outi  Dołączył: 03 Lip 2007
1600km na urlop - ciekawe miejsca
taki mam plan na wakacje :) : http://tiny.pl/5qjf Czy znacie jakieś fajne miejsca gdzie można się zatrzymać na jakiś czas, pooglądać i postrzelać foty ? Głównie chodzi mi o coś nie-przewodnikowego :)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
oj,oj,oj, fajnie! Tylko ile masz na tę trasę czasu? 5 lat? Sam fragment Elbląg-Szczytno to trasa na co najmniej rok! :-D
Lidzbark Warmiński -> odwiedzić Tomeckiego, On powie co gdzie fajnego
Omijasz jak widzę Reszel [w sumie od trasy daleko, ale to fajne miejsce]
Lutry [od Jezioran w prawo na mapie] ładne miejsce
Szczytno - okolice Jedwabnego - piękne tereny [ale może tylko dla mnie?]
nie, nie da się wypisać tego, ja bym pojechał chętnie w sam środek i skakał z miejsca na miejsce. Ale pomysł na trasę masz bardzo fajny, przynajmniej wiele regionów i Ci się nie znudzi! [W zeszłym roku objechałem wybrzeże, też ciekawie]

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
outi napisał/a:
Głównie chodzi mi o coś nie-przewodnikowego :)

tref napisał/a:
Lidzbark Warmiński -> odwiedzić Tomeckiego, On powie co gdzie fajnego

Tomeckiego na pewno nie spotkasz w żadnym przewodniku

tref napisał/a:
oj,oj,oj, fajnie! Tylko ile masz na tę trasę czasu? 5 lat?

było by dobrze mieć 5 lat... ech ale niestety realia pozostawiają mi tylko nędzne 2 tygodnie... Mam tylko nadzieję że dzięki temu będę wiedział gdzie można wrócić na dłużej :)

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jeśli powiesz, że chcesz ciurem przejechać z Sandomierza do Bytomia, to zaczaję się przy drodze i będę dybać na Twoje życie. Nie, wcale mi nie chodzi o zwiedzania Krakowa :-P
No to z 75 zbaczaj nad Wisłę - blisko jak rzut beretem i dodatkowo: Nowy Korczyn, Opatowiec, Koszyce. Trochę dalej od DK 75, ale za to jakby do źródła - Wiślica i okolice (np. Chotel Czerwony).

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
odbij z A4 w Krapkowicach, poczynając od zamku w Mosznej po zachodnią granicę masz cały Sląsk,

miasta, zamki, góry, skały i rzeki, same cuda, ja bym już dalej nawet nie jechał ;-)

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
piotr_luk napisał/a:
Tomeckiego na pewno nie spotkasz w żadnym przewodniku

O tu bym polemizował jak zapytasz najstarszego górala pochodzącego z Lubelszczyzny zamieszkującego obecnie na Mazurach to on by Ci niejedno powiedział :mrgreen:
P.S. To co w końcu ktoś przyjeżdźa na łykend do mojej wioski?

w kontekście zabytków, dat oraz
tomecki napisał/a:
jak zapytasz najstarszego górala pochodzącego z Lubelszczyzny zamieszkującego obecnie na Mazurach to on by Ci niejedno powiedział
znamienna staje się ilość postów tomeckiego :mrgreen:

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ja bardzo proszę o korzystanie z zewnętrznych serwerów, bo jak przyjdzie Tref-Elemelek, to pozamiata.

ja będę po przystanku łudstok. Muszę zobaczyć na żywo tró mrocznego Petera Steel'a :D Czyli do LW ściągnę koło 6.08. Pewnie w przerwach między foceniem będę tankował u Szewala z przerwami na zapieknakę bez sera w kultowym i legendarnym barze Neptun :D:D:D:D

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
ja będę po przystanku łudstok

ło, to taj jak ja :-)

Michu napisał/a:
Ja bardzo proszę o korzystanie z zewnętrznych serwerów, bo jak przyjdzie Tref-Elemelek, to pozamiata.
masz słuszność, ale do 10kB to dopuszczmy wstawki, po to wogole zostawiłem możliwość dodawania załączników :-D

tref napisał/a:
znamienna staje się ilość postów tomeckiego :mrgreen:

tereferek, może to wynik mego zmęczenia ale co tu jest znamiennego? :-P

jest tu jakiś historyk? Proszę tomeckiemu wyłożyć :-D

tref napisał/a:
Proszę tomeckiemu wyłożyć

1444 r. bitwa pod Warną zakończona klęską wojsk chrześcijańskich i śmiercią króla Władka III występującego w historii pod nickiem Warneńczyk

piotr_luk napisał/a:
występującego w historii pod nickiem Warneńczyk

ah zu, ja tylko z historii najnowszej się orientuję, a Władka to znam osobiście :mrgreen:

tomecki napisał/a:
a Władka to znam osobiście

Władeczka z cmentarza?
Co to się będzie działo, jak tomecki osiągnie 1492, ruszy na podbój Ameryki?

Już nie mówiąc co się będzie działo od 1939 do 1945 :P

outi napisał/a:
od 1939 do 1945

Okupacja, tylko czego?

[ Dodano: 2007-07-24, 09:11 ]
Ale wracając do tematu, to taka trasa w dwa tygodnie - żebyś tylko znalazł czas na wysiadkę z samochodu :mrgreen:

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
jeśli chodzi o część południową to faktycznie polecam zjazd z Opola przez Bory Niemodlińskie w kierunku Białej (cmentarz żydowski), odwiedziny w Mosznie (pałac!), potem Prudnik (starówka), Góry Opawskie, Nysa (piękne kościoły i niezłe muzeum plus forty pruskie), Otmuchów (kościół - barokowe arcydzieło, zamek, jezioro), Paczków (kompletny pierścień murów miejskich z basztami, wieże widokowe itd.), Ziębice (super starówka i przefajne Muzeum Sprzętów Gospodarstwa Domowego), ew. pobliski Henryków (opactwo cystersów), Ząbkowice (krzywa wieża, ruiny zamku), Świdnica (Kościół Pokoju, katedra, starówka), Jaworzyna (skansen lokomotyw i innych zabytków techniki), Strzegom (bazylika), Rogoźnica (KL Gross-Rosen), Jawor (Kościół Pokoju, muzeum), Legnickie Pole (zespół poklasztorny i muzeum bitwy legnickiej), Legnica (starówka, mauzoleum Piastów), Kliczków (zamek), Żagań (pałac, pozostałości obozu jenieckiego znanego z "Wielkiej ucieczki") itd.... ciekawostek cała masa. A dwa tygodnie to wcale niemało... Ja też wybieram się z żoną na safari po Polsce, ale my raczej w kierunku Ponidzia i potem dalej na wschód.

Skocz do: