joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
sie pod temat podepnę byłem prawie zdecydowany na N8 ale widzę w tekj samej cenie mogę mieć lumie 800 .... no i teraz co wybrać?
N8 jednak bardziej mi do gustu przypada solidnością itd a co za 800? :evilsmile:

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
brykiet napisał/a:
jeśli on jest 2G/3G sprawdź, czy ma automatyczny wybór sieci, czy np. ustawione tylko 3G. Miałam tak w NECu, który nie miał możliwości wyboru samego GSM, który u nas chyba najlepiej się sprawdza. I było tak, że NEC siedział w 3G, a dzwoniący do mnie nie i odsyłało ich na pocztę. Było to jakiś czas temu i teraz pewnie 3G jest lepsze niż wtedy, ale wiele osób używa tylko GSM.

Przecież GSM to standard do transmisji głosu natomiast tzw 2G i 3G to są technologie do przesyłania danych. Mniej więcej kiedyś był GPRS > EDGE (2G) > UMTS (3G) > HSDPA.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
joker333 napisał/a:
co za 800?
mam ten telefon w domu ;-) w wielkim bardzo subiektywnym skrócie:

+ szybkość działania jest bardzo fajna
+ ekran potężnej wielkości, bardzo dobrej jakości
+ świetna i precyzyjna reakcja na dotyk
+ płaski kształt

- kontrowersyjna skrzynka odbiorcza na SMS (grupowanie w konwersacje)
- menu niestety mnie (przyzwyczajonemu do Symbiana) wydaje się baaardzo nieintuicyjne i jakieś facebookowe, sam system budzi kontrowersje, że kupując Mango 7.5 zostaniesz na lodzie (brak aktualizacji do Apollo)
- zewnętrzna barwna gumka ochronna taka sobie jeśli chodzi o estetykę i jakość wykonania ;-)
- dość ciężki

(uwaga: wymaga karty SIM w wersji micro)

arQ napisał/a:
- kontrowersyjna skrzynka odbiorcza na SMS (grupowanie w konwersacje)

to chyba na plus jesli jest tak jak mysle a jak to wyglada w n8?
organoleptycznie obie widzialem (mam w pracy)potestowac za bardzo nie moge tylko chyba ten z n8 duzo lepszy jednak aparat i ogolnie wrażenie że ma się w ręku metal i szkło :mrgreen:

Ile bateria trzyma przy normalnym uzytkowaniu a ile przeglądaniu internetu?
czy na n8 będę miał jakiegoś program do gg najlepiej cos pokroju palringo?

BAN Wilczasty  Dołączył: 08 Gru 2011
a musisz brać nokię? :>

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
joker333 napisał/a:
to chyba na plus jesli jest tak jak mysle a jak to wyglada w n8?

jak jest w N8 nie wiem, bo nie miałem ;-) ew. możesz dać jakieś zdjęcie, jeśli możesz zrobić N-ce- chodzi mi o to, że wygląda na pierwszy rzut (i drugi) oka, że grupuje rozmowy z 1 kontaktem jako jedna rozmowa - ciąg "dymków" = konwersacja... pod tym względem jestem starej daty i iPhonowy sposób prowadzenia rozmów mi nie odpowiada (mimo, że niby wygodniejszy, bo widać co się odpisało) - dlatego uznałem to za wadę, ale podkreśliłem, że to TYLKO moja opinia własna :mrgreen:
joker333 napisał/a:
czy na n8 będę miał jakiegoś program do gg najlepiej cos pokroju palringo?

jeśli jest wersja na Symbiana to tak ;-) ordżinal nazywa się "Mobilne Gadu-Gadu 2.12", Palringo powinieneś mieć od wersji 1.3.0 na S60^5

Wilczasty napisał/a:

orędujesz za Galaxy, czy AjFonem 4GS SuperHiper&MustHave (czy jak tam go teraz nazwali) :roll:

Wilczasty napisał/a:

napisze tak : wrazenia dotykowe z obcowania z tymi dwoma modelami pozostawiaja resztę w tyle wszelakie xperie samsungi itp to plastikowe zabawki
Z tymi Nokiami to jak z Pentaksem miłość od pierwszego dotknięcia przeboleć jestem w stanie nawet że to nie android
arQ,
pobawilem się dzisiaj tą lumią 800 ech nie wiem czy dobrze.... mam teraz zagwozdkę czy lepszą fotograficznie n8 czy 800, która co mi się wydaje o wiele szybciej reaguje na wszystko i o wiele lepszy dotyk, zmianę orientacji (moze to kwestia kalibracji)
acha klawiatura ekranowa ta w n8 jednak lepsza się wydaje(wielkość liter)

BAN Wilczasty  Dołączył: 08 Gru 2011
arQ napisał/a:

Wilczasty napisał/a:

orędujesz za Galaxy, czy AjFonem 4GS SuperHiper&MustHave (czy jak tam go teraz nazwali) :roll:

Nie wiem czemu do mnie piejesz :)
Nokia może i była dobrym telefonem za czasów 3310. Teraz to rozwalająca się tandeta. Nie mówiąc już o podejściu nokii do "rozwoju swojego systemu". Wypuszczają telefon ze swoim "Superhiper$musthave" systemem operacyjnym a potem twierdzą, że niestety, ale nie będą go dalej aktualizować i rozwijać bo to nie ma sensu :)

Miałem w rękach i lumię i Iphona4 i Galaxy. Sam mam Xperię X8 (to fakt, tragiczna, plastikowa zabawka dla dzieci. Muszę się trochę odkuć z kaską i to maleństwo leci do kosza).
W moim zestawieniu - według mnie - wygrywa Galaxy S II, ewentualnie Galaxy Note no i może motorola milestone 2 :)

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
O ile koniec Pentaxa to tylko pobożne życzenie,o tyle Nokia niedługo może znów zacząć produkować papier toaletowy i gumowce :-/
http://telepolis.pl/news.php?id=24899

a co ja sie bede przejmowal brakiem rozwoju systemu?
ze co za kilka lat nic juz na ten system nie wyjdzie nowego itd? :mrgreen:
za kilka lat to już będę miał inny
a jak dla mnie to czy nokia upadnie za 10 lat czy jutro nie ma znaczenia w kwestii tego jaki telefon wybiorę :)
Wilczasty napisał/a:
Nokia może i była dobrym telefonem za czasów 3310. Teraz to rozwalająca się tandeta

a o jakiej to nokii mówisz?
napiszę tak w ciągu tego tygodnia miałem miałem zwroty reklamacyjne 2 samsungów 1 htc i 1 noki a najwięcej i to zdecydowanie sprzedajemy właśnie noki, więc nie powiedziałbym że to rozwalające się telefony ;-)
Co do telefonów które akurat wymieniłeś oprócz milestone bo tego nie miałem w rękach to reszta organoleptycznie jednak odstaje od n8 czy 800
oczywiście taki np LT18 po włączeniu i tym co zobaczymy na wyświetlaczu kładzie nokie na łopatki no ale nie na tym mi akurat zależy :)

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
Podepnę się pod temat, sam rozważam zakup smartfona z opcją foto( nie jest to priorytet), mam zapytanie czy ktoś miał lub ma Motorolę RAZR/RAZR MAXX, a pytanie dotyczy braku dostępu do baterii ,czy w przypadku zwiechy softu da się jakoś zrestartować urządzenie?

Hermes napisał/a:
czy w przypadku zwiechy softu da się jakoś zrestartować urządzenie?

w N8 gdzie też nie ma dostępu do baterii dłuższe przetrzymanie przycisku wyłączania załatwia sprawę. Pewnie w motoroli podobnie :)

W E52 przytrzymanie klawisza włącznika też powoduje restart, ale miałem już kilka sytuacji w których tylko wyjęcie baterii pozwolilo na ponowne urochomienie telefonu.

Hermes napisał/a:
W E52 przytrzymanie klawisza włącznika też powoduje restart, ale miałem już kilka sytuacji w których tylko wyjęcie baterii pozwolilo na ponowne urochomienie telefonu.

też tak miałem ale w telefonach w których wyjęcie baterii nie było problemem n8 zawiesiłem nie raz już i nigdy nie miałem problemu aby ją wyłączyć w wyżej opisany sposób

Viator  Dołączył: 08 Maj 2008
Tak samo mam w tablecie Galaxy Tab 8.9 - przytrzymanie przez 20s powoduje reset HW.

Hermes napisał/a:
czy ktoś miał lub ma Motorolę RAZR

Tradycyjnie w rodzinie gości motorola od........kurde ten Alzheimer....
Młody po przeciętnym i krótkim romansie z Galaxy SII,dołożył troszkę i od dwóch tygodni używa RAZR. Miewam go w rękach i powiem,że jakość wykonania,to klasa sama dla siebie. Niewiarygodne,że takie bebechy zmieścili w takim slimie :shock:
Hermes napisał/a:
czy w przypadku zwiechy softu da się jakoś zrestartować urządzenie?

Zabrzmi to może jak wypowiedź fanboja Motek,ale możesz mi Artur powiedzieć co to zwiecha telefonu? :mrgreen:

Andrzejku, ty sobie nie dworuj tutaj, mieliśmy w swoim czasie jedną taką motkę, to co było wyczyniane z modyfikacją jej softu wielokrotnie kończyło się nawet padem systemu, aczkolwiek pogrzebały ją problemy z gniazdem ładowarki. Większość urządzeń pod zwisie sama po jakimś czasie się odwiesza, tyle że jam mam bardzo mało cierpliwości i pomimo braku dostępu do baterii w przypływie nerwa mogę ją wymontować sprawnym manewrem o pobliską ścianę, lub podłogę.

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
andybond napisał/a:

Zabrzmi to może jak wypowiedź fanboja Motek,ale możesz mi Artur powiedzieć co to zwiecha telefonu? :mrgreen:

Bez przesady. Żoa moja swego czasu zapadła byla na miłość do jakiejś motoroli (nie pamietam typu) i uważala za najleppszy telefon na świecie. Az pewnego dnia Motka zaświeciła czym tam mogła (gasło dopiero po wyjęciu baterii) i zdechła. Poszła do serwisu (mieliśmy na nią, uwaga, dwa lata gwarancji) i wróciła z nowym softem. Padla tak samo po trzech tygodniach. Znowu serwis: Dublin, potem UK, potem US a potem... zaginęła.
Kupiłem zonie - na wyraźne życzenie - kolejną Motorolę (takoż nie pamiętam jaką, było tych telefnów w domu dziesiątki). Ta padla po pół roku. Podziękowaliśmy, żona przesiadla się na Sama, ja chwilę później też (z Nokii).

Hermes napisał/a:
i pomimo braku dostępu do baterii w przypływie nerwa mogę ją wymontować sprawnym manewrem o pobliską ścianę, lub podłogę.

W przypadku "Brzytwy"(aluminium+kevlar+super gorilla) może być to nawet trudniejsze jak z Difajką :mrgreen:
Looknij tu ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=4b39izRZCy8
Apas,każda rzecz jest śmiertelna a są sytuacje pechowe gdy człowiek spada z deszczu pod rynnę (przypadek twojej żony i jej przygód z Motorolą). Pokrótce z pamięci na szybko postaram się odtworzyć ostatnie moje przygody z urządzeniami GSM.
V220>V235>V560>V3>V6Maxx>E8>Defy.Wszystko to oczywiście produkty Motoroli. Jak myślisz dlaczego kupuję fony tej marki? W czasach kiedy dominowały telefony z rodziny P2K,na seemach w Motoroli można było wyczyniać takie sztuczki o jakich się nie śniło użytkownikom innych marek. Nad rootem Defy nawet się nie zastanawiałem. W styczniu minie 2 lata od użytkowania tego smartfona i jedyne zwiechy miałem jedynie po zmianie kolejnych Nightly. Teraz mam 2.3.7 Stable od Quarxa i telefon pracuje w pełni stabilnie nawet podkręcony do 1.2GHz(fabrycznie 800MHz). Oczywiście po przestawieniu parametrów w SetVsel.
Z pewnością mam szczęście,inni go nie mieli ale RAZR to kawał porządnie wykonanego telefonu z pięknym i dużym wyświetlaczem i o dziwo z baterią która potrafi i 3 dni wytrzymać :mrgreen: Gdybym na dniach kończył aktualną umowę z +-em ;-) Na pewno wziąłbym "brzytwę". Tak zostaje mi zazdrościć Młodemu :evil:

[ Dodano: 2012-10-27, 20:57 ]
Artur i jeszcze jedno-Junior zakupił swoją Motkę z systemem 2.3.5 i nijak nie chce się dać namówić do apgrejdu do "czwórki". O ile Galaxy SII pracował bardzo niestabilnie,o tyle w RAZR wszystko jest w najlepszym porządku.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
andybond, RAZR też nie jest bez wad
kumplowi padł po tygodniu
i nie był to odosobniony przypadek - serwis tylko mu tyle powiedział, że wymieniają całe bebechy telefonu, bo jakaś wada konstrukcyjna

no ale pewnie już poprawili, bo on brał jak tylko się u nas pojawiła

tyle tylko, że nie ma producentów i produktów bez skazy
niestety

Skocz do: