malero  Dołączył: 28 Lut 2012
[ analog] P30n problem z elektroniką
Upadła torba z P30n i przestał działać:( nie działa spust migawki, nic nie wyświetla się w wyświetlaczu.
Odkręciłem dolną klapkę(nie wiem czy dobrze zrobiłem, bo film jest ciągle w środku) - wszystko wydaje się ok, brak luźnych kawałków.
Co mogło się stać i jak się zabrać za naprawę?
Chcę zwinąć negatyw do kasetki, żeby zabrać się za wnętrzności, jak to zrobić żeby nie zwinąć całego filmu, przełożę wtedy do innego body.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Po zwinięciu całego możesz wyciągnąć końcówkę, albo samemu, albo przespaceruj się do najbliższego labu i tam zrobią to od ręki. Tylko pamiętaj, żeby po założeniu przewinąć o 1 klatkę więcej niż by wynikało ze zużycia.

romeoad napisał/a:
Po zwinięciu całego możesz wyciągnąć końcówkę, albo samemu, albo przespaceruj się do najbliższego labu i tam zrobią to od ręki.

Ok, rozszerzę szczelinę w kasetce po ciemku, bez tego nie chce wyjść końcówka.

Zauważyłem pęknięcie na górze obudowy, tam gdzie jest pryzmat. Pobrałem instrukcję serwisową, ale nie ma tam jak rozebrać. O ile z lewej strony (rolka do zwijania filmu) mogę już podważyć górną część, to tam gdzie jest naciąg nie wiem co muszę odkręcić, zresztą gwint śruby pod wajchą naciągu jest zjechany.

zaznaczone na zielono odkręciłem

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Ja bym zaczął od sprawdzenia styków na baterii i kabelków od nich od spodu, ale jak chcesz demolkę robić.... A ta śrubka jest zjechana, bo ma najprawdopodobniej lewoskrętny gwint.

Dada napisał/a:
Ja bym zaczął od sprawdzenia styków na baterii i kabelków od nich od spodu, ale jak chcesz demolkę robić....

Próbowałem od spodu odłączać i podłączać kabelki i nic.

Cytat
A ta śrubka jest zjechana, bo ma najprawdopodobniej lewoskrętny gwint.

Miałeś rację, lewy gwint, naciąłem łeb na nowo i poszło. Tylko, że dalej kolejna przeszkoda, bo nie chce zejść pierścień z dwoma nacięciami na obwodzie. Może orientujesz się w którą stronę kręcić?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
malero napisał/a:
Może orientujesz się w którą stronę kręcić?

Jeżeli mnie pamięć nie myli to jest też lewy gwint.

Skocz do: