es.em  Dołączył: 03 Wrz 2012
[K-r]Problem z pilotem
Cześć,

jakiś czas temu kupiłem pilot do Pentaxa. No właśnie, deklarowali, że Pentax a tymczasem pilot nie chce współgrać. Czy może muszę coś ustawić w menu, czy powinno działać bez żadnych ingerencji? Baterie sprawdzałem dwie, więc to raczej nie ich wina.

Jeśli to wina niekompatybilnego pilota, jaki polecacie?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
es.em napisał/a:
muszę coś ustawić w menu,
Muszę. Ale nie powiem co, bo nie jestem wróżką i nawet nie będę zgadywał jakiego masz Pentaksa. A może w instrukcji obsługi aparatu coś pisze ? Sugeruję sprawdzić.

dzikits  Dołączył: 06 Cze 2011
Nie wiem czy tak jest w k-r ale w k30 na kole wyboru prawą strzałką i tam gdzie są tryby zdjęć seryjnych , wyzwalacz czasowy jest też uruchamianie pilota.

Dada napisał/a:
es.em napisał/a:
muszę coś ustawić w menu,
Muszę. Ale nie powiem co, bo nie jestem wróżką i nawet nie będę zgadywał jakiego masz Pentaksa.

W temacie jest przecież napisane.

dzikits napisał/a:
Nie wiem czy tak jest w k-r ale w k30 na kole wyboru prawą strzałką i tam gdzie są tryby zdjęć seryjnych , wyzwalacz czasowy jest też uruchamianie pilota.

Faktycznie, jest w tym miejscu taka opcja. Włączyłem i mruga światełko podczerwieni na body (K-r), ale naciśnięcie spustu migawki na pilocie wciąż nie przynosi żadnych rezultatów.

malero  Dołączył: 28 Lut 2012
Sprawdź na LiveView czy widzisz świecącą się diodę kiedy wciskasz przycisk (pilot skierowany w obiektyw). Będziesz miał info czy pilot w ogóle wysyła sygnał.

Nic poza mrugającą diodą podczerwieni nie świeci :(

Powinno być widać przez chwilę świecącą się diodę z pilota. Aż głupio się pytać, ale zabezpieczenie baterii wyjąłeś? Może to ona sprawia problem.

Nie wiem o jakie zabezpieczenie może chodzić, w pilocie? Tam wydaje mi się, że nic nie ma :)

Przezroczysta zakładka między baterią a obudową. Najwidoczniej wyjąłeś, bo byś zauważył;)

Jeśli nie widać diody to albo bateria, albo pilot jest uszkodzony.

Albo nie jest kompatybilny?

Czy każdy z napisem "For Pentax" będzie działał z K-r?

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
es.em napisał/a:
Czy każdy z napisem "For Pentax" będzie działał z K-r?

Tak

es.em napisał/a:
Albo nie jest kompatybilny?

Może być, chociaż wątpię, jak masz pilota od TV sony, to sprawdź przyciskiem telegazety, czy wyzwolisz migawkę, wykluczysz awarię body.

Dziękuję bardzo :)

erykf  Dołączył: 15 Sty 2013
Warto pamiętać, ze pilot działa do odległości ok 3 m
Ja kupiłem podobno oryginalnego pilota PENTAX i zadziałał dopiero po kilku próbach naciśniecia przycisku i to z bliskiej odległości - potem działał już zgodnie z obietnica do ok. 3 m
Żadnego zabezpieczenia z baterii nie wyciągałem i nie trzeba nic ustawiać prócz trybu migawki

Nieoryginalny działa czasem z 15m, 8-6m to norma.

sandman_fresh  Dołączył: 04 Lis 2011
moj nieoryginalny dziala z max 4m,
a i nie wiem czy tak ma byc czy nie (nie narzekam),
ale dziala mi wyzwalania migawki oraz wyzwalanie af
(dwa osobne guziki)
pilot kosztowal jakies 15zl

mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
Na pewno sprawdź baterię, może po prostu nie styka w pilocie. Sprawdź, czy na pewno masz ustawione wyzwalanie z pilota w korpusie (można ewentualnie w menu ustawić, czy ma działać przy tym AF czy nie), z tergo co pamietam w K-r w niektórych trybach tematycznych pilot nie działa (instrukcja). No i zakładam, że wiesz iż czujnik od pilota jest w K-r z przodu a nie z tyłu korpusu. Jak nic nie pomoże, to (jeśli masz taką możliwość) sprawdź inny pilot, np. w sklepie foto.

PS. Ja kupiłem kiedyś pilocika "made in china", który pięknie działa za 4zł (koszty wysyłki wliczone w cenę) na ebay'u prosto z Chin :-) Od pewnego czasu wszystkie duperelki tego typu kupuję tylko w tam. Jedyny minus to oczekiwanie 2-3 tyg. (choć najczęściej paczka jest w Polsce już po paru dniach).

sandman_fresh  Dołączył: 04 Lis 2011
w sumie to ja mam cos takieg: http://allegro.pl/pilot-p...967448745.html, i jak juz wspomnialem sa dwa guziki, jeden wyzwala migawke (lub migawke + af jezeli ustawione), drugi wyzwala tylko af - nie wiem czy tak ma byc - ja nie narzekam na ta funkcjonalnosc :D

Najprawdopodobniej pilot jest uszkodzony, rozkleja się między guzikiem a lampką. Nowe baterie nie przynoszą rezultatów.

jaro63  Dołączył: 20 Sty 2013
es.em napisał/a:
Najprawdopodobniej pilot jest uszkodzony, rozkleja się między guzikiem a lampką. Nowe baterie nie przynoszą rezultatów.

Miałem podobny problem, pilot mi został po K-r, który sprzedałem. Z nowym K-30 nie chcial współpracować. Myślalem że bateria słaba. Wymieniłem i nic. Wystraszyłem się ze może aparat ma wadę. Kupiłem na allegro drugi taki sam za chyba 16 zł z przesyłką. Pirewszy test, kiedy przyszła presyłka - wszystko działa !. Przełozyłem baterię do starego, też działa !!. Jakim cudem ? Nie wiem ale teraz mam 2 piloty. Prawdopodobnie coś się dzieje z samym przyciskiem, kiedy długo nie używany może nie kontaktuje. Popróbuj go "wymasować" może ruszy. Powodzenia. ;-)

Skocz do: