arturkornacki  Dołączył: 08 Paź 2012
[K-5] Telekonwerter do Pentaxa z autofocusem
Pytanie: Dlaczego nie działa autofocus jeśli do Pentaxa K5 jest podłączony telekonwerter Kenko P-AF 2X TELEPLUS MC4 oraz Pentax SMC DA 200mm f/2,8 ED (IF)?
Czy chodzi o jakieś styki (brak lub za dużo) a może o jakieś ustawienia w samym menu body Pentaxa?
Po podłączeniu samego telekonwertera działa menu, podobnie z innymi obiektywami podłączonymi do Kenko, natomiast po podłączeniu DA200 do Kenko 2X nic nie działa w ustawieniach body no może poza pokrętłami na górze korpusu.
Wytłumaczcie lub poradźcie co robić (poza zmianą telekonwertera chyba, że sie inaczej nie da).

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Ten telekonwerter ma wbudowaną elektronikę. W efekcie aby poprawnie działać musi najpierw odebrać parametry od obiektywu. Potem te parametry przelicza i przesyła do korpusu. Niestety wiąże się to z ryzykiem że dany TC może nie współpracować z wszystkimi dostępnymi obiektywami. Podłączenie samego telekonwertera powoduje że przełącza się on w tryb współpracy z obiektywami manualnymi. Jak podłączysz nieobsługiwany przez niego obiektyw to może się blokować.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Z tego co wiem to starsze TC Kenko nie mają elektroniki. Dopiero od nowszych wersji (DGX, Pro 300) jest informacja w exif, ale niema wersji pod Pentaxa, nawet wersja DG (mam 2x MC7 DG i 1.4 MC4 DG) nic z sygnałem nie robią.
arturkornacki, u Ciebie to może być brak wewnętrznych styków SDM/PowerZoom w TC (są płaskie, czarne zaślepki). Robili wersje tych TC ze stykami i bez, sam nie mam szkieł SDM więc nie wiem jak się zachowuje bez nich.

Makler napisał/a:
Z tego co wiem to starsze TC Kenko nie mają elektroniki. Dopiero od nowszych wersji (DGX, Pro 300) jest informacja w exif, ale niema wersji pod Pentaxa, nawet wersja DG (mam 2x MC7 DG i 1.4 MC4 DG) nic z sygnałem nie robią.
Mam KENKO Pz-AF 2X TELEPLUS MC7 i posiadał on elektronikę do czasu aż go nie przerobiłem na pierścień pośredni. :-P

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Kenko PZ-AF 2X TELEPLUS MC4 posiada elektronikę, jednakże nie przenosi SDMu. MC7 podobno przenosi. PZ-AF 1.5x też przenosi.

A to sorki, w takim razie mam uboższą o elektronikę wersję :-( .
Kenko robiło kilka wersji tych TC, mój MC7 nie przenosi SDM bo niema tych właśnie styków.
Wygląda na to że reguły niema.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Przy MC7 napisałem - podobno przenosi, ponieważ tak go opisują pentaxforumsy. Osobiście nie widziałem. Natomiast widziałem 1.5x z DA*300:
http://www.youtube.com/watch?v=3MrYFGS7AJA

Z moich obserwacji wynika że te telekonwertery oznaczone jako Pz-AF mają obsługę SDMa a te oznaczone P-AF go nie obsługują. Tutaj ważna jest ta literka "z" a symbol MC7 czy MC4 oznacza raczej konstrukcję optyczną.

ZbyszekB, rzeczywiście może tak być, moje nie mają tego "z".
Z tym MC7 i 4 to prawda, dokładnie to cyfry oznaczają ilość soczewek.

Skocz do: