PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Ja na takie okazje trzymam neutrale plus dokładny opis co i jak. To znaczy, sam nie miałem takiej sytuacji, ale żona kilka razy miała.

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
PiotrR napisał/a:
Ja na takie okazje trzymam neutrale plus dokładny opis co i jak

Zapewne po to one właśnie są, ale ponieważ (jak już wspomniałem) nie było żadnych problemów po wyłuszczeniu zagadnienia, zgodziłem się na propozycję nie wystawiania komentarzy ...

P.S. Z tego wszystkiego kupiłem HOYA PRO1 DIGITAL ... nowy :!:

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
rysiekll, tylko takie postepowanie skutkuje tym ze taki sprzerdawca caly czas tak postepuje, tyle ze czasami trafia na jelenia ktory pominie ta sprawe i nie bedzie chcial zwrotu...

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
milo, ale to jest problem systemu allegro. To jest po prostu do dupy zrobione, trąbi się o tym już wiele lat i nic.

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
bEEf napisał/a:
milo, ale to jest problem systemu allegro

Nie żebym bronił w jakikolwiek sposób swojej decyzji, ale zgadzam się w pełnej rozciągłości ...

A wystarczyło by, żeby komentarze do aukcji były widoczne dopiero po wystawieniu komentarza przez obie strony.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
PiotrR napisał/a:
A wystarczyło by, żeby komentarze do aukcji były widoczne dopiero po wystawieniu komentarza przez obie strony.

Tak, ale jakbys dostal negatywa za nic to bys mogl sie zirytowac...

rysiekll, ja się wcale nie dziwię Twojej decyzji. Allegro sucks, ale nic z tym nie zrobimy, dopóki będzie faktycznym monopolistą. Dlatego ja swoje bambetle będę sprzedawał teraz na Świstaku, nie zależy mi na bardzo na cenie ani na czasie... Proponowałem tu jakiś czas temu akcję rozruszania świstaka.

[ Dodano: 2007-07-23, 20:47 ]
milo, a niby teraz nie możesz dostać? To, co proponuje PiotrR jest sensownym wyjściem, a to, co jest teraz jest parodią. Nie działa dobrze i już, nie ma czego bronić.

milo napisał/a:
Tak, ale jakbys dostal negatywa za nic to bys mogl sie zirytowac...

A teraz nie mogę dostać negatywa za nic? Ja na allegro głównie kupuję. Przyjęło się, że komentarz najpierw wystawia kupujący. Czyli sprzedający w przypływie złego humoru może mi za nic dowalić negatywa po tym, jak ja wystawię mu pozytywa albo neutrala. To, co zaproponowałem dla kupującego nic by nie zmieniło - i tak musi wystawić ocenę "w ciemno". Obecny system chroni właśnie nieuczciwych sprzedających, którzy na kupujących mają bata w postaci "odwetowego negatywa".

Przy komentarzach pojawiających się dopiero po wystawieniu komentarza przez obie strony trzeba tylko coś zrobić, żeby osoba, która przewiduje, że może dostać negatywa, nie mogła go zablokować przez niewystawienie własnego komentarza. Czyli np., kiedy jedna strona wystawia komentarz, druga strona dostaje z serwisu maila z informacją, że wystawiony został komentarz, ale bez informacji, jaki. Jeśli, powiedzmy, do dwóch tygodni nie wystawi swojego, tamten komentarz się pojawia, a ten, kto nie wystawił komentarza, nie może już tego zrobić. Albo w wersji "hard", strona, która wystawiła komentarz, dostaje w takim wypadku pozytywa "z automatu".

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Zawsze można odpowiedzieć na niesłusznie wystawionego negatywa. W odpowiedzi można wstawić: link do strony na której opiszecie całą sytuację (trochę kłopotliwe), link do pliku graficzego zrobionego nawet w paincie gdzie opiszecie całą sytuację i potem wstawić na darmowy serwer typu imageshack.com (mało trwałe - darmowe serwery po jakimś czasie usuwają pliki) lub link do albumu picasy gdzie mozna umieścić opis i zdjęcia. Nie bronię allegro, ale można sobie jakoś poradzić z niesłusznie wystawionym negatywem.

PiotruśP, g...zik to daje, bo po pierwsze, broni się każdy, czy ma rację, czy nie, po drugie - wszyscy na to leją.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
ale teraz cośtam wykombinowali, że można prosić o kasacje komentarza, jezeli sie udowodni,ze to odwet. gdzies w opcjach na allegro widziałem

No nie wiem. W regulaminie Allegro stoi wyraźnie:
Cytat
Uwaga! Allegro nie usuwa komentarzy wystawionych w ramach "odwetu" lub w wyniku nieporozumienia między stronami transakcji.

Skasować mogą komentarz, jeśli jest wulgarny, albo jeśli udowodnisz, że ktoś specjalnie kupił od Ciebie przedmiot, żeby Ci wystawić negatywa, bo cię nie lubi.

Skocz do: