rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
No to mam ...
Witam
Chciałem się zameldować jako nowy w kubie :D (pytanie tylko którym, to ponoć ma być specjalny dla użytkowników GX-1S'a :P). Właśnie dokonałem zakupu Samsunga GX-1S (prawie nówka z marca, z gwarancją, z kartą) za niecałe 1600zł, w piątek jadę odebrać i już wiem że nie będę spać przez ten czas ... ale co tam, w końcu, nareszcie będzie długo oczekiwany ... Co prawda miało być K100D ... ale 1s też był brany pod uwagę, zadecydowały: pryzmat, lampy na ttl'u i cena.

Jak go już w łapki dorwę to na pewno zacznę Was molestować, ale nie za bardzo bo jestem typem szukacza ...

P.S. Napiszcie proszę na co zwrócić szczególną uwagę przy macaniu (ponieważ mogę jeszcze zrezygnować z zakupu), bo z tej ekscytacji nie myślę już całkiem racjonalnie :D

[ Dodano: 2007-06-20, 18:54 ]
Witam ponownie

Odpowiedź na pytanie z P.S. znajduję się również w tym wątku

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
rysiekll napisał/a:
Chciałem się zameldować jako nowy w kubie :D (pytanie tylko którym, to ponoć ma być specjalny dla użytkowników GX-1S'a :P

Witam w niszy niszowych użytkowników niszowego Samsunga na forum mniej niszowego Pentaxa (to oni też robią aparaty ?).
Cytat
Co prawda miało być K100D ... ale 1s też był brany pod uwagę, zadecydowały: pryzmat, lampy na ttl'u i cena.

U mnie zadecydowało to ostatnie... i kobieta :mrgreen:
rysiekll napisał/a:
Jak go już w łapki dorwę to na pewno zacznę Was molestować, ale nie za bardzo bo jestem typem szukacza ...

Kółko ustawiasz na zielonym i jedziesz, co się będziesz zagłębiał ? Górnik jesteś ? :-P
rysiekll napisał/a:
Napiszcie proszę na co zwrócić szczególną uwagę przy macaniu (ponieważ mogę jeszcze zrezygnować z zakupu), bo z tej ekscytacji nie myślę już całkiem racjonalnie :D

Jak go będziesz testował to się nie przejmuj dźwiękiem po naciśnięciu spustu - wszystkie tak hałasują ;-) Odciski palców widoczne na matówce to też norma.

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Cytat
P.S. Napiszcie proszę na co zwrócić szczególną uwagę przy macaniu

Bez pośpiechu, ale konsekwentnie do celu ;)

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
Re: No to mam ...
rysiekll napisał/a:
Napiszcie proszę na co zwrócić szczególną uwagę przy macaniu

zeby byly jedrne i ksztaltne...i koniecznie sterczace koncowki, co do wielkosci to kwestia gustu. ;-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Enzo, H.M., dtox, aleście pomogli :roll: tylko cycki w głowach [fakt, coraz cieplej jest, one mają coraz mniej na sobie... :-P ]

rysiekll, witaj, patrz na to:
-lampa czy błyska [śmieszne, ale ważne]
-czy zdjęcia zapisuje na kartę
-czy nie ma widocznych martwych pikseli w postaci placka z połowy matrycy
-czy LCD świeci
-czy AF działa
-sprawdź popychacz przysłony [AE-L na manualu]
-sprawdź ile syfów jest na matrycy robiąc zdjęcie np. jasnej kartki na dużej przysłonie
-popatrz, czy guma nie odłazi [jak odłazi to cena w dół, choć np.: w DSach to podobno norma-ja nie mam jednak tego problemu]

szkło:
-czy czyste soczewki [bez rys]
-czy nie ma oszczypek na soczewkach
-czy nie ma za dużych luzów na pierścieniach [małe mogą być-norma]

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
czekalismy na Ciebie i chcielismy zabawic publike... ;-)

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
tref napisał/a:
-sprawdź popychacz przysłony [AE-L na manualu]

Wybacz pytanie, ale mogę to sprawdzić na obiektywie kitowym? Ewentualnie jak, co prawda czytam tegoż posta, ale dalej mam mętlik.

[ Dodano: 2007-06-25, 18:10 ]
No ... już po macaniu :-P
Sprzedawca okazał się być bardzo sympatycznym Canoniarzem, który wygrał Samsunga w konkursie. Aparat w ogóle nie był używany (jedynie sprawdzony) i jest w stanie rzec można idealnym, więc czuję się tak jakbym nabył nówkę.

Dzięki za podpowiedzi ... a teraz czas na naukę, przyzwyczajenie i focenie .. aha i kolejne zakupy ;-)

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
Ja też ja też...mam GX-1S :evilsmile:

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Michał K napisał/a:
Ja też ja też...mam GX-1S :evilsmile:

Aleś se Pan narobił ;-)

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
już zdążyłem zablokować przejściówke m42...ale na obiektywie a nie w body...tak wkręciłem,że ledwo po posmarowaniu oliwką się odkręciła :-P

Skocz do: