Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
[K10D] Wyrwana stopka lampy błyskowej (drastyczne zdjęcia!!)
Hej
No to się narobiło ;) miał być piękne zdjęcie chomiczka, a wyszło jak zwykle ;) Zadzwonił telefon, zostawiłem sprzęcior na stoliku.. nim skończyłem rozmowę, było po wszystkim. Nie pokazując palcami, któż mi to uczynił, aparat zaliczył glebę, a lampa wyrwała gniazdo swe z trzewi aparatu. Uszkodzenia lampy pominę, ponieważ pewnie dam sobie radę z naprawą... błyska ;)
Body niestety ma dziurę jak po strzele z czterdziestki piątki nie przymierzając. Zastanawiam się, jak do tego podejść.. wersji jest kilka:
- kupić używane K10 na allegro
- kupić K5 albo coś całkiem new ;)
- kupić uszkodzone k10 i poskładać
- dać do naprawy

Nie mam pojęcia cóż uczynić, może macie jakiś pomysł, bo aktualnie zostałem bez body... ta badziewiasta dziura wpuszcza światło więc bez zakrywania jej nawet pomiar światła nie działa. Jakbym chciał uruchomic sprzęt chociaż w świetle dziennym to musiałbym czymś ją zapaćkać na dobre.. ech, wot zagwozdka ...
Dla ludzi o mocnych nerwach wygląda to tak...

boober  Dołączył: 28 Wrz 2009
OMG ale sekcja :shock: . Ale na szczęście pacjent przeżył, tylko mu oczy nie świecą. Puszczę PW w sprawie K10D ;-)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Do fontanny ją.
Aspius napisał/a:
- kupić uszkodzone k10 i poskładać
lub
Cytat
- kupić K5 albo coś całkiem new ;)
a ofiarę
Aspius napisał/a:
czymś ją zapaćkać na dobre

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Zaklej dziurę czarną taśmą i rób zdjęcia.

Sprawdź, może bezprzewodowe sterowanie lampy jeszcze działa i tak wyzwalaj błysk.

Bezprzewodowe z tego co pamiętam w K10 działało tylko przy uruchomionej lampie wbudowanej, a ta nie działa ;)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Aspius napisał/a:
Bezprzewodowe z tego co pamiętam w K10 działało tylko przy uruchomionej lampie wbudowanej

oczywiście - bo komunikacja idzie przy pomocy błysków
szkoda że to nie k20d bo miałbyś gniazdo PC Sync :-/

Aspius napisał/a:
a ta nie działa
A, to niefajnie. :-/

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
OK! Serwis z Gdańska z tego co wiem ma (a przynajmiej rok temu miał) na stanie cała górę obudowy K10 (własnie taki plastik), ale bez samego modułu sanek (te poszły do mojego K-5 stąd moja wiedza). Tak więc jeżeli blaszki/styki masz sprawne a uszkodziłeś jedynie plastiki to może wartałoby do nich napisać z zapytaniem czy ci nie sprzedadzą po jakiejś przyjaznej cenie...

Namiar na strone

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Pentagram napisał/a:
Zaklej dziurę czarną taśmą
Skoro Canon, czy tam Nikon robi to fabrycznie :evilsmile: Grzesiek, a próbowałeś zadzwonić do Apollo ? Może akurat mają kawałek K10.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Ja bym czymś zakleił i focił.
Ale to ja, bo nie mam finansów na nowe body ani na używane, nie mam lampy zewnętrznej, ani kasy na taką :]

No chyba że to nowe "uszczelnienie" nadal by coś robiło nie tak z pomiarem a masz potrzebę żywanai lamp to trzeba by sprzedać zwłoki i dokupić następne body.

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Mam górę z GX-10, ale nie wiem czy jest kompatybilna

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Nie jest.

szybkie rozwianie wątpliwości, dzięki ;)
Póki co poszedłem za radą dlugas1982, zakleiłem piękną białą taśmą i fotografuję w świetle zastanym ;) Jak się okazuje, do moich potrzeb takie rozwiązanie ogólnie mi starcza

samson51  Dołączył: 06 Wrz 2010
MOJ k10 po zaklejeniu " DISTALEM" i pomalowaniu czarnym matem mysle ze z lapa tez zadziala

Aspius napisał/a:
zakleiłem piękną białą taśmą
Pisałem, żeby była czarna. :evilsmile:
CZ-A-R-N-A ! :evilsmile:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Aspius jest rasistą i nie lubi czarnych. :-P

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
On widocznie użył taśmy z serii "limited"

pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
Gdyby użył taśmy czarnej, to miał by pełne zaciemnienie wnętrza korpusu, a ponieważ wziął białą to będzie miał tylko "pomroczność jasną" :-P

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Odkopuję wątek w związku z zabójstwem mojej ukochanej kadyszki przez ukochaną żonę (moją).
Procedura standardowa aparat (wraz z 540) na ramieniu, zagadanie z koleżanką, drzwi były za wąskie na cały ten zestaw (żona, koleżanka i aparat z lampą), więc lampa została, a one poszły dalej.
Poradźcie co robić.
Zmiana systemu nie wchodzi w grę, bawiłem/macałem sie wczoraj w saturnach i innych sklepach nie dla idiotów i stwierdzam, ze te lustra tak do 3-3,5kplnów to jakaś tandeta jest (tak w dotyku). Poza tym cały osprzęt mam w jedynym słusznym systemie.
Generalnie nie planowałem zmiany, bo kadyszka w zupełności mi wystarczała. Apollo raczej odpada ze wzgledu na ceny używanych k10. Może gdybym miał tą/tę taśmę to uruchamiłbym zewnętrzną bezprzewodowo (wbudowana nie działa, bo taśma zerwana).
Zmienić na k20? K7? K5? K5II już ciut drogo jest.
Kupić używkę k10?

Skocz do: