BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
socha napisał/a:
Kapiątkę naprawiam klepaniem tak jak słynny odbiornik telewizyjny Rubin. ...

Jaśniej proszę ,może się komuś przyda taka porada ?

socha  Dołączył: 09 Paź 2007
Nie wiem czy rozsądnym będzie propagowanie tej metody; w końcu to sprzęt elektroniczny. Ale jeśli weźmiemy pod uwagę iż ruch lustra jest mechaniczny, a jego pracą steruje elektronika, która zależna jest od zasilania. To (moje domorosłe gdybanie) jeśli aparat wysyła sygnał o podniesieniu lustra, a proces nie zostanie w PEŁNI wykonany (w wyniku chwilowej przerwy w dostatecznym zasilaniu), to lustro znajduje się w pozycji (?? odblokowane, ale nie przesunięte w krańcowe położenie??) Aparat nie posiada narzędzia, które przewiduje taki moment. Stara się wykonać zadanie w jedyny znany mu sposób: odblokować, podnieść, opuścić, ale proces wykonuje tylko z ,,zerowego biegu,,. A nam puszka zawiesza się na ,,pierwszym biegu,, I tu wkrada się łopatologiczna fizyka: lekkie klepnięcie w pryzmat aparatu z jednoczesnym naciśnięciem spustu ( wybrałem tryb B) wspomaga ruch lustra. Jeśli lusto zawiesza się w pozycji górnej ( podniesione, ciemno w wizjerze) analogicznie pukamy od dołu. Robimy to bardzo delikatnie. Ale szczerze jeśli będzie to zbyt uprzykrzające to odeślę do serwisu. Na tą chwilę były 3 zwiechy na przestrzeni 60 dni, aparat ma 14mies.

Podtrzymam swoje zdanie na temat zawiechy.Dziś załozyłem 50-500,włączyłem stabilizację.Po 20 min i 30 fotkach -zawiecha.Na wskaźniku zamiast 3 tylko 2 kreski-a był naładowany)Zmieniłem akumulator i nastepna godzina ,łacznie z seryjnymi poszła bez problemu.Myślę,że podstawą problemu jest zbyt niska wydajność akumulatora(pojemność) a nie tylko napięcie.

rytek  Dołączył: 03 Wrz 2012
Wygląda na to, że problemem nie jest rozsypująca się po jakimś czasie puszka, tylko słąbnąca po dłuższym użytkowaniu bateria. Łatwiej kupić nową batkę, niż nowe body.

W jakimś wątku leci dyskusja o akumulatorach i zamiennikach.napisałem tam ,że zamiennik sprawuje się przez rok tak samo dobrze jak oryginał.Teraz przyszedł czas aby zweryfikować tę opinię.Oryginał wciąż trzyma pojemność ,zamiennik 3 razy tańszy już się kończy.Przezornie przed wyjazdem na urlop kupiłem oryginalny akumulator(jako 3 ) i to uratowało mnie przed niefotografowaniem :-/ ,bo wiadomo jak w hotelach z ładowaniem:jest gość -jest ładowanie.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
rytek napisał/a:
Wygląda na to, że problemem nie jest rozsypująca się po jakimś czasie puszka, tylko słąbnąca po dłuższym użytkowaniu bateria. Łatwiej kupić nową batkę, niż nowe body.
I co? Myślisz, ze 2 miesiące wymieniali mi baterię? :mrgreen:

rafal77  Dołączył: 13 Lip 2008
mam dwa pytania
Jak można sprawdić podczas kupna czy lustro się zawiesza czy nie.
Co nazywacie orginalnymi bateriami

rafal77 napisał/a:
mam dwa pytania
Jak można sprawdić podczas kupna czy lustro się zawiesza czy nie.
Co nazywacie orginalnymi bateriami

IMHO
-nie można
-oryginalna

rafal77  Dołączył: 13 Lip 2008
Cytat
IMHO
-nie można
-oryginalna

dzięki za link ,a to pierwsze to mnie zmartwiłeś może ktoś ma jakiś pomysł

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
gdybysmy wiedzieli w czym jest problem to nie byloby pewno tego tematu.. ciekawe czy pentax wie o co chodzi :P

Konrad  Dołączył: 13 Paź 2011
paradziqs napisał/a:
gdybysmy wiedzieli w czym jest problem to nie byloby pewno tego tematu.. ciekawe czy pentax wie o co chodzi :P

Pisałem już w innym wątku ale ponieważ to w temacie więc jeszcze raz.

Do mnie już wróciła K-5 w poniedziałek. Odbierałem osobiście z serwisu. Nie było informacji co i jak zostało zrobione. Zero wpisu w karcie gwarancyjnej. Ale ponieważ odebrałem osobiście dowiedziałem się, że było wgrywane jakieś oprogramowanie poprawiające pracę migawki (silnika jeśli dobrze usłyszałem). Oprogramowanie podobno jest dostępne tylko dla serwisu.

Wyszedłem na zewnątrz... zrobiłem testy... na razie nic się nie wiesza... zobaczymy co będzie dalej...

Co do serwisu to kontaktował się ze mną Pan, który naprawia sprzęt powiedzieć tylko, że nie wie co jest grane bo nie udaje mu się wywołać "zawiechy" i wypytał co i jak... odnośnie objawów itp. Powiedziałem, że zostawiłem zawieszony aparat.... i tyle.

hm... no prosze.. czyli lekarstwo istnieje.. i soft jest dostepny w apollo tak?
czyli taka naprawa powinna trwac te ich 21 dni max (poprawcie, bo nie zagladalem do karty gwarancyjnej)..

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
paradziqs napisał/a:
czyli taka naprawa powinna trwac te ich 21 dni max

Nie, po pierwsze liczą się dni robocze a po drugie identyczne objawy nie oznaczają takiej samej usterki.

Highlander  Dołączył: 14 Lis 2007
Pisałem już w wątku serwisowym, zacytuję sam siebie:
Highlander napisał/a:
Highlander napisał/a:
Wysłałem K-5 z zacinającą się migawką tydzień temu. Od tego czasu nikt do tego jeszcze nie zajrzał :(
Mam dowiadywać się za tydzień...
Przed wysłaniem dostałem info, że czas naprawy wynosi ok 2 tygodni gdy naprawiają na miejscu, albo ok 1,5 miesiąca przy naprawie w Niemczech.
W takim razie czy nie powinno być tak, że najpierw serwisant jak najszybciej ocenia uszkodzenie i typuje do naprawy na miejscu, albo do wysyłki do Niemiec ?
Jeśli czeka się tydzień-dwa na samą diagnozę to chyba coś nie tak z serwisem ?

Dziś aparat wrócił z serwisu (po 16 dniach kalendarzowych). W pudełku nie było żadnego infa o tym co i jak zostało naprawione.
Zadzwoniłem do Apollo, dowiedziałem się że była zrobiona regulacja migawki i update firmware.
Zacząłem testowo pstrykać fotki seryjne, bo to zacinanie się migawki przytrafia się co jakiś czas.
Niestety znowu się zacięło, jestem załamany :(
W międzyczasie kupiłem żonie nowy K-5 bo za kilka dni robi fotki na chrzcie a potem na ślubie i musi mieć aparat...

Dodam, że serwis się w ogóle ze mną nie kontaktował w celu dokładnego ustalenia co i w jakich okolicznościach dzieje się z aparatem.

Dziś zadzwoniłem do Apollo, serwisant powiedział żeby przysłać jeszcze raz aparat - prawdopodobnie wyślą puszkę do centralnego serwisu we Francji. Zaraz umawiam się z kurierem...

Shelter  Dołączył: 08 Lis 2007
Ostatecznie mój problem nie został rozwiązany. Dzisiaj Kapiątka trafiła do serwisu (po raz drugi). Z tym że usterka tak mocno się nasiliła, że nie dało się wykonać 4-5 zdjęć, bo już był zwis, nie zależnie z jakim obiektywem, czy jaką baterią i jak mocno naładowaną. Praca LV też nie była normalna, matryca wykonywała gwałtowne skoki, przy załączonym "podglądzie na żywo".
Między innymi z tego powodu już jestem w innym systemie (to przeważyło szalę), więc teraz mi się nie pali z naprawą - jednak denerwuje, że już drugi raz aparat będzie latał po europie, mogliby to wymieniać... bo to gorsza usterka niż plamy na matrycy. Można popsuć w ten sposób zlecenie, dlatego zmieniłem na coś pewniejszego ( chyba?? ;) )

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Shelter napisał/a:
Między innymi z tego powodu już jestem w innym systemie
opłacało Ci się wymienić cały system z powodu jednego body?
Ja jak sobie pomyślę, że miałbym ten cały swój sprzęt wymieniać na inny to od razu mi się odechciewa.

pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
Nie ma czegoś takiego, jak "coś pewniejszego".
W przeciwnym wypadku u nikoniarzy, canoniarzy i innych nie było by wątków podobnych do tego, a niestety są.

Shelter  Dołączył: 08 Lis 2007
Zmiana nie była spowodowana konkretnie przez to. Nosiłem się już z zamiarem dłużej, a ta usterka tylko mnie popchnęła do zmiany. Fakt jest taki, że miałem ogromne dylematy, bo sprzętu było na prawdę sporo i za sporą kasę, ale jakoś to przepchnąłem. Dalej się czuję Pentaksiarzem mimo, że fotografuje teraz body o wiele lepszym pod wieloma względami i już bym nie wrócił, patrząc na efekty i wygodę pracy (AF).

"Coś pewniejszego" było w odniesieniu do mojego przypadku i przymrużeniem oka. Miałem dwa body Pentaxa, tzn. jeden Samsung w sumie, ale obydwa uwalone po jakimś czasie mimo pilnowania sprzętu jak oczka w głowie.

boober  Dołączył: 28 Wrz 2009
Shelter napisał/a:
fotografuje teraz body o wiele lepszym pod wieloma względami

Możesz podzielić się tajemnicą jakie to body jest pod wieloma względami o wiele lepsze? Serio pytam...

strzelam ze nikon d800

Skocz do: