ohyeach  Dołączył: 26 Wrz 2011
Tair 300/4.5 - zębatka ostrzenia
Witam

W moim tairze mam wyszczerbioną zębatkę, z obu stron brakuje po 3 zęby. Ma ktoś może pomysł skąd można zdobyć taką część zamienną. Dorobienie drugiej pewnie jest średnio opłacalne. Google niewiele mówią na ten temat.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
ohyeach napisał/a:
Ma ktoś może pomysł skąd można zdobyć taką część zamienną.
pewnie trza szrota z pieczarkami szukać, albo jakąś stłuczkę szklaną co ma zębatki sprawne i za grosze przygarnąć... ;-)

Heh co jakiś czas rozglądam się za czymś takim na allegro ale raczej ciężko jest. Sprawnych jest jak na lekarstwo.

Wichura  Dołączył: 22 Lip 2010
Może udałoby się przerobić pierścień od follow focusa.
Np taki:

Te zęby w tym pierścieniu są tam chyba proste co a nie pod kątem? No i ciekawe czy ten plastik jest dostatecznie wytrzymały no ale to to już można sprawdzić.
http://clip2net.com/s/2Gc7Y pod takim kątem powinny te zęby być skierowane

rdto55  Dołączył: 20 Sty 2011
Listwa zębata posiada zęby skośne;co do "dorobienia" widzę to średnio,chyba że ma się do dyspozycji dobrego frezera;można bawić się ręcznie,ale to dość trudne, ponieważ w grę wchodzi współpraca z zębnikiem w czasie nastawy ostrości, w związku z czym należy zachować pewne zasady póżniejszej pracy elementów. Starsze typy Taira mają powyższy napęd wykonany z mosiądzu;proponuję szukać najlepiej kpl.

Teos  Dołączył: 01 Lis 2010
Miałem ten sam problem, pisałem o tym na forum:
http://pentax.org.pl/view...=34967&start=40
Znajdziesz tam namiary na fachowca który mi to naprawił.

Tak tak widziałem już ten temat i zapoznałem się. Jak na razie pewnie będę szukał czegoś bliżej siebie bo mieszkam na drugim końcu Polski, dzięki za podpowiedź.

Skocz do: