laaval  Dołączył: 07 Paź 2011
j-z, nie na darmo Clarkson stwierdził, że Szwajcaria to najnudniejszy kraj na świecie ;-) Tam się nie szczypią. Prędkość to jedno, a stan techniczny auta to drugie. U nas są śmieszne wręcz kary za np. zbyt głośny wydech, tam może to drogo kosztować

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
A dziś dowiedziałem się z radia, że problemem nie są fotoradary stawiane przez ITD, bo one są systemowo rozstawiane i można je oprotestować na jakiejś stronie internetowej, lecz gminne, jawnie stawiane w celach zarobkowych.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
jorge.martinez napisał/a:
gminne, jawnie stawiane w celach zarobkowych

pozdrawiam z tego miejsca miejscowość Biały Bór https://plus.google.com/photos/112611306649378710574/albums/posts/5652285870306468434
71km/h na ograniczeniu do 50 w polu co widać na zdjęciu).

Gminom dać tylko zwrot poniesionych kosztów. Reszta kasy do budżetu. Wedy się okaże, komu zależy na bezpieczeństwie, a komu na wpływach.

danpe_
[Usunięty]
l_uka napisał/a:
gminne, jawnie stawiane w celach zarobkowych

pozdrawiam z tego miejsca miejscowość Biały Bór https://plus.google.com/photos/112611306649378710574/albums/posts/5652285870306468434
71km/h na ograniczeniu do 50 w polu co widać na zdjęciu).

Gminom dać tylko zwrot poniesionych kosztów. Reszta kasy do budżetu. Wedy się okaże, komu zależy na bezpieczeństwie, a komu na wpływach.

Ty kierowałeś?
Niech skierują sprawę do sądu a w sądzie powiesz, że jechał Abdullah Al-Rahib z Arabii Saudyjskiej, przyjechał i pożyczyłeś mu auto. Niech se szukają :)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
danpe_ napisał/a:
Niech skierują sprawę do sądu

Problem ze strażami gminnymi jest taki, że sprawę rozpatruje najbliższy im sąd, a to często oznacza dojazd kilkaset kilometrów. Sprawa staje się nieopłacalna i lepiej korespondencyjnie potargować się o wielkość mandatu (np dokładność pomiaru +-3km/h).
Tak czy inaczej, święty nie jestem, ale do przepisowej jazdy namawiam gorliwie 8-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
l_uka, na pocieszenie, pomyśl jaki mandat zapłaciłbyś w Norwegii albo Szwecji i jak to dobrze, że nie tam pstryknęli Ci to zdjęcie. ;-)

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
Lub też Finlandii, gdzie na wysokość mandatu ma wpływ dochód :mrgreen: ...

espresso napisał/a:
To w gminie najlepiej wiedzą gdzie jest niebezpiecznie.
Nie przeczę. Wiele ograniczeń stawianych jest na wniosek samych mieszkańców.

Zauważam tylko zmianę linii argumentacji krytyków stawiania fotoradarów.

Skądinąd, to co robią przy okazji tej sprawy dziennikarscy celebryci woła o pomstę do nieba. Ale to nie miejsce na takie rozważania.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
espresso napisał/a:
To w gminie najlepiej wiedzą gdzie jest niebezpiecznie.
Nie przeczę. Wiele ograniczeń stawianych jest na wniosek samych mieszkańców.

Ani jedno ani drugie nie jest niestety gwarantem sensowności wszelkich radarów, ograniczeń czy innych zabaw z ruchem drogowym. Zwłaszcza jak się to odbywa po znajomości, czy ze zwykłego "widzi mi się".
Ja na szczęście nie dostałem jeszcze fotki, ale już misiaków nie udało mi się niestety ominąć.

DiMarco  Dołączył: 24 Sty 2012
Nie pamiętam, czy to już było:
http://www.youtube.com/watch?v=uvYxXBMqEOM
:evilsmile:

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
DiMarco, fajne, tylko jakoś ta ichnia policja też nie ma poczucia humoru, zupełnie jak nasza SM :-?

DiMarco  Dołączył: 24 Sty 2012
Mam dziwne wrażenie, że chyba żadna nie ma! :roll:

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
Buszując w otchłaniach netu, trafiłem na taki "kwiatek"

http://www.youtube.com/wa...d&v=oe9fM0ZbG1Y

czy może być przyczynkiem do całej dyskusji o radarach, potrzebie ich istnienia, miejsc ustawienia.
Na jednym forum wywiązała sie dyskusja o tym filmiku.

Nazwany napisał/a:
czy może być przyczynkiem do całej dyskusji o radarach, potrzebie ich istnienia, miejsc ustawienia.
Nie może, gdyż filmik dotyczy czego innego.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
A dziś dowiedziałem się z radia, że problemem nie są fotoradary stawiane przez ITD, bo one są systemowo rozstawiane i można je oprotestować na jakiejś stronie internetowej, lecz gminne, jawnie stawiane w celach zarobkowych.

Serio? Na prawdę w radio mówili to samo co ludzie tu od kilku stron? I dałeś wiarę?

matth, serio. Zdziwiło mnie, że ktoś jeszcze odróżnia samorząd od rządu.

jorge.martinez, poczytaj dokładniej to co już jest napisane w tym wątku, dawno temu padło takie stwierdzenie.

Nie rozumiemy się.

jorge.martinez, od kiedy pamiętam.

Moje pierwsze wspomnienie to podróż do Kołobrzegu w kuszetce. A może płyn Lugola po katastrofie w Czarnobylu?

Pamięć jest zawodna :roll:

Skocz do: