Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Obiektyw "szerokokątny"
Zastanawiam się jaki sens ma kupowanie obiektywu szerokokątnego o ogniskowej rzędu 24mm, 28mm lub 35mm do lustrzanki cyfrowej.

Z kitowym obiektywem Pentax DA 18-55 otrzymujemy do dyspozycji ogniskową 18 mm (światło 3.5) przy której kąt widzenia wynosi 76 stopni.

Dla stałek 24/28/35mm kąt widzenia dla matrycy cyfrowej jest sporo mniejszy i wynosi odpowiednio ok. 61, 54 i 44 stopnie. Dlatego też określanie tych obiektywów jako 'szerokokątne' w przypadku cyfranek jest 'semantycznym nadużyciem' :->

Prawdziwy szeroki kąt otrzymamy dopiero przy DA 12-24/4 (99-61 st) czy DA 14/2.8 (90 st.) (ewentualnie przy starszych K(A) 15/3,5 czy jeszcze szerszy przy obiektywach typu Fish-eye), ale to już zupełnie inna półka cenowa... Dla mnie raczej niedostępna, więc zostanę przy szerokim kicie ;-)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Arczibandit, wspaniały essej, dziękujemy Ci za niego.

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
zgadzam się...uświadomiłeś nam to co od dawno wiedzieliśmy...ale niektórzy lubią stałki np.28

outi  Dołączył: 03 Lip 2007
Tym bardziej że kitowe szkło nie należy do najbardziej asferycznych przy małych ogniskowych :)

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
outi napisał/a:
Tym bardziej że kitowe szkło nie należy do najbardziej asferycznych przy małych ogniskowych :)

Do jakich nie należy :?: :evilsmile:

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Arczibandit, wspaniale jest Amerykę odkryć na nowo.

miałem na myśli robienie beczki :)
Edit:
no chyba że mi się tylko wydaje...

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
lipalipski napisał/a:
wspaniale jest Amerykę odkryć na nowo.

Dla niektórych to co napisałem jest oczywiste, ale sądząc po postach wysyłanych na forum przez osoby krócej i mniej wnikliwie zajmujące się fotografią, może być to dla nich pewną wskazówką przy doborze szklarni...

I proszę bez ironii... ;-)

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Arczibandit napisał: I proszę bez ironii... ;-)

:mrgreen: Ty to masz wymagania . . . .

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
brdzo dobrze że ktos to napisał -powinnien ten watek admin przykleic:] :evil:

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Tak, tak przykleić, podświetlić i w momecie kliknięcia powinna dobywać się z głosników ścieżka dźwiękowa z filmu Szczęki Spielberga.

Albo "1492: Conquest of paradise" Vangelisa :)

chemiczny  Dołączył: 25 Paź 2006
Re: Obiektyw "szerokokątny"
Arczibandit napisał/a:
Zastanawiam się jaki sens ma kupowanie obiektywu szerokokątnego o ogniskowej rzędu 24mm, 28mm lub 35mm do lustrzanki cyfrowej.

Bo może Ktoś umie mnożyć małe liczby razy 1,5 i wie że 35 x 1,5 daje 52,5 mm, które w bardzo tradycyjnym ujęciu daje podstawowy obiektyw do fotografii. Czy może się mylę???

Mnie zaś dziwi niezmiernie taki owczy pęd po 50 mm. Po co ? ani portet bo krótki - 75 mm to dla mnie mało, ani standard bo za wąski. Czy tylko mania posiadania światła 1,7 tak wszystkich po to pcha ? czy snobizm. Skąd te ceny??
Maciek

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
czy 50 po cropie to za krotko do portretu?, hm , mozna dyskutowac... a Limited 77mm na analogu ? jakos przez lata nikt nie narzekal, ze krotko do portretu Mnie tam pasuje i 50 i 85 do portretow na cyfrze.

[ Dodano: 2007-07-19, 13:31 ]
a mania posiadania duzego swiatla to jest jedna z glownych manii w fotografii :-)

chemiczny  Dołączył: 25 Paź 2006
zy napisał/a:
czy 50 po cropie to za krotko do portretu?, hm , mozna dyskutowac... a Limited 77mm na analogu ? jakos przez lata nikt nie narzekal, ze krotko do portretu Mnie tam pasuje i 50 i 85 do portretow na cyfrze.

Ja nie lubię aż takiego "kontaktu" z portretowanym. Dla mnie ideałem jest okolica 100 mm. ale ja nie w studiu a na ulicy :) się bawię i amator jestem
Maciek

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Cytat
Mnie zaś dziwi niezmiernie taki owczy pęd po 50 mm. Po co ? ani portet bo krótki - 75 mm to dla mnie mało, ani standard bo za wąski. Czy tylko mania posiadania światła 1,7 tak wszystkich po to pcha ? czy snobizm. Skąd te ceny??

Każdy ma swoje odchylenia i takie tam. ;-)
Dla Ciebie za krótki/za wąski a np. dla mnie jest całkiem ok - jako portretówka i nie tylko. Kwestia gustu, przyzwyczajenia, spojrzenia i of course kwestia tego co i jak chcemy ustrzelić.
BTW. nie mam manii "mania" światła 1,7 - mam 1,4 :mrgreen:

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
Jestem za - podswietlic na czarno...

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Przepraszam wszystkich zrobiłem dubel;

Co w takim razie zrobić aby mieć 50mm (po kropnięciu)? czy warto eksperymentować ze satrym szkłem 35 mm?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
A jaki to ma być obiektyw? Manualny czy z autofokusem? Żeby mieć tani standard na cyfrze możesz spróbować z manualnymi Pentaksami M 35/2.8, 28/3.5 czy 28/2.8. Z nowszych szkieł można pomyśleć o FA 35/2, które niedługo powinno pojawić się na forumowej giełdzie (ale to szkło kosztuje niewiele poniżej 1000 zł). Taki "standard" z dobrym światłem - 1.4 - to może Sigma 30mm? Ale ja bym wolał jednak 35mm Pentaksa. :-)

A jeśli chodzi o crop, to łatwo sam możesz liczyć - chcesz mieć tak jakby pięćdziesiątkę z pełnej klatki na cyfrze - podziel 50mm przez 1,5. :-)

lsnk  Dołączył: 23 Lis 2007
PK napisał/a:
...czy warto eksperymentować ze starym szkłem 35 mm?

Musisz sam spróbować - dla jednego warto , dla drugiego nie.

Skocz do: