kriskov  Dołączył: 10 Gru 2008
Stylizacja zdjęć
Czy może mi ktoś poradzić w jaki sposób przy pomocy P.S. można stylizować fotki na stare zdjęcia /rysy,pęknięcia i tym podobne/.Pozdrawiam.

blackmoon  Dołączył: 16 Paź 2010
Są różne poradniki na ten temat. Ja to robię tak, że biorę skan tyłu jakiejś starej (można też znaleźć w sieci - może też być tekstura pomiętego/podartego papieru, itp.) nałożyć jako nową warstwę (tylko już nie pamiętam trybu, albo "przesiewanie", albo "pokrywanie" chyba - trzeba się pobawić). Oryginalne zdjęcie dobrze pozbawić kolorów (desaturacja), można też rozjaśnić brzegi, żeby bardziej fotografie przypominało. Efekt zabawy na szybko:

Spróbuj się pobawić, na pewno coś fajnego wyjdzie.

PS. aha, jeszcze na warstwę z oryginalnym zdjęciem pamiętam, że nakładałem filtr "dodaj szum".

stylizacja zdjęć
Skąd można ściągnąć /z jakiej strony/ wzorek do stylizacji /stare zdjęcie/fotek.

triger  Dołączył: 23 Lut 2009

blackmoon  Dołączył: 16 Paź 2010
No właśnie - najlepiej szukać na googlach. Oczywiście do zastosowań innych niż "zabawa" warto zwrócić uwagę na licencję. Można znaleźć sporo grafik, które możesz wykorzystać zgodnie z uznaniem, ale też są takie, które mają pewne ograniczenia.

Gdzie w sieci mogę pobrać darmowe tekstury typu stary papier,/odpowiednio duży plik/

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
kriskov, bierzesz papier, nadpalasz nad świecą, gnieciesz, maltretujesz, potem prostujesz, żelazkiem prasujesz i robisz zdjęcie. Powstaje własny, niepowtarzalny i artystyczny ;-) materiał do eksperymentów z postarzaniem swoich fotografii.

sztorc  Dołączył: 15 Lis 2012
Ja robiłem tak.
Ściągam z Internetu rożnego rodzaju podkłady do Photoshopa, następnie obrabiam foto (dodaje szum, i teksturę ziarna, potem trochę bawię się filtrami) obrobione zdjęcie nakładam na podkład z Internetu a następnie opcja mieszania warstw.

oto link do podkładów w wyszukiwarce najlepiej wpisać "old paper" i będzie tego setki
http://browse.deviantart....es/?q=old+paper

i link z czasów gdy bawiłem się w retro
http://sztorc.digart.pl/g...etroLublin.html

Skocz do: