Adampio  Dołączył: 28 Maj 2006
[*istDS]przyciemnia (o ok. 1EV?)
Dlugo rzeczone body było pomocnicze, kupione tanio na Ebaju wiec sie zbytnio nie przejmowałem. Ale teraz przede mna dwa wyjazdy zagraniczne tylko z tym aparatem.
W zasadzie kazda fotka (zarowno makro w mieszkaniu jak i sloneczny widoczek letni z reki) wygląda (na ekranie komputra) jakby była robiona przez szary ale niezbyt ciemny filtr. Nie ma na to wplywu ani format (RAW czy JPG) ani model koloru (zwykly czy podbity).
Zrobilem probe +1EV przy makro (Av- 22) ze statywy i fotka wyglada nieco prawdziwiej.
Podobnie przy Bracketinu -1,0,+1 to +1 jest akceptowalne.

Dotychczasowo ratowałem zdjecia (JPGi) archaicznym Corel Photobook-iem i jego "AutoWhite Balans"-em. Choc czasem mocno przedobrzał ale zawsze zdejmował te szarość. Zwykle podbijanie kontrastu i/lub rozjasnianie daje znacznie gorsze efekty.
Moge zrobic fotke testowa i powiesic w Sieci, tylko prosiłbym o sugestie co i jak zdjąć.

Mam jeszcze tydzien do wyjazdu wiec bede bardzo wdzieczny za zainteresowanie ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Bez pokazania zdjęcia raczej nic nie możemy podpowiedzieć.

Robi sie ciemno i pada ale przed chwilką cyknąłem coś takiego z balkonu:

prosto z karty SD, nawet nie obracany.

Pavlvs  Dołączył: 23 Lip 2011
Adampio napisał/a:
Robi sie ciemno i pada

No tak, rzeczywiście robi się ciemno ale bez exif'a też ciężko coś wymyśleć...

Pavlvs napisał/a:
ale bez exif'a też ciężko coś wymyśleć...
Podmieniłem na Fotosika ;-)
Uwaga: data z przyszłosci bo zle ją ustawilem :oops:

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Adampio, u mnie wygląda to normalnie. Daje się ładnie obrabiać np. w FastStone. Pzdr.

powalos napisał/a:
Daje się ładnie obrabiać np. w FastStone.
Super. Te suwaczki na dole starczają za wszystko ;-)
:-B

P.S a nie da sie tak od razu focić? :-?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli uważasz, że za ciemne to możesz użyć korektę ekspozycji przed zrobieniem zdjęcia.

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ten typ tak ma. Pamiętam, że w moim też często nie doświetlał. Swoją drogą, ile to już lat temu było... :-)

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Effendi napisał/a:
Ten typ tak ma

Chroni światła jak niepodległości ;)

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Trzeba tylko dziękować body, że tak robi, lepiej wydzierać coś z cieni niż doklejać coś w przepały bo z nich mało się odzyskuje
Ustaw sobie na stałe +0,7EV i tylko w zależności od sceny koryguj na - czy +, przynajmniej ja tak robię ;-)

Skocz do: