadanie lampy jest czyms koniecznym w przypadku lustrzanki..

Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
Przy dziecku do 3 miesiąca nie powinno się wogóle używać lampy, nawet odbijając od ścian czy sufitu

Nieostry  Dołączył: 08 Kwi 2010
komisarz napisał/a:
Nawiasem, dla mnie wyznacznikiem, czy ktoś połknął bakcyla "lustrznkowego", czy nie (i dalej lata tylko z kitem) jest własnie manie zewnętrznej lampy.

Ja też uważam, że to ciekawa i daleko idąca teoria

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
A ja bym tak 77/1.8 + 31/1.8 1000 zł starczy, ważne aby w następnym miesiącu znowu uzbierać na kolejną ratę :lol:

Co do T90/2.8 jak cię macro nie interesi to nie kupuj. Wiem że można nim całkiem ładne portreciki pstrykać, ale plastyki i bokehu to w nim brakuje. Szkło jest jak skalpel, zimne i ostre... a tobie pendzla trzeba. Jak z AF to DA70/2.4 i do domu 35/2.4 jak nie masz to sprzedaj jeszcze A 50/1.7 ( a co ci w niej nie tak przy portrecie ? )

Jak był bym zmuszony to pozostał bym przy kicie + 70/2.4 a w przyszłości DA35/2.4 i jakieś 135/2.8 ... mnie ta ogniskowa bardzo pasi, mimo że nie jest to powszechna opinia.

Dzięki wszystkim za opinie. Do Ltd chyba jeszcze nie dorosłem. Jak uznam, że jestem gotowy to pozbędę się półśrodków i wymienię na jedyny słuszny. Tymczasem chyba pozostanę przy opcji DA35 + Sam 85 (zwłaszcza, że leży na giełdzie i w takim wypadku pozbędę się 50 1.7). Pojawiło się mało głosów na opcję z lampą i chyba pozostanę przy swoim obecnym demonie Revue C30s :)
Gdyby jeszcze ktoś coś kiedyś to ja chętnie :)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Bozia napisał/a:
pozostanę przy opcji DA35 + Sam 85 ...i pozbędę się 50 1.7
Może moje pytanie zabrzmi głupio, ale dlaczego chcesz się pozbyć pięćdziesiątki?

Bozia napisał/a:
Pojawiło się mało głosów na opcję z lampą
Gdybym miał wybierać z Twoich propozycji, wybrałbym:
Bozia napisał/a:
2) DA 35 f/2.4 + Metz 48

Pentagram napisał/a:
Gdybym miał wybierać z Twoich propozycji, wybrałbym:
Bozia napisał/a:
2) DA 35 f/2.4 + Metz 48

... i zostawił 50-tkę :-)

Porównując swoją fa50 i da35, stwierdzam, że pomimo niby niewielkiej różnicy w ogniskowej, dla mnie oba są na tyle 'odległe", że widzę zastosowanie dla obydwu.

komisarz napisał/a:
... i zostawił 50-tkę
Naturalnie. Tak. Oczywiście.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Bozia napisał/a:
Do Ltd chyba jeszcze nie dorosłem.

e..tam... gadanie. Umów się z kimś, pomacaj... i zobaczysz - to zaraźliwe i nieuleczalne. Z ltd 77 objawy są jeszcze gorsze :-) . Na Twoim miejscu zostawiłbym sobie kita, resztę sprzedał i kupił 70ltd.

Pentagram napisał/a:
dlaczego chcesz się pozbyć pięćdziesiątki?

Bo pozwoli mi to w całości pokryć koszty zakupu 85 + 35 a z drugiej strony zastanawiam się czy mając 85 będę nadal potrzebował 50...

Zapyta ktoś - po co Ci zatem 85 skoro masz 50? :-)

Odpowiadam zatem - bo 85 jeszcze nie miałem... :-P

Nie ukrywam, że gdzieś z tyłu głowy chodzi mi myśl o lampce a jednocześnie kusi mnie amatorska myśl, że co 2 nowe szkła to nie jedno ;-)

Pamiętaj, że więcej nie zawsze znaczy lepiej. Ale widzę, że nastawiłeś się już na 85-kę, więc pozostaje mi tylko życzyć Ci ładnych zdjęć. :->

Wiesz co Pentagram chyba jednak zrobię Ci na złość i kupię faktycznie 35 + lampa... ;-) Albo zostanie rzut monetą...
Dlaczego życie stawia Nas, amatorów, przed takimi trudnymi wyborami...?

A na domiar złego ani Metza, ani DA 35 nie ma aktualnie nigdzie w rozsądniej cenie...

Skocz do: