mefistofeles  Dołączyła: 01 Lis 2012
[ analog] MZ 50 problem z przysłonami
Przy okazji witam wszystkich, gdyż jest to mój pierwszy post tutaj;)Z góry zaznaczam, że dopiero zaczynam uczyć się sztuki fotografii. W tym celu zakupiłam aparat Pentax MZ-50 z obiektywem Pentax 28-90, 1:3.5-5.6, średnica filtra 58mm + Tele-konwerter Vivitar 2x.

Może opiszę mój problem w podpunktach, żebym sama się nie pogubiła :D

1. Kiedy chciałam zrobić pierwsze fotki pojawił się problem. Niezależnie od trybów czy ustawień, na wyświetlaczu zawsze miagało "AV --", natomiast w wizjerze "F--". Domyślam się, że jest to związane z przysłonami ;> Dodam, że próbowałam także z ustawieniem pierścienia na [A] co nic nie dało.

2. Postanowiłam wymontować telekonwerter, gdyż dowiedziałam się, ze autofocus trzeba z nim ustawić manualnie i pomyślałam, że na razie sobie go daruję ;)

3. Po zrezygnowaniu z telekonwertera problem migających AV i F zniknął, zaczęły się wyświetlać normalnie liczby. Jednak pierścień przysłon przestał reagować na ich zmianę... po prostu gdy nim kręcę, kompletnie nic się nie dzieje.

4. I na koniec co najdziwniejsze, gdy lekko wykręcę obiektyw, przy kręceniu pierścieniem przysłony zmieniają się... jednak wtedy znów miga AV i F. Po ponownym przymocowaniu obiektywu znów nie da się ich zmienić...

Mam nadzieję, ze to co napisałam jest zrozumiałe i ktoś wie o co może chodzić? Spędziłam dziś kilka godzin z dr. google, ale niczego nie udało się nam ustalić :/

Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam!

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Może tu znajdziesz odpowiedzi http://www.butkus.org/chi...entax_mz-50.htm

niestety przeczytałam całą instrukcję, ale nie znalazłam tam rozwiązania.. może to normalne i z takim obiektywem tak ma być po prostu, ale ja się na tym kompletnie nie znam :D i nie wiem czy jest sens marnować klisze ;)

Jaki tryb pracy masz ustawiony? Ustaw M, na obiektywie A i teraz sprawdź co się dzieje.

wygląda na to, że wszystko działa (pokazuje wszystkie pomiary, mozna ustawić ostrość itp). Chodzi mi właśnie o to, dlaczego jeśli ustawiam na pierścieniu przesłon coś innego niż A, nic się nie dzieję (normalnie chyba powinna działać regulacja przymykania i otwierania przysłony?)

W trybach automatycznych body dobiera parametry przy pomiarze więc "normalnie" nie powinno być reakcji na kręcenie kółkiem.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Pentaksy zamykaja przyslone dopiero przy wyzwoleniu migawki. Dlatego zmiana nastaw nie powoduje natychmiastowej reakcji. Moim zdaniem aparat dziala normalnie :-)

Na wyświetlaczu muszą być widoczne zmiany przysłony i/lub czasu.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
mefistofeles napisał/a:
jeśli ustawiam na pierścieniu przesłon coś innego niż A, nic się nie dzieję
I nie będzie. MZ-50 ma bagnet KAF2 i może pracować wyłącznie z obiektywami z przysłoną w pozycji A.

w takim razie odczułam ulgę ;D
dziękuję wszystkim za odpowiedzi :))

Skocz do: