bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
uprasza się posiadaczy poszczególnych obiektywów o wykonywanie ich rzetelnych testów i zamieszczanie wyników w odpowiednich, osobnych wątkach :mrgreen:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
greentrek, tu masz porównanie wyżej wymienionych dwóch obiektywów:
http://www.dxomark.com/in...x/(camera2)/212

bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
Pentagram napisał/a:
Tu masz porównanie wyżej wymienionych dwóch obiektywów:
http://www.dxomark.com/in...x/(camera2)/212

no i klops, oba mają tyle samo dxomark-punktów...

greentrek będzie miał kłopot. ;-)

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Żeby tylko taki ;-)
Ciekawe jest tylko że wg DxO cena 35 jest o połowę wyzsza niż 50 [może dlatego że konstrukcja D-FA znacznie starsza], a u nas odwrotnie :-P

fuzzy  Dołączył: 17 Sty 2009
D FA 50/2.8 nie znam, do DA 35/2.8 mam tylko jedno zastrzeżenie - brak limitera. W zdjęciach makro to nie przeszkadza, w przypadku wykorzystywania jako standardowej 35 już tak.

Na upartego, można się jeszcze przyczepić, że w celu uzyskania maksymalnej skali odwzorowania trzeba naprawdę blisko przysunąć obiektyw do fotografowanego obiektu. W konsekwencji cień rzuca nie tylko obiektyw ale i cały aparat.

fuzzy napisał/a:
do DA 35/2.8 mam tylko jedno zastrzeżenie - brak limitera
Nie martw się, DFA też go nie ma. :-|

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
A takie pytanie o jaką ogniskową ci chodzi.
35mm jest uniwersalniejsze niż 50mm.
Przy 35mm i skali 1:1 to trzeba będzie muszce w oko wsadzić obiektyw :-)
50mm jest idealny przy węższych kadrach i portrecikach. Ostry w całym kadrze, jak to macro.

A tak szczerze to za te same pieniądze co 50mm to Tamrona 90/2.8 + DA 35/2.4.
Masz dobre macro ze skalą 1:1 i dobrą ogniskową na focenie stworzonek, i 35mm do reszty zastosowań.

Albo mocno upierając się przy jednym szkle o głównym przeznaczeniu to systemowego DFA 100/2.8 WR macro ... malina.

pipeman napisał/a:
DFA 100/2.8 WR macro ... malina
Mam oba DFA i do malin wolę pięćdziesiątkę. Powód - bo mniejsza. :mrgreen:

Dzięki za życzliwe rady :-P
Już wiem - kupię sobie DFA100 i gwiazdki 55 i 300, oczywiście komplet limitedów, no i jeszcze chętnie Bigmę... a co mi tam :mrgreen: Tylko fiszajowi odpuszczę bo nie lubię :evil:
Problem jednak w czym innym - wszystkie te klamoty musiałbym nieść na własnym garbie, nieść wieeele dni i to pod górę :cry:
Dlatego raczej pozostanę przy pomyśle na kompaktowe 35 lub 50 o wysokiej jakości obrazowania, z w pełni użytecznym makro, jako kompletu do DA18-135 który jest znakomitym szkłem wyprawowym w naszym systemie. A potem spakuję plecak i sprawdzę czy znajdzie się miejsce na 55-300 albo coś w tym guście :-)

greentrek napisał/a:
pozostanę przy pomyśle na kompaktowe 35 lub 50
Kup to, co łatwiej schować do kieszeni.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Pentagram napisał/a:
Kup to, co łatwiej schować do kieszeni.

Czyli piórnik z Limitedami :mrgreen:

Sporo już się nakombinowałem z tymi szkłami, choć do wielu tutaj jeszcze dużo mi brakuje, ale patrząc ze strony wycieczkowego klikacza-amatora wybrałeś bardzo dobrze B) Pewnie braknie Ci gdzieś po drodze czegoś szerokiego typu S 10-20, ale jak masz statyw pewnie sobie z tym jakoś poradzisz ;-)

Pentagram napisał/a:
Kup to, co łatwiej schować do kieszeni

No i wracamy do pierwszego pomysłu - najczęściej najlepszego :-D
rey napisał/a:
Czyli piórnik z Limitedami

Ot, figlarze :-P

Edit:
Wycieczkowy klikacz-amator... hmm, chyba mnie z kimś mylisz ;-)
Amator w tym sensie że na fotach nie zarabiam, choć dokumentacja przyrodniczo-techniczna jest integralną częścią pracy. Klikacze - to najczęściej kompakty z absurdzoomami ćwiczą, a w cyfrance zastanawiają się która dziura zdjęcie robi. A w ogóle to staram się skompletować sprzęt na wyprawy, gdzie wszystko, i długo, nosi się osobiście... a na wycieczki to zabieram z reguły tylko okulary słoneczne 8-)
A na poważnie, to rzadko odczuwam brak czegoś krótszego niż 18, czy też dawniej 28 w analogu. Jakoś takie szerokaśne panoramy do mnie nie przemawiają, w fotografii krajobrazowej ciekawszy jest detal, więc raczej tele.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
greentrek napisał/a:
Wycieczkowy klikacz-amator... hmm, chyba mnie z kimś mylisz

Wszystkich, którzy zadają pytania co kupić, co wybrać/zabrać widzę jako amatorów-klikaczy, oczywiście siebie również :evilsmile:

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
Wycieczkowy klikacz-amator to bardzo dobre określenie - i ja się załapię.

Eee.... w sumie - też mi pasuje :mrgreen:

Skocz do: