unbreakable  Dołączył: 16 Paź 2012
[K200D] Naped AF body - krokowiec
Witam,

Mam problem i chciałbym się poradzić.
Po zmianie obiektywu przestał działać napęd AF z body. Silniczek pracuje ale nie przekazuje mocy na obiektyw. Bolczyk łączący puszke z obiektywem schował się i się nie obraca. Czy jestem w stanie sam dokonac naprawy, czy uszkodzeniu mógł ulec jakiś elementy czy tylko zadziałała jakaś blokada i można powrócić do poprzedniego stanu. W przypadku oddania puszki do serwisu ile by mnie mogła kosztować naprawa. Za kazdą odpowiedz dziekuje.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
unbreakable, gdy zdejmiesz obiektyw to sprzęgiełko w korpusie jest schowane? Popróbuj kilka razy ruszyć przełącznikiem AF na korpusie. Najlepiej bez zapiętego obiektywu. Wówczas zobaczysz czy sprzęgiełko wykonuje jakiś ruch. Pzdr.

unbreakable  Dołączył: 16 Paź 2012
Dziekuję, rzeczywiście problem tkwił w sprzęgle w jego zawieszeniu się.

Odkręciłem dolny plastik, mocowanie obiektywu oraz przedni panel po takiej operacji miałem swobodny dostęp. Odblokowałem sprzęgło a bo wyleciał trzpień z tulejki i tam jeszcze była sprężynka. Operacjia bardzo prosta w wykonaniu nie wpływajaca na żaden regulowany element aparatu.

Jedynie szkoda, że taka prosta rzecz a popsuła mi cały weekend pod względem fotograficzny bo siostra miała wesele a ja się poważnie nastawiłem na robienie zdjęć. Drugiej okazji takiej nie będzie. I nie liczy się sprzęt liczą się te piękne chwile one nie zawiodły.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
unbreakable, no rzeczywiście szkoda, ale mogłeś próbować ostrzyć ręcznie. Wiem, że na weselisku to nie takie proste, ale próbować zawsze można. Wyrobiłbyś sobie szybkość manuala i sokole oko. ;-) . Pzdr.

Skocz do: