pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007

cynamonowy  Dołączył: 16 Lip 2007
http://www.warehouseexpre....html#50200f456

Może ktoś sprawdzić dostępność??

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
lepiej kupować za granicą skoro można przez d-photo? Powiedzieli mi że dostawa do klienta w ciągu 10 dni a cena 690 zł.

wkt napisał/a:
lepiej kupować za granicą skoro można przez d-photo? Powiedzieli mi że dostawa do klienta w ciągu 10 dni a cena 690 zł.

hmm no w wielu przypadkach za granicą o wiele lepiej, za granicą kupiłem kasertkę i wysszło mi o wiele taniej niż w naszym pięknym kraju. Przyznaje ze jakoś przeoczyłem dphoto... Gdyby jednak nadal był problem z dostaniem tego szkła to jaki zamiennik polecacie? Ważne żeby jakość optyczna nie była gorsza od smc 50-200 (a zalecana jest lepsza) za rozsądne pieniądze (do 1500pln).

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
wg mnie to kazdy dlugi af bedzie porownywalny, np. F70-210, FA 70-200, FA 80-200, etc.
A podejrzewam ze nawet FAJ-e daja rade.
Tez kiedys szukalem, porownywalem az w koncu doszedlem do wniosku ze zostawiam sobie F70-210 dopoki nie bedzie mnie stac na cos naprawde dobrego (czytaj ze stalym swiatlem 2.8, P , Sigma lub Tamron). Od tego momentu jestem szczesliwszy :-) .

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
Ja zbieram na AF 50-135 f/2.8.

osobiscie jestem zainteresowany tez Sigma 50-150/2.8 plus ewentualnie TC 1.4. Tylko warunki sa dwa: 1. doczekamy sie do Pentaxa (chociaz tu nie wiem czy nie bedzie wczesniej niz *) 2. znajde dobry egzemplarz, bo w koncu to Sigma.

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
wkt napisał/a:

Ciekawe...

Z pracownikiem sklepu rozmawiałem 5 dni temu i powiedział że na razie nie ma szans na zdobycie tego szkła, bo nie ma go w niemieckich hurtowniach, skąd ten sprzęt sprowadzają.

Mało tego - jeszcze w zeszłym tygodniu na realizację zamówienia przewidywali 14 dni. Od jakiegoś czasu zwiększono jednak ten okres do 30 dni, co potwierdza trudną dostępność szkła.

Poza tym cena u nich wydaje sie wyssana z palca. 690 zł to kwota zblizona do tej jaką trzeba zapłacić za szkło w USA. A że u nas z wiadomych przyczyn zawsze jest minimum 30% drożej każdy widzi...

Bardzo chciałbym się mylić w powyższych 'dywagacjach' ale to mało prawdopodobne. Gdyby jednak ich oferta okazała się prawdziwa - kupuję od ręki...

_____

Edit:

Moim zdaniem obecną dostępność, a raczej jej brak, w przypadku DA 50-200 można rozpatrywać dwojako - jest to albo niegroźny okres przejściowego deficytu tego szkła na rynku, który szybko zostanie uzupełniony (chociażby za sprawą pojawienia się szkieł Schneider-Kreuznach) albo też cisza przed burzą, która nastąpiłaby w przypadku rzeczywistego wycofania SMC DA 50-200 z produkcji (jak wieść gminna niesie) i znacznego opóźnienia wprowadzenia szkieł Schneider'a na polski rynek i dodatkowo wprowadzenia ich w niezwyklej małej, niewystarczającej ilości (czym nie byłbym wcale zdziwiony)... Sytuację zaostrza fakt że popyt na tego typu amatorskie szkła 'budżetowe' ciągle rośnie... tak samo jak i związana z tym rynkowa luka... a użytkowników systemów Pentax i Samsung przecież w szybkim tempie przybywa.

To oczywiście tylko osobista teoria spiskowa...z pewnością nieco przesadzona, ale...kto wie...

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
Tak czytam ten post i nie wiem gdzie lezy problem??
Szklo to jest osiagalne w Niemczech od reki(tylko troche drozsze), problemy z podaza tego szkielka wystepowaly juz 2 miesiace temu(wiem , bo kupowalem w tym czasie), jest wiele zamiennikow ktore sa tak dobre jak w.w.A tak wogole to jak juz kupimy to szkielko to szybko zachorujemy na cos dluzszego i jasniejszego :mrgreen:
Tak wiec bez wiekszej podniety i pospiechu zacznijmy skladac pieniadze :-)

deniel napisał/a:
Tak czytam ten post i nie wiem gdzie lezy problem??

Problem w tym, że zakupiłem aparat w kraju, płacąc jak na Polskie warunki słoną kasę. Oczekuję w zamian dostępności obiektywów porównywalnej do marek konkurencyjnych.
Chcę tele lub stałą, jasną 50-tkę Nikkor - idę nie więcej niż 10 min spacerkiem płacę w sklepie i mam. Z Pentaxem jest duzo więcej gimnastyki... Wiem że atmosfera oczekiwania i niepewności ma swój urok, ale do pewnych granic...

deniel napisał/a:
A tak wogole to jak juz kupimy to szkielko to szybko zachorujemy na cos dluzszego i jasniejszego :mrgreen:
Tak wiec bez wiekszej podniety i pospiechu zacznijmy skladac pieniadze :-)

Pewnie masz rację, ale na dobry początek, aby nie nadwyrężać i tak juz mocno nadwyrężonej zakupem aparatu, kieszeni, wiele osób chce coś dłuższego z niższej półki cenowej (jasne tele z SDM będzie przecież 3 razy droższe). Dobrze byłoby gdyby mieli taką możliwość...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Arczibandit napisał/a:
Problem w tym, że zakupiłem aparat w kraju, płacąc jak na Polskie warunki słoną kasę. Oczekuję w zamian dostępności obiektywów porównywalnej do marek konkurencyjnych.
Jedno chyba nie ma nic wspólnego z drugim. Inne systemy są także tańsze poza granicami naszego kraju.
Poza tym, od dawna wiadomo, że pakując się w jakiś system trzeba brać pod uwagę dostępność osprzętu. Niestety teraz jest z niektórymi rzeczami gorzej. Ale wynika to chyba z faktu, że Pentax nie spodziewał się takiego zainteresowania.
Więc stara się w pierwszej kolejności zaspokoić rynki większe od naszego. Taka jest prawda.

Arczibandit napisał/a:
Oczekuję w zamian dostępności obiektywów porównywalnej do marek konkurencyjnych.
Chcę tele lub stałą, jasną 50-tkę Nikkor - idę nie więcej niż 10 min spacerkiem płacę w sklepie i mam.

eh, marzyciel ;-)

Arczibandit napisał/a:

Ja kupilem w Niemczech i tez slono zaplacilem, bo za kilka tygodni byl ponad 100€ tanszy.Dostepnosc jest, tylko trzeba troche poszukac, a nauczony doswiadczeniem,szukanie sie oplaca i to bardzo.Nad konkurencyjnoscia mozna dyskutowac ale chyba jedno jest pewne, ze nasze szkielka sa w cenie(niestety dla Nas) i to nawet na rynku wtornym.

Arczibandit napisał/a:
jasne tele z SDM będzie przecież 3 razy droższe

Troszkę mnie to niepokoi bo, jeśli nie uda mi się kupić 50-200 (planowałem kupić na jesień ale widzę że trzeba sie pośpieszyć) to kupowanie jej odpowiednika i to jeszcze z SDM mija się z celem. Po co mi SDM w kasetce? Na początek mogę wyłożyć za takie szkło z przedziału 50-200 do 2000pln ale nie więcej.
Może słabo się rozglądam ale problem też jest z szerokim kątem. Taka Sigma 12-24 to wydatek około 3000pln. Jak na początek to dla mnie sporo. 1500-2000pln bym dał. W ogóle szerokich szkieł jest jakoś mniej...

P.S. Jakby co to proszę o rady i jakieś propozycje zamienników tych szkieł (50-200 i 12-24).

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
cynamonowy napisał/a:
jakieś propozycje zamienników tych szkieł (50-200 i 12-24).
Sigma 10-20. Chyba we wszystkich systemach tyle szerokie zoomy kosztują. O cenie Nikkora 12-24 nie wspomnę.

50-200 niedrogo i nie trzeba czekac.
http://www.foto-palme.de/...oducts_id/15480

deniel napisał/a:
50-200 niedrogo i nie trzeba czekac.
http://www.foto-palme.de/...oducts_id/15480

Faktycznie... tylko czy rzeczywiście to szkiełko jest tam dostępne, czy może wzorem (?) polskich sklepów i-netowych na stronce widnieje napis "dostępny" a po zamówieniu okazuje sie 'najwcześniej dostępny będzie za miesiąc, a najlepiej to by było gdyby Pan wycofał zamówienie i zadzwonił we wrześniu' ;-)
Chociaż ten niemiecki serwis wygląda solidnie, więc przypuszczam że rzeczywiście je mają.
Ja już generalnie odpuściłem marudzenie ;), bo po dość usilnych poszukiwaniach udało mi sie w końcu zdobyć ten obiektyw... Jak to mówią dla chcącego nic trudnego...

Arczibandit napisał/a:
Faktycznie... tylko czy rzeczywiście to szkiełko jest tam dostępne, czy może wzorem (?) polskich sklepów i-netowych na stronce widnieje napis "dostępny" a po zamówieniu okazuje sie 'najwcześniej dostępny będzie za miesiąc, a najlepiej to by było gdyby Pan wycofał zamówienie i zadzwonił we wrześniu' ;-)

Firma jest OK i najczesciej czasy dostawy sie zgdzaja.Jesli nie maja lub im zabraklo informuja klienta.

Skocz do: