Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Jarek Dąbrowski

Cytat
A to nie było tak, że Nikonowi się skończyły mniejsze matryce od Soniaka w magazynach i szybko musieli wypuścić coś z 10mpix?

Pewnie już to czytaliście, ale na Fotopolis mają takie wytłumaczenie:

Odnosi się wrażenie, że pod koniec prac nad modelem 6-megowym inżynierowie Nikona wpadli na pomysł wyprodukowania wersji 10-megowej, ale było już za późno, aby wycofać się z zaawansowanych prac lub za długo trzeba by było czekać na nowy produkt. [...]Pewnie niebawem poznamy odpowiedź na forach dyskusyjnych.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
A gdyby tak,nawiązujac do tradycji i najpopularniejszego pentaksa - K 1000,stworzyli w Firmie jego odpowiednik? Taką "wypatroszoną" z bajerów kadyszke,w cenie ok. 1500zł za korpus.Może nie mieć PTTLu,tylko zwykły TTL,matrycy(C/W chyba wystarczy).Czy cos takiego -K 1000D - przyjęłoby sie wśród starych i nowych "użyszkodników"?

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
czy jest sens, gdy k100d juz kosztuje 1800 i pewnie jeszcze stanieje...

zy napisał/a:
czy jest sens, gdy k100d juz kosztuje 1800 i pewnie jeszcze stanieje...

ZY,nie chodzi mi tylko o cenę,ale o ideę prostej,taniej systemowej lustrzanki.Takiej,która pozwoli łatwo wejśc w system oraz którą potem bez żalu mozna bedzie sprzedać,by przejśc na np. K10(lub następcę).Jednym słowem: cena hybrydy przy możliwości rozbudowania systemu.Wtedy mniej byłoby dylematów : lustro-hybryda-kompakt.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
MarWoj, było już o tym. Konkluzja taka, że i tak ideałem byłaby mozliwość wymiany tylnej ścianki. Wyobraź sobie: wysyłasz do serwisu np ME Super, a oni montują w tylenj ściance matryce 6MPxl bez filtra bayera, focącą tylko c-b, za to bez interpolacji. Całkowity koszt ok. 700PLN. Bez LCD, żadnych automatów przeszkadzających w foceniu, jedynie wyjście na USB i kartę SD.
Może kiedyś, jakaś firma produkująca matryce pokusi się o możliwość takich przeróbek.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Michu napisał/a:
Może kiedyś, jakaś firma produkująca matryce pokusi się o możliwość takich przeróbek.
Ech, marzenia. Byle szybko, poki te plesniaki jeszcze zyja.... Niestety jakos nie wierze, ze to sie stanie. Plesniakow jest jednak coraz mniej, wsrod fotoamtorow to nisza, a Pentax to jeszcze nisza w niszy. Predzej zrobia cos takiego do leiki tylko, ze nie za 700, a 7000 i jestem pewien, ze znajdzie sie na to dosc chetnych.

dz.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Wiesz Dzerry, coś takiego już było i poległo. Myślę, że własnie ze względu na cenę. A od tego czasu ceny matryc dodatkowo spadły. Może więc jakiś niezależny producent wykupi np. od Sony technologię matryc 6MPxl - w końcu to już odchodzi do lamusa i zacznie w ten sposób zarabiać. Coś jak Dican ze swoimi gripami. Zapotrzebowanie na tego typu konstrukcje chyba jest, prawda?
Wiem doskonale, że to tylko marzenia, ale z drugiej strony...
Pamietacie tę przeróbkę analogowego *Ista na cyfrę? Z małą matrycą z kompaktów? Nie jest to więc aż tak bardzo skomplikowane...

Michu napisał/a:
[Może kiedyś, jakaś firma produkująca matryce pokusi się o możliwość takich przeróbek.

MICHU,może nawet jest to realne,ale droga okręzną: najpierw do nikosia np. F3,a potem choćby do asahiflexa :mrgreen: Chyba w historii jeszcze sie nie zdarzyło,żeby jakies akcesorium od niezleżnego powstało w pierwszej kolejności do pentaxa. :-(

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
moim zdaniem niedlugo po pojawieniu sie obiektywow hsm pentaxa pojawia sie takie innych producentow, zapewne pentax wie jak wielu kaseciarzy uzywa niezaleznych obiektywow i chce na tym zarobic. Poza tym, kiedy sprzet dramatycznie tanieje dodawanie bajerow jest jedyna metoda by utrzymac dotychczasowe wplywy.

Marcinicus, Ty to na siebie powinienes byc zly a nie Nikona.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
kivirovi
Cytat
Marcinicus, Ty to na siebie powinienes :lol: byc zly a nie Nikona.

Skoro tak mówisz to już staję się zły :evil: ... Nie mam Nikona tylko cyfrę Pentaxa i jestem szczęśliwy i zadowolony ;-)

SiekaSS  Dołączył: 11 Maj 2008
...
;-) Zakupiłem go w środę w sklepie wraz z KIT standardowym i jestem zadowolony. W tej cenie jaką kupiłem nowy w pudełku z 24 miesięczną gwarancją nigdzie bym nie kupił w Polsce taniej.Najlepszy KIT w lustrzance pod względem grupy i najlepsza alternatywa dla tych którzy chcą robić zdjęcia a nie drukować plakaty z fotografii jako tapeta w swoim pokoju...

Skocz do: