pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
[K-r] Przy filtrze ND tylko część obrazu daje zafarb
Właśnie doszedł do mnie heliopan nd 3.0 (z Raysfoto). Od razu zabrałem się za testy (w nadziei ze nie trafiłem tak źle jak w przypadku Hitecha, którego musiałem oddać). Pierwsze kilka zdjęć, pierwsze zadowolenie zafarbu brak lub ewentualnie wpada w róż. Nawet nie sprawdzałem ale przypuszczam że nie byłoby najmniejszego problemu ściagnąć ten zafarb w LR.

Problem pojawił się po dokładniejszym przyjrzeniu się zdjęciom. Dolna część zdjęcia nie posiada zafarbu (tak z 20% wysokości kadru), natomiast cała reszta minimalnie farbi na ten róż. Przejście między tymi różnicami jest twarde. Obracanie filtra nic nie daje. Zdjęcia robione w pokoju S10-20. Dla mnie ten górny zafarb byłby akceptowalny, ale na całym kadrze bo tak to jest tragedia. Ciężko mi będzie połowę kadru odbarwiać tak, a połowę tak.

Macie jakieś propozycje co może być powodem? Matryca ma jakieś źle nałożone warstwy? Hitech kaszanił obraz ale równomiernie.

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Głupio strzelam - odbłysk światła od przedniej soczewki na filtr? Miałem tak kiedyś z filtrem IR.

Tylko w jaki sposób miało by się światło dostać między filtr a obiektyw?
Aparat bez filtra ale tez na długich czasach robi normalne zdjęcia. Jutro postaram się zrobić kilka zdjęć w terenie. Może ogniskowa 10 mm coś miesza. No nie mam pomysłów.
Wymienić filtr, w nadziei że z kolejnym nie będzie problemu? Ewentualnie oddać całkowicie, ale co w takim razie kupić.

Najchętniej spotkałbym się z kimś z Zielonej Góry lub Wrocławia, kto ma najlepiej Sigme 10-20 oraz Jakiś mocny filtr szary.

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Nie wiem skąd tam światło, ale na szerokim kącie (ekw 35mm) w moim G3 parę takich dzxiwnych kadrów się zdarzyło. Nie umiałem tego inaczej wytłumaczyć. Spróbuj zdjęć w miejscach z trochę bardziej równomiernym oświetleniem.

Problem rozwiązany. Filtr jest ok, aparat jest ok. Problem polegał na wpadającym świetle przez wizjer. Cały etap poszukiwania rozwiązania pominę:)

Teraz tylko zrobić jakąś nakładkę z tektury i można działać

Skocz do: