matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Mnie chodzi o te lody z Komandorskiej, co 20 late temu kręcili. Teraz to wiem, że już nie takie. A w Bartonie nie gustuję. Jak dla mnie za sztuczne i za słodkie.
O! Mam lody w zamrażalce, to sobie zjem ;-)

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
matb napisał/a:
lody z Komandorskiej, co 20 late temu kręcili.

Dwadzieścia lat temu najlepsze lody pod słońcem to były dla mnie lody u Smoły w Pilźnie (hint geograficzny: pomiędzy Dębicą a Tarnowem). Barton rzeczywiście jest cholernie słodki, za słodki.

ka_thy  Dołączyła: 06 Lut 2007
Kytutr napisał/a:
Ja polecam zdecydowanie, jako krakowską atrakcję, lody na Starowiślnej:

Niestety popularnośc zaszkodziła tym lodom - od jakiś 2 lat one nie są już dobre. Polecam z to lody sprzedawane w samym sercu krakowskiego Kazimierza, na rogu placu Nowego i ulicy Meiselsa - lody na wagę, nakładane łopatką. 5 minut spacerem z ulicy Starowiślnej.

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
ka_thy napisał/a:
Kytutr napisał/a:

Niestety popularnośc zaszkodziła tym lodom - od jakiś 2 lat one nie są już dobre.

to prawda za to znakomite lody sa na Krolewskiej rog z Jozefitow

ka_thy napisał/a:
Polecam z to lody sprzedawane w samym sercu krakowskiego Kazimierza,

a to na krakowski przy Dietla jest taka lodziarnia gdzie tez sa na wage i baaardo dobre - to to samo?
w sumie obie te lokalizacja oferuja lepsze lody od wzmiankowanej powyzej Starowislnej

daniels  Dołączył: 02 Cze 2007
diplodok napisał/a:
ka_thy napisał/a:
Kytutr napisał/a:

Niestety popularnośc zaszkodziła tym lodom - od jakiś 2 lat one nie są już dobre.

to prawda za to znakomite lody sa na Krolewskiej rog z Jozefitow

Zgadza sie , jest tam też doskonała cukiernia .

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
daniel1981 napisał/a:
koniecznie zajrzyj do Tyńca do Opactwa Benedyktynów i oczywiście Klasztor Kamedułów na krakowskich Bielanach

Należy tylko pamiętać, że do Eremu Oo. Kamedułów wpuszczają za furtę jedynie mężczyzn - kobiety bodaj 12 dni w roku podczas znaczących świąt. Jeżeli planujecie zwiedzić klasztor w sierpniu to na pewno kobiety mogą wejść za furtę w pierwszą niedzielę sierpnia i 15 sierpnia w Święto Wniebowzięcia NMP.

Jak będziesz na Bielanach to możesz do mnie wpaść na grilla ;-)

dpodlejski  Dołączył: 23 Kwi 2006
PiotrR napisał/a:

To ja z kolei polecę akademik Żaczek na rogu Oleandry i 3-go Maja. Nie wiem, jak z cenami, ale z Żaczka jest bliżej do Rynku niż z miasteczka studenckiego AGH (poniżej 10 min piechotką). Jest wśród adresów na tej stronie:
http://www.noclegipolska....urystyka15.html

Żaczka odradzam. Syf, kiła i mogiła. Może tanio i wszędzie blisko, ale warunku tragiczne.
Polecam za to Trzy Kafki.
A do zwiedzania - koniecznie Kopiec Kościuszki.

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, proszę o następne. Nie dogadałem się w sprawie noclegu to będę musiał wybrać coś z zaproponowanych przez was, ale powiedzcie gdzie bezpiecznie będzie można zostawić samochód?
A może w ogóle wybrać noclegi pod Krakowem i dojeżdżać?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Nie jestem z Krakowa ale często bywałem. Możesz sprawdzić te dwa miejsca.
"Krakus" Junior
ul. Nowohucka 33, tel. 012/652 02 08
Parking strzeżony, płatny.
"Zajazd Szlachecki"
ul. Zakładowa 3a, tel. 012/684 22 81
Parking i śniadanie w cenie pokoju. Mały hotelik ale przytulny z dobrą kuchnią.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
To jeszcze dwie sprawy związane z samochodem:
Gdybyś chciał parkować gdzieś w centrum na ulicy, to się musisz zaopatrzyć w karty postojowe, na których zakreślasz godzinę, o której zacząłeś parkowanie. Do nabycia w niektórych kioskach i u łażących gdzieniegdzie panów w odblaskowych kamizelkach z napisem "obsługa strefy", czy jakoś tak. Brak karty może się zakończyć blokadą na kole. Przy wjeździe do strefy płatnego parkowania stoją ogromne znaki, które o tym informują, ale kiedy już wjedziesz, to wewnątrz strefy takich znaków nie ma, a karteczki obowiązują - warto zwrócić uwagę.
I druga rzecz (bo widziałem takich co "przechytrzyli"): jak w centrum widzisz przy wjeździe na jakąś ulicę "zakaz wjazdu" (czyli, że niby jednokierunkowa jest), to się zastanów dwa razy, nim wjedziesz tam tyłem, bo akurat zauważysz miejsce do zaparkowania, bo z tej strony ulicy, od której wolno wjeżdżać, może stać zakaz ruchu dla pojazdów bez stosownego identyfikatora.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Jako uzupełnienie tego, co napisał PiotrR, o kartach postojowych - w soboty, niedziele i święta nie obowiązują :mrgreen:

Pozdrówka
Marucha

Markoo  Dołączył: 12 Kwi 2007
Hmm na pewno w sobote platne parkowanie nie obowiazuje ?

Wieliczka to najlepiej po 18, jest luzniej i chyba sa znizki-przynajmiej rok temu tak bylo 20% znizki. Polecam tez spacer po wieliczce w poblizu kopalni.

Na nocleg jak tu juz pisali miasteczko agh polecam Straszny Dwor Budryka akademik nr 13 (pare lat sie tam siedzialo :) )
Jak trzeba to niedaleko jest parking strzezony ale na calym miasteczku jest monitoring.

Turniej rycerski.... hmmm pewnie pojade :)

Pozdrawiam Markoo

marucha napisał/a:
Jako uzupełnienie tego, co napisał PiotrR, o kartach postojowych - w soboty, niedziele i święta nie obowiązują :mrgreen:

W soboty niestety obowiązują, tak jak przez cały tydzień do godziny 18. Tylko nie wiem, od której.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Karty postojowe obowiązują we wszystkie dni , za wyjątkiem niedziel i świąt w godzinach 10 -18. Co do noclegu to poszukaj w sieci hasła " Hotel Prokocim ". Jeśli będziesz miał nadal problemy ze znalezieniem noclegu to daj znac na PW, a coś doradzimy lub znajdziemy w "strefie specjalnej" :lol:

danpe_
[Usunięty]
warto zobaczyć Muzeum Inżynierii Miejskiej, wejście kosztuje grosze, strona: http://www.mimk.com.pl/
Historia polskiej motoryzacji - piekne stare motocykle i samochody, w tym SHL jeszcze ze sztywnym tyłem, syrenki, ogórki itp. rewelacja

Poza tym koniecznie Nowa Huta - rondo Centrum wraz z aktualnie tam mieszczącą się wystawią fotograficzną (polecam!) o historii NH, polecam też krótki spacer najstarszych częściach Huty - osiedlu Wandy i Teatralnym, no i koniecznie opactwo cystersów i drewniany kościółek naprzeciwko w NH-mogile, to koło osiedla Na Skarpie. No i pięknie odnowiony zalew. Odpoczniesz od tłumów w centrum, w tej starszej części NH sporo drzew i cienia.

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Dada napisał/a:
"strefie specjalnej" :lol:

cokolwiek to znaczy :mrgreen:

tomecki napisał/a:
cokolwiek to znaczy

Hotel nie dla wszystkich gości :-P

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Markoo, PiotrR, Dada - na tablicach (znakach) jest napisane "w dni robocze". Jak to jest z sobotą w naszym kochanym kraju?

Pozdrówka
Marucha

Zdaje się, że według obecnego prawa dni robocze to od poniedziałku do soboty. Natomiast tydzień roboczy ma pięć dni. Większość etatowych pracowników pracuje od poniedziałku do piątku, ale równie dobrze można pracować od wtorku do soboty i nie wiąże się to z żadnymi gratyfikacjami za pracę w święto, bo sobota jest dniem roboczym właśnie.
Oczywiście na znakach powinni napisać, że płacenie obowiązuje od poniedziałku do soboty, byłaby większa jasność.

Sobota jest dodatkowym dniem wolnym od pracy, ze względu na pięciodniowy tydzień pracy, ale równie dobrze może być to środa, lub poniedziałek. Jest jednak dniem roboczym, bo nie jest świętem , ani niedzielą, a one są ustawowo wolne od pracy, a więc nie robocze.. Jest więc dokładnie tak, jak PiotrR, napisał.

A co zwiedzania i atrakcji to może coś tutaj tomecki znajdziesz:
http://www.krakow.pl//tur...ktyczne/06.html

Skocz do: