seban159  Dołączył: 06 Sty 2013
Samsung GX20 - serwis czy kupić nowy? + akcesoria
Witam.

Mam od bardzo długiego czasu (jakieś 3 lata) Samsunga GX20. Od zawsze pracowałem z obiektywami 18-55 Samsunga i 50-200 Pentaxa, od niedawna z lampą Mexa.

Przy przeprowadzce aparat, obiektyw i lampa nieszczęśliwie został doświadczony, mianowicie od korpusu odpadło wahadełko do otworu gniazda karty pamięci, otwieranie slotu pilnikiem raczej nie jest rozsądne, poza tym powoli robią się odpryski wokół. Obiektyw 18-55 jest uszczerbiony na pierścieniu mocowania filtrów, które obecnie trzymają się "na słowo honoru". W 50-200 niestety jest kurz za pierwszym szkłem. Lampie złamała się stopka. Orientowałem się w cenionym serwisie w Gdyni jedynie jaki byłby koszt naprawy stopki lampy i byłoby to 80zł. Nie wiem jak z resztą i czy w ogóle opłacałoby się to oddawać do serwisu.

Znalazłem na Allegro cholernie kuszącą ofertę aparatu z masą smakołyków:

CENA - 1699zł
Aparat Samsung GX20
Obiektyw Tamron 18-200mm F3.5-6.3 XR DI II AF średnica 62mm + filtr UV
Lampa błyskowa Metz 48, pełna automatyka, wyswietlacz LCD
kabel synchro do wyzwalania lampy długość 5m (działa cała automatyka)
Statyw - gruby, stabilny, wysokość po rozłożeniu max z głowicą ok 170cm - Camrock
Plecak na aparat i akcesoria Camrock
Dwie sztuki akumulatorów do zasilania aparatu
Ładowarka do akumulatorów
Obiektyw 70-210 manualny + teleconverter Hoya 2x
Obiektyw stałoogniskowy 50mm manualny Cosina f1.8
soczewka macro powiększenie x10 - średnica 62mm
filtr polaryzacyjny - średnica 62mm
Cały sprzęt jest w 100% sprawny. Przebieg aparatu to 41728zdjęć.
Do wszystkiego są oryginalne pudełka i instrukcja w j.polskim.
Obiektyw Tamron 18-200 jest made in Japan a aparat GX20 made in Philippines.

Z tym, że wydaje mi się, że ta cena jest podejrzanie niska, co Wy na to?

Kierując się do sedna, mam bawić się w serwisy czy kupić nowy aparat?
Nie ukrywam, że zastanawiałem się nad zamianą na Canona 600D lub 550D, ale szybko z tego zrezygnowałem, teraz uśmiecha się do mnie Pentax K-30, ale zamiana nie jest koniecznością.

Poza tym, planuję kupić obiektywy ok. 1.8 / 2.8, coś powyżej 200mn, zabawkę macro i ew. fisheye, grip (z tego co czytałem po grip musiałbym się wybrać na koreańskie strony ;/ )i filtr, gdybym kupił zestaw z allegro wyszłoby to o wiele korzystniej, ale nie wiem co myśleć...

Co byście doradzili?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
1. Nie linkujemy aukcji foto z allegro (regulamin)
2. Trzeba by dokładnie podliczyć ale cena za wszystko na pewno nie jest za niska (stare body, stara lampa i trochę badziewia).
3. Naprawa mało opłacalna.
4. Do K-30 nie podepniesz gripa.
5. O resztę pytaj w stosownych wątkach lub w "Pierwszych krokach z Pentaksem".

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Możesz spróbować wycenic naprawę korpusu w serwisie.
Co do szkieł to chyba szkoda zachodu na takie ruchy wtym konkretnym przypadku...

Co do aukcji, to cóż... Sprawny GX-20 ze "hiper-spacer-zómem" i lampą + trochę róznorakiego szrotu, sam musisz zdecydować czy warto się w to ładować.

seban159  Dołączył: 06 Sty 2013
plwk, ok, sorry. w każdym razie mam teraz problem bo kupiłbym zaraz sprzęcik z aukcji, ale wolałbym, żeby puszka nie była tak zasyfiała, że nie da się z nią nic zrobić albo nie było podobnego przeboju. Koleś jest z Gliwic, ja z Gdańska, na drugi koniec Polski się nie wybieram żeby 'testować' zabawkę...

Chciałbym pozostać przy tym GXie, ale nie w takim stanie, w jakim jest mój.

modrzew, myślę, że naprawa całości w mojej puszce + lampa o ile możliwa wynosiłaby mniej więcej tyle, co sprzęt z aukcji, o ile nie więcej, dlatego jestem teraz w kropce. Zawsze kilka zabawek więcej do czegoś by się przydało, tym bardziej, że statyw też chciałem nowy kupić, to już kolejne grosze zaoszczędzone.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jesteś z Gdańska więc na miejscu w Gdyni dowiesz się o koszt naprawy body.

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Ja bym się nie spodziewał zbyt dużo po tych zabawkach :mrgreen: Ot zbieranina w większości starych klamotów.

Skocz do: