dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
A propos cla, a raczej VATu. Wg moich przygod z UC, clo i VAT trzeba doliczyc na 100%. Pelne koszty wyniosa okolo 30% kosztow zakupu i przesylki. UC zada dowodu zakupu, na ktorego podstawie oblicza clo i VAT.

Mozesz poprosic goscia, zeby zadeklarowal zanizona wartosc. Nie wiem dokladnie jaka i czy to w ogole dziala. Wujek google ci podpowie, ze ponizej 50 dolarow nie cla. Ja ostatnio zaplacilem clo za przesylke o wartosci 49 dolarow - musialem sam dostarczyc dowod zakpupu - deklaracja sprzedawcy nie wystarczyla.

Charakter przesylki musi byc "gift", a zawartosc jako "used/broken camera parts" albo cos takiego.

Jednak celnicy sie troche obtrzaskali ostatnimi czasy i niestety wiedza juz co to jest ebay, a co za tym idzie znaja te sztuczki. Maja rowniez dostep do internetu i korzystaja z niego, wiec podrabianie rachunkow z paypala moze sie bardzo zle skonczyc. Prezent od Chinczyka w postaci kilkunastu/kilkudziesieciu takich samych matowek bedzie bardzo podejrzany.

Ja w kazdym razie przestalem juz dawno kombinowac - dla tych kilku zlotych gra nie warta swieczki. Poza UE kupuje w ostatecznosci, a jesli juz, to z gory doliczam koszty celne. Jak mi nie nalicza, mam prezent ;-)

pozdrawiam

dzerry

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Czemu taki krótki termin? :roll: Chętnie dopisał bym się na matówkę do K10D, a drugą do K100d dla kolegi, ale muszę się dogadać z warewolf-em co do zwrotu kasy.

Na razie ustawiam się w kolejke do k10d, przelew zaraz zrobie.

EDIT: przelew zrobiony

Silkion  Dołączył: 29 Maj 2007
Ja poproszę jedną do K10D najlepiej z ukośnym klinem.

przelew wykonany

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
OK. właśnie zrobiłem przelew :-)

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
Przelew poszedl, mam nadzieje ze do jutra dojdzie ;) Odbior oczywiscie osobisty ;)
Grzesiek

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
I ja poproszę jedną do K10D najlepiej z ukośnym klinem.

Przelew wysłany :mrgreen:

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
GrzegorzQ
K100D
preferowana z ukośnym klinem jak jest
przelew wysłałem

ufff
kruca bomba mało casu

PS: mam grube paluchy - jak dojdą to może zrobimy jakieś warsztaty z symultanicznym wkładaniem matówek

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Pieniądze wysłałem przelewem, z ukośnym klinem jeżeli jest taka możliwość.

Lebiad  Dołączył: 20 Lut 2007
Może ktoś podrzucić link na Chińczyka? Z góry dzięki. I jeszcze pytanie do Samsungowców Gx-1s pójdzie z któąś z tych matówek?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Lebiad, do GX-1S powinna pasować matówka od k10d

Lebiad  Dołączył: 20 Lut 2007
Ok link sie znalazl.

struna  Dołączył: 22 Mar 2007
Wysłałem chińczykowi wiadomość przez ebaya:
"Hello.
I send to You message, but You don't answer on my question. So, I is asked again:
We need:
- 14 x Split Image Focus Screen for Pentax *istD istDS K10D
- 17 x Split Image Focus Screen for Pentax DL K100D
If You have Split Image Focus Screen with horizontal and oblique wedge we want oblique.
Please, write me how much will it cost with express mail and do You have split with horizontal of oblique wedge.
My e-mail is: struna@struna.com.pl"

Teraz czekam na odpowiedź, wszystkie przelewy i jedziemy z tym koksem :-D
Tak swoją drogą dużo sie tego zrobiło :-P

Nasz chińczyk jakoś nie chce odpowiedzieć na maila, znalazłem innego, który twierdzi że w k100d i k10d jest taka sama matówka, czy w miarę możliwości może ktoś zmierzyć te matówki, albo co najmniej tą z k10d, a ja jutro z rana zmierzę swoją.
link do aukcji

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Przepraszam za wtręt, ale jesli mogę coś zasugerować, to matówka ze skośnym klinem to po prostu "diagonally split focusing screen", a "you" po angielsku to wielką literą piszą tylko Polacy i Rosjanie :)

Już zmykam.

według chińczyka z ebaya matówki w ist D DL K10d K100D są wymienne link >>

jeżeli ktoś może zaprzeczyć lub potwierdzić to proszę o pomoc, bo wcześniej umówiony chińczyk przy takiej wielkości zamówienia nabrał wody w usta

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
struna, nie duplikuj postów.

Matówki do Pentaksów mają standardowo wypustkę na chwycenie pensetą taką jak w tym linku http://cgi.ebay.pl/Split-...8QQcmdZViewItem . Ta z linku nie ma tej wypustki ale czy ma jakiś rozmiar pasujący do wszystkich trudno powiedzieć.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
plwk, nie ma takiego rozmiaru, który pasuje do wszystkich. To jest bardzo "ścisłe" i precyzyjne umocowanie na tyle, że np choć matówka do kasetki i DL-a ma taki sam rozmiar, to różni się minimalnie grubością - i to wystarczy, żeby nie pasowała.

Jeden z chińczyków pisze, że wszystkie matówki Pentaxa za wyjątkiem K1000 mają grubość 1.45mm. Oprócz tego konstrukcja jest bodaj taka, że zmiana grubości nie wpływa na położenie płaszczyzny "czynnej" matówki. Ważne aby po montażu blaszka dystansowa była z tej strony matówki co przed demontażem.
Chyba Fafniak wrzucał gdzieś zdjęcia z wymiany matówki z objaśnieniami - znalazłem http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=4816 .
Na szybko zrobiłem własne.

Od góry widać blaszkę dystansową, matówkę (górna powierzchnia, położenie której ustala blaszka dystansowa, jest powierzchnią roboczą) i blaszkę mocującą z zapinką.
Ciekawostka - matówka włożona uchwytem do dołu :-/

Przy okazji przedmuchałem matówkę bo miałem mnóstwo paprochów.

Napisałem temu chińczykowi z którym się wcześniej umawiałem, który niestety nabrał wody w usta:
"I write to you last time. If you don't want have money, I search for this somebody else.
I need:
- 15 x Split Image Focus Screen for Pentax *istD *ist DS K10D
- 15 x Split Image Focus Screen for Pentax DL K100D
I will pay you by paypal. If you have DIAGONALLY split focusing screen then I want it.
I wait for answer for tomorrow, later I search somebody else."
Proszę sie nie czepiać mojej angielszczyzny (nie tylko język polska jest język trudna :-P ), ale myślę że koleś zrozumie co autor miał na myśli mówiąc, a miał na myśli:
"Piszę do ciebie ostatni raz, jak nie chcesz pieniędzy to poszukam kogoś innego.
Potrzebuję:
- 15 x Split Image Focus Screen for Pentax *istD *ist DS K10D
- 15 x Split Image Focus Screen for Pentax DL K100D
Zapłacę ci przez paypala. Jeżeli masz matówki z klinem ukośnym to chcę takie.
Czekam na odpowiedź do jutra, później szukam kogoś innego".

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
struna niech nikt łaski nam nie robi !!
jest jeszcze kilku innych sprzedawców 8-)

Skocz do: