boober  Dołączył: 28 Wrz 2009
a, no tak, to w cenie 3 kapiątek, to ja przepraszam...

Shelter  Dołączył: 08 Lis 2007
druga strona barykady, ale odpowiednik ;)

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
czyli MKIII no prosze ;) a nie masz tej przypadlosci o ktorej jest teraz tak glosno?
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=42338

hmmm nie spotkałem się z takim problemem, jest raczej "równomiernie". Tam gdzie nie trafia to raczej moja wina, bo nie łapałem ostrości tam gdzie powinienem. Raz czy dwa, zdarzyło mi się, że reakcja body na naciśnięcie AF była opóźniona względem aktywowania systemu AF w kilku zdjęciach pod rząd i zaraz jak ręką odjął - ale może się czepiam.
Generalnie obiektywie patrząc C mógłby sporo się nauczyć od Pentaxa. Kwestie intuicyjności obsługi niektórych funkcji aparatu i ogólny zamysł na niektóre sprawy mógłby być równie dobry jak u Pentaxa. Za to podstawa, czyli właśnie AF i jakość obrazka - Pentax nie jest w stanie tego zaoferować - szkoda, bo chętnie bym tu został :)

Shelter, czyli rozumiem ze do takiego body zakupiles same l'ki tak?

nie same, bo dwie + 85 1.8, który to optycznie uważam że mógłby być L :) obudowa bardzo nie L

Shelter, czekam w takim razie na Twoje zdjecia i opinie za jakis czas, chociaz pewno sie zbytnio ona nie zmieni..
gdyby tak mozna bylo miec za cene k-5 nowego mkIII :P

paradziqs właśnie aktualizuje stronę, więc zdjęcia niedługo się pojawią ;)
Opinię faktycznie sobie już wyrobiłem. Już ponad 20 tys. klatek ma 5d3, więc już coś o sobie wiemy ;)

pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
Shelter, Ty nie zmieniłeś systemu, tylko klasę aparatu i zwiększyłeś kilkakrotnie (lub kilkunastokrotnie) budżet. Gdyby nie było lepiej, to chyba by była wtopa stulecia. :-P

Wcale nie było tak źle, zmiana kosztowała mnie jakieś 5-6 k zł. (W P miałem kilka szkieł, których ogniskowe się pokrywały, w C mam "dziury"). Najbardziej żałuję, że P nie miał mi do zaoferowania to czego potrzebowałem... najciężej się było z tym pogodzić.

Shelter, niezapominaj o tym, ze innym korpusy pentaxa dzialaja prawidlowo..

paradziqs ale ja nie pisałem tu o poprawnym i bezawaryjnym działaniu aparatu - przez długi czas sprawował się jak powinien na swoje możliwości oczywiście. I tak jest przepaść, więc wziąłby się ten Pentax do roboty, bo bez sensu jest to że powyżej K-5 nie podskoczysz... dobra, o MF to możemy wszyscy pomarzyć.

Rafaello  Dołączył: 25 Lip 2011
Jestem w stanie uwierzyć, że każdy produkt droższy 4 razy od innego produktu jest lepszy i dzieli je przepaść np. technologiczna czy jakościowa. Co do Pentaxa K5 to należy go zestawiać z aparatami po 3000 złotych. Wtedy można toczyć spory :-|

Tylko że tu nikt o nic się nie spiera. Ot, stwierdzenie faktów, raczej recenzja w kilku słowach.

socha  Dołączył: 09 Paź 2007
K-5 wrocilo z serwisu (powod wyslania jak w temacie postu). Wpis w karcie serwisowej:
1. Wymiana silnika lustra 2. Upgraded firmware 3. Czyszczenie i testowanie.

Oby to pomoglo:)

Skocz do: