czosnek  Dołączył: 23 Wrz 2012
  K5 + M42 = problem z M
Zamontowałem w moim świeżutkim K5 adapter na obiektywy m42. Problem jest taki, że w trybie M nie pokazuje mi się "skala" informująca o prześwietleniu, niedoświetleniu zdjęcia, co powoduje, że zdjęcia w tym trybie są robione na oko, co średnio się sprawdza a dość mocno irytuje. Dodam, że od trybu "zielonego prostokąta" , Sv i Tv wyświetla mi się informacja, że aparat pracuje w trybie AV ale to akurat w przypadku np. trybu Tv mogę sobie wytłumaczyć tym, że przy manualnym obiektywie nie może za bardzo istnieć preselekcja czasu. Pytanie moje, czy to tak ma być czy coś jednak nie najlepiej się dzieje z aparatem :shock:

(yghmm, chyba pomyliłem działy, przepraszam i proszę o przeniesienie do właściwego)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Na Av powinien pracować normalnie. Oczywiście pomiar przy ;przysłonie roboczej. Inne tryby raczej nie będą działać, no bo niby jak w M42 ma aparat ustawiać przysłonę, lub czytać jej wartość ?

Stosując ten sam patent z adapterem przy Sony, w trybie manualnym wszystko działało jak należy, stąd moje zdziwienie w tym wypadku.

[ Dodano: 2012-09-29, 19:46 ]
Pobawiłem, się ,postukałem, poprzyciskałem i "skala" czy też"drabinka" w trybie M się znalazła po przytrzymaniu suwaka on/off w pozycji z narysowaną przysłoną. Wybaczcie moje dziwne pytania ale do tej pory moja współpraca z M42 przebiegała bezproblemowo a i system Pentaxa jest dla mnie nowością.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
czosnek napisał/a:
Stosując ten sam patent z adapterem przy Sony, w trybie manualnym wszystko działało jak należy, stąd moje zdziwienie w tym wypadku.

No ale piszesz pewnie o Neksie... taka mała różnica konstrukcyjna. Domyśl się dlaczego na Neksie to działa a na Pentaksie K-5 nie...

Sony, o którym mowa to A100.
Jak już wspomniałem wczesniej, drabinka się odnalazła również w pentaxie:)

Skocz do: