eyelet  Dołączył: 17 Lut 2010
Niedoświetlanie połowy zdjecia przy zdalnym wyzwalaniu
Witam!

Nabyłem ostatnio wyzwalacz JY-2400 (http://www.fotoamigo.pl/wyzwalacz-lamppilotwezyk-spustowy-3w1-jy2400-24ghz-canon-7d-50d-40d-5d-1d-430ex-580ex-ii-p-715.html) i.. mam problem, którego nie miałem przy poprzednich wyzwalaczach Phottixa.
Chodzi dokładnie o:
1/160s

to czas 1/80:

Skąd to i jak się tego pozbyć? Żeby naświetlać normalnie, całą klatkę?
To kwestia synchronizacji? Cień to nie do końca podniesione lustro?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
eyelet napisał/a:
To kwestia synchronizacji?
Stawiałbym na to właśnie. Za krótki czas migawki.

Ale to dziwne, wszak K-7 ma 1/180.

Właśnie... może powinienem zrobić jakiś restart w body czy coś? Pamiętam że kieedyś raz czy dwa tak miałem ale to były pojedyncze sztuki o których nie było co się rozpisywać

TH  Dołączył: 04 Gru 2010
Spróbuj na 1/125 a potem spróbuj wcisnąć do połowy przycisk na wyzwalaczu i ustaw 1/180. Jeśli przy wciśniętym do połowy przycisku będzie poprawnie naświetlone to masz odpowiedź.

zrobiłem tak: ustawiłem 1/125, wcisnąłem do połowy wyzwalanie i zmieniłem z tym tylko, że zmieniłem na 1/160 i... doświetla normalnie. Ale i tak nie wiem o czym to świadczy :-/

edit: z 1/180 w takim układzie też działa...

TH  Dołączył: 04 Gru 2010
Wyzwalacz nie wyrabia. Jak zablokujesz jakoś przycisk wciśnięty do połowy ( np. recepturka + zapałka) to powinien synchronizować na 1/180. Podejrzewam, że na 1/125 będzie synchronizował bez problemu bez tego zabiegu.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
1. Wg opisu wyzwalacz jest do Canona.
2. Niektóre radiówki są zbyt wolne do synchronizacji z Pentaksem przy 1/180. Przy dłuższych czasach (np. 1/125) działają normalnie.
3 Spróbuj w trybie X.

Tryb X nic nie daje i fakt, przy 1/125 jest ok. Kurcze, a miało być tak pięknie :P
Przejadę się do tego sklepu i pogadam z chłopakami, na szczęście są normalni więc nie powinno być problemu ;)

dzięki za rady :-B

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Powinno pisać w instrukcji wyzwalacza . Niektóre nie synchronizują z czasami krótrzymi jak 1/125 a nawet 1/80 w praktyce . Mam Tiggera do nikona TR-331 . Tam przenosi i korekcję i wszystkie czasy ale jak ktoś zadzwoni z jakiejś dziwnej komórki to maszyna nie dziala albo wali całą mocą , jest nie do opanowania . Zaznaczam nie z każdego telefonu . To dopiero problem

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ewidentnie wyzwalacz ma zbyt duże opóźnienie. To co widzisz, to nie "cień lustra", tylko druga kurtyna migawki, która już zaczęła się zamykać... :-)

noooo wiedziałem, że jakoś tak to działa :D a jak zmienię synchronizację lampy na tylną kurtynę, to nic nie da, nie? Nie mam jak sprawdzić, bo nie błyskać w domu po nocy :-P

zawsze byłem kiepski z teorii, zwykle po prostu robiłem zdjęcia :-(

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Przerabiałęm coś takiego - szkoda kasy na tanie wyzwalacze. Taka moja rada. Lepiej kupic coś droższego i móc bezstresowo zająć się foceniem niźli tani badziew i połowę czasu spędzac na sprawdzaniu czy tym razme zadziałało dobrze, czy nie...

eyelet napisał/a:
jak zmienię synchronizację lampy na tylną kurtynę, to nic nie da, nie?
Nie. :-) Poza tym, potrzebowałbyś wcześniejszego, a nie późniejszego impulsu, żeby przy tym opóźnieniu trafić w "okienko" migawki. ;-)

Po prostu wyzwalacz za długo "przetwarza" sygnał i dochodzi z za dużym opóźnieniem lampy. Migawka jest już w trakcie zamykania i przysłania część kadru.

Używałęm czegoś co można spotkac w wielu postaciach (rebranding), ale najpopularniejszy jest "Phottix Tetra". Shit masakryczny - akcje typu "z 5m wyzwala lampy z 10 czasami, z 15 wcale" były normą. Czyli jak fociłem sylwetkę dy 35 i 50mm spokojowo, ale 100 już bez szans. No i oczywisćie 1/125 max synchronizacji. Poniżej tego - loteria.

Teraz mam "Phottix Atlas" (wersja pierwsza, już nieprodukowana). Kapitalny klon Pocket Wizarda (nawet od niego troszkę lepszy). Nie dość że synchronizuje z wszystkimi praktycznie czasami (z kompaktem Canon S5IS nawet przy 1/4000 działał (aczkolwiek tu już lampy nie dawały rady), a więc z tymi "lustrzankowymi" bezproblemowo to do tego ma spory zasięg (sam dystans 60-100m sprawdzałem - żadko kiedy potrzeba wiecej). Ma myk pozwalajacy odpalić z jednego wyzwalacza dwie (identyczne - podobno ważne) lampy studyjne. Posiada na obudowie hot shoe pozwalające wpiąc tam lampe systemową (działa ona wtedy w trybie manualnym/automatyki własnej - tj bez pttl. To bardzo przydatna sprawa, szczególnie jak się reportersko działa - można lampiszony po terenie porozkładać i focic z ich pomocą. Za pośrednictwem odpowiedniego kabelka można ten wyzwalacz użyć także do odpalania migawki aparatu z dystansu (świetne do zaczajek na zwierzaki), ba wtedy po odpowiednim ustawieni taki nadajnik będzie równocześnie wyzwalał migawkę jak i wysyłał sygnał by odpalać lampy (można całą pułapke tak ustawić). Do tego całość jest KOMPATYBILNA z systemem Pocket Wizard więc można w/w wyzwalaczy używać zamiennie wraz z Phottixami jak i także innych akcesoriów (mój światłomierz Sekonic z modułem nadawczym dla PW spokojowo wyzwala Atlasy).
Minus - jest nieprodukowany już (w zwiazku z protestami producenta PW i jednak nietani - sam dałem po 250 pln za sztukę (mam ich 8). Ale (podobno) jest ich rebrandowana kopia zwana Interfit Titan Pro która ma 100% zgodniści z Atlasami. Planuję dokupic wisną jeszcze ze 2 sztuki to wtedy napiszę coś więcej.

espresso, ogólnie Yongnuo robi przyzwoite wyzwalacze, ale nie tylko oni - czasy, gdy sensowne na rynku były tylko PW i Skyporty (ewentualnie Pulsary) już dawno mineły. Jedyne czego brakuje, to właśnie modułów do Sekonika kompatybilnych z jakimiś "chińczykami" nie będącymi kopią PW.
A co do wyzwalaczy przenoszących P-TTL, to są takie, ale działają na podobnej zasadzie, co RadioPoppers:
http://www.radioflash.com...talhe.php?id=40
http://www.aokatec.com/

Miałem wcześniej Phottix'a Tetrę i jak dla mnie - rewelacja jeśli chodzi o niezawodność, synchronizację i zasięg. Serio.
Jedyne co to wykonanie mogłoby być lepsze ale też bez tragedii.

espresso, ale wiesz, że one po prostu tłumaczą komunikację optyczną na radiową i z powrotem, tak, że np. do bezprzewodowego HSS, potrzebujesz co najmniej dwie lampy (w tym jedna jako sterownik na stopce)?

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
espresso napisał/a:
Synchronizacja chodzi do 1/160

A jak przytrzymam do połowy wciśnięty przycisk wyzwalania to i 1/180s z K-5. Za to z D5100 synchronizował na wszystkich czasach bez sztuczek i wybudzał uśpione lampy - z Pentaxową 540 ta sztuczka nie działa. A dla odmiany z Olym E-P1 ten sam RF-602 synchronizuje błysk na 1/320s bez przytrzymywania czegokolwiek.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
espresso napisał/a:
Ciekawe dlaczego wszyscy producenci sterowań tak ignorują ten system. Aż taka nisza?
Może jakieś problemy patentowe?

Skocz do: