arkan napisał/a:Uoooj, a to nam spadła jakość dyskusji Ale coż, pokolenie fejsbuka widzi świat w poprzez okno 19 cali LCD. Te najlepsze zdjęcia jakie widziałem były jednak w albumach, a niektóre nawet na wisiały na ścianach. Nie nazwał bym ich autorów "właścicielami" natomiast prawdą jest, ze nie wszystkim chcieli pokazywać. Na szczęście niektórzy z czasem postanowili pokazać swoje prace, ale niekoniecznie w najłatwiejszy sposób. Piotr - mój dobry znajom, który nieodmiennie inspiruje mnie do robienia (ok, starania się) lepszych zdjęć http://krakow.gazeta.pl/k...f__Otwiera.html
Keek napisał/a:Prawdziwy tworca krzyczy - niekiedy niestety zbyt cicho - i pragnie by jego krzyk uslyszano. Nie ma wyjatkow. NIGDY!
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
MacRayers napisał/a:Dość odważne stwierdzenie. Znam z tego forum użytkownika. Robi fotografie średnim formatem, w sumie to dość skromna osoba. Pasjonat i dobry fotograf. Widziałem jego zdjęcia - wyciągnął je z szuflady. Były w mojej ocenie genialne. Niestety, nie mogę go namówić, by wrzucił je na forum. Czy jest mniej genialny, czy tylko mniej rozpoznawalny ?
MacRayers napisał/a:Widziałem jego zdjęcia - wyciągnął je z szuflady. Były w mojej ocenie genialne. Niestety, nie mogę go namówić, by wrzucił je na forum. Czy jest mniej genialny, czy tylko mniej rozpoznawalny ?
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
jorge.martinez napisał/a:Szuflada to miejsce aspołeczne, podobnie jak ich kiszenie. I geniusz zdjęcia w szufladzie jest takim, że tak powiem, geniuszem autystycznym.
Keek napisał/a:Namow go. Moze bedzie moim pierwszym wyjatkiem.
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
pozdrawiam,
dzerrry
MacRayers napisał/a:jorge.martinez napisał/a:Szuflada to miejsce aspołeczne, podobnie jak ich kiszenie. I geniusz zdjęcia w szufladzie jest takim, że tak powiem, geniuszem autystycznym.
Też tak myślałem, do czasu, gdy dowiedziałem się dlaczego te zdęcia tam się znajdują. Otóż dla naszego Kolegi jakość odbitek była zbyt słaba i cały czas pracował (i pewnie cały czas to robi) nad ich poprawieniem. Dużo się wtedy dowiedziałem o samym procesie wywoływania filmów w ciemni.
Zatem, czy fakt, że tego nie pokazał (jeszcze) oznacza, że działa aspołecznie, czy może dlatego, że chce to dopracować by być w pełni zadowolony.
[ Dodano: 2013-01-03, 23:27 ]
Keek napisał/a:Namow go. Moze bedzie moim pierwszym wyjatkiem.
Usłyszę pewnie, że monitor tego nie odda. I coś w tym jest, bo na papierze print wyglądał po prostu genialnie.
dzerry napisał/a:Kulminacja procesu tworczego jest decyzja o tym co i jak pokazac, lub jak mowi Frank, czego nie pokazac. Bez sformalizowanej publikacji, nie ma tworcy, ani skonczonego dziela - jest tylko surowe tworzywo. Nie wierze w szuflade. Gdyby nie przypadkowy pasjonat, zdjecia Vivian Maier trafilyby na wystawe niewywolanych negatywow na jednym z nowojorskich wysypisk z mewami w roli publicznosci.
Keek napisał/a:Czyli celem kolegi jest doskonala odbitka. Bedac fotografem zle rozkalda akcenty. Doskonala odbitka charakteryzuje doskonalego printera nie fotografa.
"Available light is any damn light that is available..." W.E. Smith
blog | 4x5" 6x6 6x7 24x36 | soczewki & pinhole | iPh
Keek napisał/a:..albo... wpasc do Krakowa jak mniemam.
Pentax K-3, Leica M9
jorge.martinez napisał/a:Fotografia i w ogóle sztuka, to działanie społeczne. Szuflada to miejsce aspołeczne, podobnie jak ich kiszenie. I geniusz zdjęcia w szufladzie jest takim, że tak powiem, geniuszem autystycznym.
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
radekone napisał/a:Fotografię można traktować jako coś ubogacającego tudzież rozwijającego samego siebie, bez szukania przy tym zewnętrznej akceptacji.
Sony i 2x Pentax
http://36klatek.pl
radekone napisał/a:Jednakże.. jeżeli ktoś tak introwertycznie zorientowany na samorozwój jednocześnie daje wyraz swojej ekspresji wymądrzając się np. na forach fotograficznych, wtedy ten rozdźwięk zaczyna być zastanawiający, a uzasadnienie tworzenia 'dla siebie' traci na wiarygodności.
alekw napisał/a:
Jasne, ale czy taka osoba może o sobie mówić fotograf, twórca, artysta?
Oczywiście może, ale brzmi to dość śmiesznie.
alekw napisał/a:radekone napisał/a:Fotografię można traktować jako coś ubogacającego tudzież rozwijającego samego siebie, bez szukania przy tym zewnętrznej akceptacji.
My rozmawiamy o raczej wąskim znaczeniu.Benek napisał/a:Słowo artysta ma wiele znaczeń.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
Sony i 2x Pentax
radekone napisał/a:alekw napisał/a:
Dlaczego? Przecież ta osoba fotografuje oraz tworzy.
Czy van Gogh lub Vivian Maier nabyli prawa artysty dopiero wtedy, gdy ogół poznał ich prace? Kim byli w takim razie wcześniej?
Sony i 2x Pentax