pankalego  Dołączył: 17 Lut 2007
Co wybrać?
Chciałbym coś w posiadanym sprzęcie pozmieniać. Troszkę popróbowałem i widzę, że "tu" zbyt długo a "tam" zbyt krótko.
Wziąłem na celownik dwa obiektywy:Pentax SMC P DA 10-17 f/3.5-4.5 ED Fisheye i Pentax 12-24 f/4.0 ED AL IF.
Pierwszy ma krótszą ogniskową i widocznie krótszą cenę. Jako wadę widziałbym brak możliwości wkręcenia filtra dla korekty i ochrony. A może jest taka możliwość tylko mój ubogi zasób wiedzy o przedmiocie nieco cienki? Ewentualnie jak sobie radzić z ochroną obiektywu? Pomimo tego bardzo kusi.
Drugi ma możliwość wkręcenia filtrów, jest cięższy i starszej konstrukcji. Cena jak dla mnie dość długa. Jednak lubię zapach farby i poważnie myślę o nowym. Jeżeli będzie takie przesłanie to odżałuję innych rzeczy a szarpnę się nawet na drugi obiektyw.
Będę wdzięczny za merytoryczną i wyważoną pomoc w podjęciu decyzji.
Obiektyw miałby współpracować z K10D. Interesują mnie bardzo ciasne kąty w budownictwie i ewentualnie przyciemne sale.
Pozdrawiam pentaxowców

Jeszcze dygresja!
Pewien zatwardziały Canon wróży posiadaczom K10D problemy z umocowaniem matryc a spowodowane układem stabilizacji. Zabrał mi sporo spokoju. Czy coś o tym gdzieś ćwierkają?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Cytat
Wziąłem na celownik dwa obiektywy:Pentax SMC P DA 10-17 f/3.5-4.5 ED Fisheye i Pentax 12-24 f/4.0 ED AL IF.
było, było, było
zanim jednak poszukasz w dziale obiektywy wątku o radzie co do szerokiego kąta [zaletach, wadach, cenach=rozważania pełne] zastanów się, czy chcesz fish-eye czy normalny szeroki kąt ? Podane przez Ciebie szkła nie są zamiennikami, mogą się wzajemnie uzupełniać.

[ Dodano: 2007-07-14, 17:58 ]
pankalego napisał/a:
Obiektyw miałby współpracować z K10D. Interesują mnie bardzo ciasne kąty w budownictwie
jeśli dokumentacja architektoniczna... 10-17 odpada.

[ Dodano: 2007-07-14, 18:05 ]
a może taki wątek? LINK

[ Dodano: 2007-07-14, 18:07 ]
ale raczej tego szukasz
LINK

jak wątek będzie zmierzał w niebezpieczne strony powielania wątpliwości, proszę o zamknięcie i scalenie. Idę na kawalerski, już mnie tu nie ma :mrgreen:

[ Dodano: 2007-07-14, 18:10 ]
pankalego napisał/a:
Jeszcze dygresja!
Pewien zatwardziały Canon wróży posiadaczom K10D problemy z umocowaniem matryc a spowodowane układem stabilizacji. Zabrał mi sporo spokoju. Czy coś o tym gdzieś ćwierkają?
w czym? jeszcze nikomu nie odpadła, bez jaj.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
pankalego, - ja moja codziennie ogladam.....no i faktycznie.... cholera coraz bardziej sie telepie..... dzisiaj normalnie guma musialem ja lekko przytwierdzic......
1 - jutro kupuje kropelke
2 - a potem super cement....(poxilina czy cos takiego)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Fafniak napisał/a:
jutro kupuje kropelke

Przesadzasz, gumka recepturka wystarczy tylko taka wycięta z dętki rowerowej, lepiej trzyma.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Re: Co wybrać?
pankalego napisał/a:

Jakiś domorosły samozwańczy ekspert? Uwielbiam takich ludków i ich teoryjki. Generalnie bzdura ale pośmiać się zawsze miło :mrgreen:

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
pankalego napisał/a:
Facet pracuje od wielu wielu lat w bardzo dobrym sklepie ze sprzętem fotograficznym.
Jest również dobrym fotoamatorem. Ma trochę osiągnięć.
Stabilizacja za pomocą ruchomej matrycy jest od niedawna, no i nie ma jej w Canonie. Więc doświadczenie ma raczej małe w tym temacie. ;-)
Jedyne co może (podkreślam, może) się stać, to awaria taśmy łączącej ruchomą część ze stałą.

Stabilizacja za pomocą ruchomej matrycy jest od niedawna, no i nie ma jej w Canonie. Więc doświadczenie ma raczej małe w tym temacie. ;-)
Jedyne co może (podkreślam, może) się stać, to awaria taśmy łączącej ruchomą część ze stałą.

Jestem świadomy, że taka awaria to już niezła draka.
Z tego co mówił wynikałoby, że może się coś wyrobić w układzie blokowania matrycy i zaczną pojawiać się jakieś drgania samoistne a powodujące rozmydlanie obrazu.
Czy fachowcy doradzą mi co zrobić z zestawioną listą obiektywów szerokokątnych?
Pozdrawiam z paskudnie gorącej Bydzi.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Re: Co wybrać?
pankalego napisał/a:

Tłumaczy tak, bo w Canonie są stabilizowane obiektywy za ciężką kasę, więc musi to jakoś uzasadnić, żeby na frajera nie wyjść (najlepszym obrońcą marki jest klient który wtopił w markę kupę kasy ) :) Oczywiście - teoretycznie ruchoma matryca może się trochę "roztelepać" z biegiem lat, ale gdyby tak podchodzić do sprawy, to nie należałoby w ogóle kupować aparatu.
Ciągle nie rozumiem dlaczego ludzie traktują zakup aparatu jak inwestycję życia. Ja pierwszą cyfrę (vivitar 3735) miałem nieco ponad rok, fuji s5500 1,5 roku, KM A1 mam od chyba 1,5 roku. Więc nie jest to nic wiecznego (choć podobno vivitarek nadal sprawuje się nieźle, choć zalicza na rowerze kilkadziesiąt do kilkuset kilometrów.
Teraz planuję zakup GX-10 z założeniem, że wytrzyma jakieś 5 lat maksimum.

Myślę, że punkt widzenia zależy od punku siedzenia ( w tym możliwości (((-: ) - samo życie.
Często wystarczy jedna chwila żeby wypaść ze stołka i znaleźć się taboreciku.
Warto o tym pamiętać.
Pozdrawiam

pankalego, co do awaryjności mocowania matrycy, olej teorie tego Pana. Nie mówię, że gość się nie zna, ale ludzie mówią różne rzeczy, nie zawsze do konca siedząc w temacie.
Z mojej strony w tej kwestii koniec [zresztą chłopaki wyrazili swoje zdanie w dość ironiczny sposób i ja do tego podchodzę podobnie]

Co do szkieł. Zależy od budżetu i potrzeb.
Pyt1 - czy tylko do cyfry?
Pyt2 - jaka moze być max cena?

Jeśli odp na Pyt1 jest twierdząca, a na drugie: kwota >3kPLN to odpowiedz jest jedna DA 12-24/4 Pentaksowe.
Jeśli zaś cena może oscylować tylko w okolicach 2kPLN to polecam Sigmę 10-20.

Ale, jeśli odp na pyt1 to: nie, potrzeba również szkła na pełną klatkę [klisza], to Sigma
12-24mm F4.5-5.6 EX DG jest imho dobrym wyborem.
Węższy SMC 20-35f/4 AL jest może i fajny, ale dostać go... [choć nie jest to niemożliwe]
poza tym pamiętaj, że pole widzenia 20ki na cyfrze to już mało szeroki kąt.

To tyle rad.
I jeszcze jedno, spokojnie, to forum ma klimat ironii, nikt się tu z nikogo nie śmieje, a wiek userów to już zupełnie dziwna bajka, od 5 lat do 97!]. Dlatego nie odbieraj wszystkiego, jakby każdy był nastawiony do Ciebie negatywnie. Więcej luzu, uśmiechu, polecam wątek z dowcipami, od razu Ci się polepszy :mrgreen: ].

co dalej?
Tref jesteś fajny synek!!!! Przydałby mi się taki.Twój stary może być z Ciebie dumny.
Mam tylko wyszczekaną dziewuchę lat 24 która najpierw trzaska drzwiami a potem myśli dlaczego. Brr!
Ponieważ jesteś fajny chłopak to możesz skorzystać w ramach luzów z mojej całorocznej chatki na niezłym zadupiu ( i tak stoi często pusta )-poważnie!
Mnie się też trzymają żarty i autoironia ale gdzieś się kończy takt a zaczyna nietakt.
Inna sprawa, że jestem dość czuły na pewne sprawy a choroba robi też swoje.
Honor to czasami jedyna rzecz która nam zostaje.
Potrzebuję ten obiektywik do K10D i zależy mi na dużym kącie bez wchodzenia w rybie oko.
Jestem nastawiony nawet na szaleństwo pentaxowe do około 2,5 ale żaden pomysł nie jest do końca zamknięty. Możliwości mizerne jednak wyznaję zasadę iż czasem należy podarować sobie odrobinę luksusu. Poza tym spadkobiercy i tak się będą krzywić, że mało zostało.
To lepiej ich jeszcze bardziej wykrzywić i nic im nie zostawić.
Będę wdzięczny za dalsze naprowadzanie.
Pozdrawiam

pankalego napisał/a:
Ponieważ jesteś fajny chłopak to możesz skorzystać w ramach luzów z mojej całorocznej chatki na niezłym zadupiu ( i tak stoi często pusta )-poważnie!
uważaj, ekspresowe pakowanie opanowałem do perfekcji, 20 min i już palę maszynę :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
tref, to jesteś bardzo wolny. Miałem kolegę, który posiadał torbę podróżną wyposażoną w ręcznik, mydło i szczoteczkę do zębów i na hasło łapał za torbę i był gotów do drogi :mrgreen:

plwk, ale ja namiotu z bagaznika nie wyjmuję, mam tam zresztą zawsze 2 zestawy ubran, okolicznościowy [biała koszula i spodnie] oraz sportowo-leśno-fotograficzny. Szczoteczka i podobne gadzety to normalne, ze jeżdzą. Takze ja mówiłem o pakowaniu się na konkretny wyjazd, a jesli nadarza się okazja, ze nie ma sie czasu pakowac tych 20 min, bo akurat dom nie jest po drodze, to i tak mam wszystko co niezbędne do zycia. :mrgreen:

Tref ja nie rzucam słów na wiatr. Od 21 do 04.08 wynajmuje dla Niemców a później nie wiem.
We wrześniu napewno będzie wolna. Mogę podać kontakt tylko nie wiem jak to zrobić bez forum. Skąd jesteś? PLWK jest kujawianinem gdzieś spod..... to wiem. Niedługo się wybieram w stronę Włocka i dalej na gościny.
A moje problemy?
Pozdrawiam

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
pankalego napisał/a:
Mogę podać kontakt tylko nie wiem jak to zrobić bez forum.
Pewnie przez PW

O tiiiit! Znowu coś nowego się dowiedziałem! Dzieki!

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
pankalego napisał/a:
20-40f/2,8 EX DG ASP

moglem go miec w bardzo dobrej cenie, stan na 5, co mi sie nie podobalo: wielkie filtry (dla mnie 77 to max a ten ma 82mm bodajze), ciezki, egzemplarz ktory mialem do wgladu mial nedzny kontrast (jak jakis revuenon za pare pln)- wyprane, bure kolory. Plus - ostry. Ogolnie przegral z tokina 20-35/2.8 (kontrast, gabaryty, jakas taka porecznosc, filtry). Dobrze Ktos tu podpowiada ze 20mm w cyfrze to nie jest za szeroko, zwlaszcza jak jakies architektoniczne kwestie wchodza w gre.
pankalego napisał/a:
Jestem nastawiony nawet na szaleństwo pentaxowe do około 2,5

za nowe szklo? to sigma 10-20 ex, jesli uzywka moze byc i masz mozliwosc wyhaczenia z kraju indian to 12-24 da to okolo 500-550dol. sam wlasnie sie waham nad tym drugim ale troche mnie te super katy przerazaja:) - max uzywam sigmy 15/2.8 ex - ale to rybie slepie i ten kat jest imho w pelni kontrolowalny
pozdrawiam
kp

Dzięki za dalsze sugestie. Skorzystałem z nich.
Zdecydowałem się na pentaxowe szkiełko. Zadzwoniłem gdzie trzeba. Ceny tam jakieś bardziej płaskie na wiele towarów i towar czeka.
Z kraju indian narazie się boję bo akurat się szarpię z jedną sprawą.
Szkiełko od sąsiadów ma być takie pachnące i z gwarancją.
W ostatnim czasie zrobiłem kilka zakupów markowych produktów i całe szczęście,że fanty miały gwarancje. Pięknie bym się przejechał. No i tego podniecającego zapachu by nie było.
Na używkach od wuja Alla też się przejechałem. W szczególności dotyczy to pewnego Shop-u.
Gość sprzedaje co popadnie i później nie dyskutuje. Radzę uważać.
U sąsiadów cena schodzi poniżej 600 ojro jak to oni szwargocą.
Może już w sobotę weźmiemy go w łapki.....
Pozdrowienia z Bydzi Wypatrzyłem po poł. 50 st. w skali Celsjusza.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
pankalego, do klimatu forum trzeba się przyzwyczaić, ale fajno jest, chociaż czasem szyderczo. :-)

Dokonanego zakupu gratuluję i zapytuję, o dokładniejszy namiar na sklepik, skoro taki jest super i pod względem dostępności i pod względem ceny.

Skocz do: