Grzesiekx  Dołączył: 20 Lis 2012
[K100D] duży bf na ogniskowej 18
Hej,

Od kilku lat jestem użytkownikiem kasetki, niestety ostatnio aparat zaliczył solidny upadek z wysokości metra, dlatego zainteresowałem się różnymi testami umożliwiającymi sprawdzenie jego działania. Ściągnąłem focus chart i wykonałem ponad 10 zdjęć karty testowej:

http://techtim.pl/bf.jpg

Zdjęcia wykonałem na ogniskowej 18, użyłem standardowego kita, bo tylko taki obiektyw mam. Nie sądziłem, że aż tak fatalnie to wyjdzie - znaczy BF. Nie znam się na tym za bardzo, ale ale zdaję sobie sprawę, że wynik i nieostrość widoczna na zdjęciu nie jest normalna. Za każdym razem wartości znajdujące się bliżej aparatu były nieostre. Nie chcę tutaj zadawać głupich pytań, tym bardziej, że to mój pierwszy post. Ale możecie zaproponować sposób rozwiązania tego problemu? Czytałem o menu serwisowym, myślę o sprawdzeniu korpusu na innym kitowym obiektywie, coś jeszcze?

Serdecznie pozdrawiam,

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
W K100D menu serwisowe? Obawiam się, że nie ma. Przynajmniej dotychczas, nie słyszałem aby ktoś odkrył Debug Mode w K100D. :-/

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Grzesiekx, Pentax ma tak duży punkt centralny AF, że robienie takiej próby pod kątem i na szerokim to jest loteria. Sprawdź na obiekcie równoległym do matrycy np. na słynnych bateryjkach.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Grzesiekx napisał/a:
niestety ostatnio aparat zaliczył solidny upadek z wysokości metra,
To w takim razie nie jest BF wynikający z kalibracji i AF-u, tylko masz walnięty obiektyw, albo naruszone ustawienia czujników AF. Kombinacje z kalibracja nic nie dadzą.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Pentagram napisał/a:
W K100D menu serwisowe? Obawiam się, że nie ma. Przynajmniej dotychczas, nie słyszałem aby ktoś odkrył Debug Mode w K100D.

Ja miałem K100D Super i debug mode uruchomiłem, dało się, regulacja AF jest taka sama jak w K10D z firmware 1.31 co mam teraz.

Jednak jeżeli BF jest tylko na 18mm to nic nie poradzisz bo ustawiając dobrze 18mm to 55mm przejdzie na FF. (FrontFocus a nie FullFrame :P)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
k33l, cieszę się, ale piszesz o innym aparacie.

http://forums.dpreview.co...m-post-23298529
Sprawdzałeś? Bo u mnie nie działał ten sposób, ja u siebie odpalałem poprzez plik na karcie.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Pentagram napisał/a:
W K100D menu serwisowe? Obawiam się, że nie ma.
Na 100% jest, mozna sie do niego dostac przez odpowiednie kombinacje przy wlaczaniu aparatu.

Grzesiekx - zrob kilka normalnych (nie tablicy testowej) zdjec na 18mm i zobacz czy widzisz jakies nieprawidlowosci

Panowie, dziękuję za wszystkie rady i sugestie.

Jutro od kolegi dostanę kita k10d i będę miał jakieś porównanie. Sprawdzę również jak na jego body zachowuje się mój obiektyw. Dodatkowo za radą cube007 i plwk przeprowadzę dodatkowe testy.

Moja wersja kasetki to super i generalnie widziałem również instrukcje jak uruchomić debug mode w zwykłym K100D, dość łatwo można to znaleźć w google.

No to jeżeli jest to K100DS to debug mode odpala się plikiem na karcie odpowiednio spreparowanym tak jak w K10D z fw 1.31, Szukaj pod hasłem Modset.txt

Sprawdziłem na obiektywie od kolegi i było podobnie, co ciekawe jak robiłem zdjęcia k10d, to też było nieostre - czyli widocznie tak ma być :)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Pentagram napisał/a:
W K100D menu serwisowe? Obawiam się, że nie ma. Przynajmniej dotychczas, nie słyszałem aby ktoś odkrył Debug Mode w K100D. :-/
Jest, a przynajmniej w pierwotnym firmware było i było dostępne kombinacją przycisków przy włączeniu. Z całą pewnością regulowałem tak AF Kasetki parę lat temu.

[ Dodano: 2012-12-12, 09:35 ]
Cytat
While pressing [AE-L]+[INFO], turn the camera on.
Firmware is desplayed on LCD.
Press [MENU]-> [MENU]-> [INFO] within 5 seconds.
You can see DEBUG mode screen.
By pressing [Right key],Make [DEBUG MODE DIS] to [DEBUG MODE EN].
Then, Press [OK].

Skocz do: