Murphy  Dołączył: 09 Lut 2012
Jupiter 8 50 f2 Problem, przerobiony na macro.
Witam, ostatnio stałem się posiadaczem tego szkiełka. Szukałem starej, lekkiej-aluminiowej konstrukcji do portretów. Kupiłem go od kogoś nie mającego żadnego pojęcia. Po przyjściu okazało się, że ma zablokowaną na stałe przesłonę (Fot) . Dodatkową atrakcją są (jak się domyślam) odwrócone soczewki, ponieważ ładnie ostrzy, ale do macro. Zastanawiam się, czy ktoś mógłby mi pomóc w odwróceniu procesu macrozacji. Nigdy jeszcze nie rozkrecałem obiektywu, nie chce popsuc tak wiekowej konstrukcji.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
To jest szkło na M42 tak? Jaką masz przejściówkę do tego, z kołnierzem czy bez?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Murphy napisał/a:
są (jak się domyślam) odwrócone soczewki, ponieważ ładnie ostrzy, ale do macro.
Źle się domyślasz. Kto i po co by to robił ? Jupiter 8 istnieje tylko w wersji do dalmierzy (Zorka, Fed, Kijew 4) Nigdy po założeniu do lustrzanki (obojętnie z jaką przejściówką) nie będzie ostrzył na nieskończoność. Zbyt duża różnica odległości obrazowej. Jedynym systemem w którym możliwe jest uzyskanie nieskończoności z tym obiektywem są bezlusterkowce (M4/3, NX, Nex)

Szkło to M39, nakrecone na M42. Strzeliłem, że odwrócone, bo ostrzy na 1do2cm. Dodatkowym atutem za tym jest zablokowana przesłona na 2. Poszlaki mi wskazywały na macro. Nie wiem. Z tego co gdzieś wyczytałem nieskończoności nie osiągne, ale ktoś używał go z dslr jako portretówke.

Murphy napisał/a:
Poszlaki mi wskazywały na macro.
Bo w lustrzankach, ze względu na zwiększoną odległość (wysuw) obiektywu od matrycy będzie działało tylko jako makro.
Murphy napisał/a:
zablokowana przesłona na 2.
W makro to raczej większych przysłon się używa ze względu na wymaganą głębię ostrości.

ewa krysinska  Dołączyła: 26 Lis 2012
Witam. Kupilam aparat pentax optio M 60.zdjecia wychodza swietne,ale nie moge ich wrzucic na kompa(brak sterownikow). Czy ktos moglby mi pomoc :-( ADEK

Super, to się sprawa wyjaśniła. Dziekuję za pomoc :)

MichalR  Dołączył: 31 Maj 2011
Dada napisał/a:
W makro to raczej większych przysłon się używa ze względu na wymaganą głębię ostrości.

ale wiekszych w znaczeniu wiekszych otworow czyli mniejsza warotsc na podzialce, np 1.7, czy tylko wiekszych wartosci na podzialce, czyli 9,11,13, itd? ;)

Większa przysłona (liczba) = mniejszy otwór.

MichalR  Dołączył: 31 Maj 2011
to to ja wiem :) ale teraz jak patrze na cytat to czegos nie doczytalem, wydawalo mi sie ze napisales ze sie wiekszych przyslon NIE uzywa, a tam nie ma slowa NIE, wiec wszystko gra ;) przy okazji zapraszam do galerii makro, wszystko robione od f4 do f13 ;)

http://pentax.org.pl/view...1024845#1024845

Skocz do: