tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Jak wybrać aparat? Podstawy foto-nauki i inne poradniki
Znalazłem, a skoro to foto-forum, to może zrobimy sobie mały zbiór "poradników" z różnych ciekawych miejsc w sieci [najciekawsze są te niefotograficzne miejsca].
Oto pierwszy:
Wakacyjna fotoszkoła - część 1. autorstwa Adama Nietresta.

dodatek: poradnik fotoamatora wprost od Pentaksa
LINK
należy wybierać lekcje [tematy] z rozwijanego menu

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
"Kompakty są łatwe w obsłudze i dzięki zautomatyzowanemu systemowi nastawiania ostrości autofokus zwalniają nas w zasadzie z konieczności zastanawiania się nad parametrami oświetlenia, przysłony, czy ustawień lampy błyskowej"

Ciekawe bardzo :-)

Jak wybrać aparat -LINK

[ Dodano: 2007-07-20, 13:02 ]
"Projektowanie aparatów to sztuka, która najlepiej udaje się firmom Canon, Nikon i Olympus. Mają w tym kilkadziesiąt lat doświadczenia." Heh...

outi  Dołączył: 03 Lip 2007
Cytat
Wynika to przede wszystkim z tego, że są większe (w sensie centymetrów średnicy)

Nie wiedziałem że matryce są okrągłe :P

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
outi napisał/a:
Cytat
Wynika to przede wszystkim z tego, że są większe (w sensie centymetrów średnicy)

Nie wiedziałem że matryce są okrągłe :P

No jak to? Obiektywy mają przekrój okręgu to i matryca i zdjęcia później są okrągłe. Nie czytałeś w instrukcji ;-)

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
outi, tutaj jako matematyk musze zaprotestowac. mozna zdefiniowac srednice bardzo dowolnego obiektu a co dopiero prostokata. chociazby przez supremum odleglosci dwoch dowolnych punktow

outi  Dołączył: 03 Lip 2007
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Arednica racja, to od dziś podajemy średnicę matryc jak ktos będzie robił wątek "XXXX vs k100d, co wybrać" :-P

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
zy napisał/a:
odleglosci dwoch dowolnych punktow
jakoś mi się kojarzy z przestrzenią wypukłą :mrgreen: kocham metody optymalizacji! :evilsmile:

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
http://www.fotopolis.pl/drukuj.php?n=5345
Chyba już kiedyś było, ale warto odświeżyć trochę informacji:), a napisał to "profesor" Wydziału Fizyki Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu...

Pozdrówka
Marucha

Skocz do: