WojtekKawecki  Dołączył: 01 Cze 2010
[obiektyw] Pytanie do posiadaczy o hsm wSigma 17-50/2.8 EX D
Jak u Was pracuje HSM w tym obiektywie. Mam 70-200OS(w 50-150 było podobnie) i w tym to taki jakby szelest a w 17-50 dochodzi bardzo delikatne ale jednak chrobotanie. Po za ty świetny sprzęt ale wolę się upewnić;).

andy68  Dołączył: 11 Wrz 2008
U mnie nic nie chrobocze tylko, tak jak piszesz szelest, za to cześć która się wysuwa ma delikatny luz - tez mam wątpliwości czy to prawidłowe ale obiektyw pracuje jak należy wiec tematu nie ruszam. Aha mam wersje OS o ile ma to znaczenie

O ile mi wiadomo nigdy nie było nigdy OS w tym obiektywie:
http://www.optyczne.pl/in...908&typ=0&moc=0

_rado  Dołączył: 14 Mar 2010
Mam ten obiektyw (Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS) od niedawna, jednak chrobotania w pracy HSMu nie stwierdziłem. Dźwięk jaki wydaje przypomina dość słyszalne bzyczenie. Kultura pracy daleka od *300 (nie chodzi mi o szybkość) która jest o wiele cichsza. A jeśli chodzi o stabilizację to jest i działa nawet bardzo dobrze, robiłem próbne fotki z i bez stabilizacji, różnica jest spora.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
WojtekKawecki, Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM
z twojego linku.

k33l napisał/a:
WojtekKawecki, Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM
z twojego linku.

Sigma ta w wersji na nasz bagnet i Sony pozbawiona jest stabilizacji dlatego chłopaki piszemy o zupełnie innych obiektywach. Jeżeli z bagnetem PK to na 200% nie ma stabilizacji;).

ps. poczytałem irzeczywiście była wcześniej też wersja z OS. Pytanie czy HSM ten sam bo u mnie chodzi cichutko i bardzo szybko tyle że inaczej niż w 70-200OS czy też w 50-150.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
miałem przez chwilę tę Sigmę 17-50/2,8 jak najbardziej ze stabilizacją. HSM pracował cichutko i szybko (szybciej niż w *). Bardzo fajne optycznie szkło. Niestety, nie chciałpoprawnie z nim współpracować P-TTL w K-5, ciekaw jestem, jak to jest w nowszej wersji.

piotro  Dołączył: 08 Cze 2009
Miałem 17-50/2.8 OS !! HSM długi okres, kilkaset zdjęć, nie było żadnego chrobotania, cicho i względnie szybko co najważniejsze celnie i ostro jak cholera

Skocz do: