To są zupełnie odmienne zdjęcia. Kąt w stosunku do jasnej ściany zupełnie różny, jeden ciemny model, a dwa ciemne i trzeci jasny, w efekcie całkowicie różny rozkład światła. Wg Exifów 2 EV różnicy w naświetleniu, dodatkowo w jednym pomiar centralno-ważony, w drugim matrycowy. Nie mają prawa być takie same. Można obróbką nieco je skompensować, ale tego samego efektu nie uzyskasz.Gutek napisał/a:bardzo podobne zdjecie tym samym zestawem.
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Chyba wiem o co Ci chodzi. Na tym pierwszym zdjęciu oprócz innej obróbki najprawdopodobniej został też podniesiony kontrast lokalny co da się zrobić w Lightroom'ie suwakiem "Clarity". Niestety nie używam RT i nie wiem czy ma on podobnie działający suwak.Gutek napisał/a:To co mnie zastanawia to roznice w plastyce tego zdjecia. Czy to, ze te 2 zdjecia tak sie roznia to wylacznie kwestia odpowiedniego wywolania? Pierwsze zdjecie jest duzo bardziej kontrastowe, ma zywsze kolory - moje jest jakby bardziej splaszczone.
Ja: "Nawet jesli moje zdjecia nie przedstawiaja obecnie absolutnie zadnej wartosci to za lat dziesiat beda mialy przynajmniej wartosc historyczna".
Ja: "To małpa pochodzi od człowieka a nie odwrotnie. I wszystko zaczyna pasować..."
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
K-751, dodatki i dyletanckie pstryki
Ja: "Nawet jesli moje zdjecia nie przedstawiaja obecnie absolutnie zadnej wartosci to za lat dziesiat beda mialy przynajmniej wartosc historyczna".
Ja: "To małpa pochodzi od człowieka a nie odwrotnie. I wszystko zaczyna pasować..."
K-751, dodatki i dyletanckie pstryki
Lokalny kontrast z założenia podnosi ostrość.Gutek napisał/a:Widzę, że mocno ostrzycie
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
Królestwo za jedno zdjęcie! @czarnobialestudio