azimut  Dołączył: 09 Sie 2010
Problem z AF w Pentax 17-70 f/4.0
Witam,
Przeszukałem cały internet i nie znalazłem odpowiedzi na mój problemem więc może tu znajdzie się ktoś mądry.
Kupiłem używany obiektyw Pentax 17-70. Ma ok. 1,5 roku i wygląda bardzo dobrze. Ale mam problem z ustawianiem ostrości w zakresie ogniskowych 50-70 mm niezależnie od przesłony, od warunków oświetleniowych i odległości fotografowanego obiektu.
Problem ten polega na tym że po naciśnięciu spustu obiektyw zaczyna ustawiać ostrość i kiedy już wydawałoby się że powinno nastąpić potwierdzenie ostrości zaczyna wykonywać minimalne ruchy w jedną i w drugą stronę jakby próbując doostrzyć. Niestety może tak robić aż puszczę spust. Dzieje się tak w 80%. Przy tym nie wydaje żadnych podejrzanych dźwięków.
Poprzedni właściciel twierdzi że nie miał żadnych problemów.
Nie wiem co to może być, ale to powoduje że ogniskowa 50-70 w tym obiektywie staje się bezużyteczna.
Mam Tamrona 28-75 2.8 i z nim nie miałem żadnych problemów, więc to raczej nie jest wina puszki (K-5).

Lento Violento  Dołączył: 13 Kwi 2010
azimut, Miałem dokładnie ten sam problem z Pentaxowym kitem. Nie ostrzył na ~30-50mm. Poniżej było wszystko OK. Zwróciłem go sprzedawcy (kupiłem na Allegro), z tego co wiem został oddany do serwisu więc obawiam się, że to samo czeka Twoje szkiełko....

Sęk w tym że to nie jest tak że zawsze nie ostrzy. Czasami jest tak że kilka razy ustawi ostrość bezbłędnie, potem kilka razy pod rząd wariuje i potem znów dobrze i tak w kółko.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
I jak załatwiłeś sprawę? Widzę, że masz go w stopce, chyba, że nieaktualizowana B)

bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
rey, poszukaj na giełdzie...

Coś mało rozgarnięty bywam ostatnio :mrgreen:

:-B

Ten obiektyw niestety tak ma że w kiepskim świetle przy nisko kontrastowym obiekcie na którym ustawia się ostrość, w zakresie ogniskowych 50-70 ma czasami problem ze złapaniem ostrości. Dopiero po dłuższym kontakcie z tym obiektywem zauważyłem tę prawidłowość i to już przestało budzić mój niepokój.
Po za tym obiektyw jest szybki, ostry i bardzo dobry optycznie. Za te pieniądze na pewno nie ma nic lepszego na rynku. Gdyby nie to że przesiadam się z Pentaxa to nigdy bym go nie sprzedał.

[ Dodano: 2013-01-09, 12:52 ]

azimut, A już podejrzewałem nieuczciwości 8-)

Ja tam nie zauważyłem problemów z celnością w całych zakresach obydwu gwiazdek i nie wydaje mi się, żeby takie zachowanie obiektywy było rzeczą normalną ;-)

no rzeczywiscie dziwne, przecierz twoje stałki z gwiazdką mają bardzo szerokie zakresy ogniskowych:-)
Af pentac nigdy nie mógł się pochwalić dobrym af. Jeżeli tego nie zauważyłeś to gratuluję!

Piszę o 16-50/2.8 i 50-135/2.8 8-)

AF pentaxa działał mi na nerwy do momentu zakupu K-5. Teraz tragedii nie ma, mogę nawet napisać, że jest dobrze, tylko, że chyba wymagający jestem. Z tego co używałem tylko D700 było lepsze od K-5 i to niezależnie od warunków użytkowania :evilsmile:

filorp  Dołączył: 03 Lis 2008
To już możę historia i nieważne ale miałem ten obiektyw przez niecałe dwa lata.... jedną z czterech lub trzech awarii było właśnie nieużywalność af-u w podanycm przez ciebie zakresie ogniskowych, remedium była wysyłka do serwisu, inną wadą było umieranie af-u w ogóle, po kilku dniach nieużywania obiektywu...

Kupiłem to szkło zachęcony opiniami na http://www.photozone.de/p..._1770_4?start=2 Rzeczywiście zakres jest bardzo użyteczny, na długim końcu trzeba trochę przymknąć żeby było ostro. Nie rozumiem podsumowania opacznych, że niewiele lepszy od kita, w zasadzie wszystko oprócz wątpliwości co do niezawodności SDM jest na wyższym poziomie :-P AF jak narazie pracuje bez zastrzeżeń, mogę nawet napisać, że jestem pozytywnie zaskoczony jego celnością w porównaniu do wszystkich innych szkieł, które posiadałem - może 50-135/2.8 był porównywalny. Również na długim końcu w słabym świetle - ISO 3200/6400, czasy 1/30-1/60 jest celnie i ostro.
Jedyne obawy to możliwość nieprzewidzianej awarii SDM :evilsmile:

A... i nie chwalę dlatego, że mam, ale dlatego, że po prostu działa jak należy 8-)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
używam dobre 3 lata i żadnych problemów z SDM nie zauważyłem.
Na brak celności na długiej ogniskowej polecam świeże baterie :evilsmile:

Skocz do: