miromatys  Dołączył: 22 Lis 2010
[K-x] czyszczenie matrycy w Apollo
Wygląda na to, że mam brudną matrycę. Aparat jest na gwarancji, ale ta pewnie czyszczenia matrycy nie obejmuje. Czy ktoś może wie ile kosztuje czyszczenie matrycy w Apollo?
A tak na marginesie to marnie działa automatyczne czyszczenie matrycy, skoro mam cały czas włączone (uruchamia się przy każdym włączeniu aparatu), a na matrycy i tak coś osiada.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
miromatys napisał/a:
A tak na marginesie to marnie działa automatyczne czyszczenie matrycy, skoro mam cały czas włączone

automatyczne czyszczenie nie usuwa kurzu z komory lustra, do tego jest gruszka.... próbowałeś ??

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Daj sobie spokój z tym Apollo. Czyszczenie matrycy to nie fizyka kwantowa, wystarczy kupić gruszkę (byle bez talku) i do dzieła.

miromatys  Dołączył: 22 Lis 2010
Może i nie fizyka kwantowa, ale robota precyzyjna. Jeden niewłaściwy ruch, jedno drgnięcie i koszty mogą być dużo większe niż koszt czyszczenia. Dlatego wolę nie ryzykować.

pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
Nie masz szorować sensora, tylko przy pomocy gruszki dmuchnąć kilka razy do środka przy uniesionym lustrze. Gruszka ma końcówkę gumową, to tak na wszelki wypadek. Czynność ta jest tutaj na forum opisana dokładnie, trzeba poszukać.
Czyszczenie matrycy przy pomocy gruszki wykonuję nawet w mojej k-5 co jakiś czas, mimo wydajniejszego mechanizmu czyszczenia niż w k-x.
Chyba, że chcesz, aby dmuchnął z gruchy ktoś w Apollo za 50 zł, to wtedy inna sprawa.
Możesz jeszcze wysłać do mnie, to też Ci dmuchnę za 50 zeta do środka.

piokol  Dołączył: 18 Kwi 2012
Jaką masz pewność,że w Apollo obejdą się z twoim kiksem jak z niemowlakiem :?: Kupić w aptece gruchę do lewatywy przynajmniej rozmiar 9,wyparzyć i pozbyć się resztek wody.Dmuchaj ile sił tylko uważaj by nie przywalić w matrycę aplikatorem.Czynność prosta niczym sex :mrgreen:

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
piokol napisał/a:
..Czynność prosta niczym sex :mrgreen:

Czy Ona też tak uważa :-P

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
piokol napisał/a:
aptece gruchę do lewatywy
lepsze są do nosa, bo zwykle nie mają talku w środku. A i tak trzeba przed pierwszym użyciem dobrze przeczyścić wodą i porządnie wysuszyć.

Skocz do: