Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Soosa napisał/a:
pisały to matoły którym nie wystarczyło chyba umiejętności
Nie rozpędzaj się tak. Były wersje sponsorowane przez konkretne organizacje i gdy zainstalowałeś jedną z nich, nie miałeś wyboru lub byłeś zmuszany do podania organizacji, bo taka wersja nie dopuszczała możliwości pozostawienia tego pola pustego.

Soosa  Dołączył: 10 Kwi 2009
Tak, tyle że komentarze te pojawiały się dokładnie na dobreprogramy.pl i odnosiły się do wersji ściągniętej z tego portalu - może podmienili na czas pobierania programu przeze mnie. O przypadkach, o których wspominasz - przyznam że nie słyszałem. Moja mama korzysta z IPSów dostarczanych jako gratis do prasy itp. ale tam również nie zauważyłem takich problemów. Jeśli faktycznie tak było - rozpędziłem się.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W ubiegłym roku instalowałem z pięć różnych wersji zanim trafiłem na taką, w której odpis nie był podpięty na sztywno do jakiegoś konkretnego odbiorcy.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
W tej którą zassałem z polecenia opiszona, niby też jest wpisany odbiorca 1%, ale po najechaniu kursorem można wybrać kogoś z podpowiedzi lub wpisać swego albo pozostawić puste miejsce gdy np. nie ma z czego odpisać. Pzdr.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Informacyjnie i znowu "z pamięci". Programy te (nie wiem czy wszystkie) są darmowe dla osobistego, niekomercyjnego użytku pod warunkiem przekazania 1% na rzecz OPP.

Soosa  Dołączył: 10 Kwi 2009
@Rafi, faktycznie z pamięci.

@plwk - może prościej ze strony producenta?

Uznaję się za cudowne dziecko, Wasze przypadki mnie się nie trafiają...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
nie wiem jak jest w innych programach, w swoim życiu zawodowym wypełniałem PITy tylko na 2 sposoby
- oficjalne e-Deklaracje
- program IPS

uwaga, fanfary, licencja pitów od IPSu

była na samym dole strony do której linkowałem w moim pierwszym poście - nie trzeba się było bardzo wysilić żeby znaleźć
Cytat
Warunki licencji

1. Licencja na używanie programu jest bezpłatna dla osób rozliczających własne zeznania lub dla osób bezinteresownie pomagających w rozliczeniach innym podatnikom.

2. Osoby korzystające z programu na warunkach licencji bezpłatnej wyrażają zgodę na to, aby program podpowiedział w zeznaniu numer KRS promowanej Organizacji Pożytku Publicznego.

3. Firmy, urzędy i osoby wypełniające zeznania odpłatnie lub w ramach obowiązków służbowych powinny posiadać zakupioną licencję czasową lub zwykłą na użytkowanie modułów PIT-36(18)(za 2012) i PIT-37(18)(za 2012) z programami Formularze IPS i Biuro Rachunkowe IPS.

4. Autor programu dołożył NAJWIĘKSZYCH starań, aby program działał prawidłowo w zakresie technicznym a szczególnie merytorycznym. Ponieważ program jest tworem myśli ludzkiej, nie można wykluczyć, że nie jest wolny od błędów. Z tego powodu autor nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody materialne i niematerialne.

5. Publikowanie programu na płytach CD-ROM dołączanych do gazet i czasopism oraz publikowanie na stronach internetowych jest możliwe tylko za PISEMNĄ zgodą autora.

6. Dozwolone jest nieodpłatne kopiowanie wersji instalacyjnej programu i przekazywanie innym osobom.

to chyba wyjaśnia problemy - bezpłatny dla użytku domowego i jedynie podpowiada w polu 1% podatku - sugestia, nie nakaz

jeżeli ktoś korzysta z jakichś badziewnych programów czy też ściąganych nie wiadomo skąd - nie mój problem ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Soosa, ściągam tylko ze stron producentów.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Dotychczas żonka korzystała z programów wydawanych jako dodatek do Rzeczpospolitej. Była z nich bardzo zadowolona. Niestety, w tym roku Rzeczpospolita nie wyda płytki, a ten z IPS jest bardzo podobny i dlatego jej odpowiada. Pzdr.

kowalski198  Dołączył: 28 Sty 2013
pod tym linkiem masz zestaw PITów za rok 2012 ->pit 38 formularz

Skocz do: