titi  Dołączył: 30 Mar 2010
uszkodzona matryca
Witam!
Ponawiam pytanko, czy ktoś jest w stanie na 1000% stwierdzić czy jest to uszkodzona linia matrycy, z góry dzięki

http://www.fotosik.pl/pok...29fa8c35ca.html

już wcześniej pisałem, że...
ze wzgl na brak modelu w PL zakupiłem go będąc w Anglii z amerykańskiego Ebay-a.
W Polsce za naprawę/wymianę matrycy chcą 2 tys. Serwis w Hamburgu napisał, że nie są w stanie napisać ceny wymiany aż nie zajrzą do środka. Czekam na odpowiedź z USA, bo jeszcze mam 3 miesiące gwarancji. Problem jest taki, że Polski serwis uznaje 12 miesięcy gwarancji na sprzęt kupiony za granicą, a gwarancja z USA jest 24 miechy...

doradźcie co robic, moze to nie jest matryca? ale wątpię :p

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
Może nie.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
przydałyby się jakieś kilka full-rezoluszyn, względnie rawy, co by coś mądrego powiedzieć.

momento

[ Dodano: 2010-04-01, 20:39 ]

[ Dodano: 2010-04-01, 20:46 ]
http://www.fotosik.pl/pok...11626248d6.html
górny lewy róg

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Może to zupełnie głupi pomysł. Ale próbowałeś zrobić mapowanie pikseli? :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Raczej serwis. Może to być taśma ale może być również matryca.

tak, mapowanie robiłem, więc nie pozostaje nic innego jak spróbować z serwisem, a nóż to będzie taśma...
oby tanio wyszło, bo załamka będzie
dzięki za podpowiedzi

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ale powiem Ci, że specyficznie to wygląda, bo nie cała linia się krzaczy.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Imo uszkodzona matryca - gdyby to była tasiemka, to mogłaby być cała linia(wiersz) bez informacji. Ew. coś gdzieś indziej, w firmware na ten przykład.

To tak wg mnie, informatyka + elektronika amatora ;) .

Wiem, że nie mówię przyjemnych wieści.
No ale z drugiej strony specjalistą też nie jestem.

majpitek  Dołączył: 14 Gru 2008
Chyba niestety matryca. Miałem identycznie w Fuji s6500fd - serwis zażyczył sobie 700 zl za wymianę matrycy z obiektywem (podobno jeden element, ale chyba mnie tu chcieli wyportkować). I z tego powodu przesiadłem się na Pentaxa.....
Dołączam sampla z fujika...

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
matryca na bank

frequency  Dołączył: 07 Kwi 2010
majpitek napisał/a:
Miałem identycznie w Fuji s6500fd

Przypomina mi to tzw. "hot strips" ze strony Pixel Fixer.
Cytat
Some hot pixels cause a faint line that extends all the way to the edge of the image.

matis  Dołączył: 04 Wrz 2009
Postanowiłem odświeżyć ten temat a nie zakładać nowy bo mam podobny problem; a mianowicie ostatnio na zdjęciach pojawił mi się ciemny pasek na zdjęciach ale trochę inny niż w tym temacie, zdjęcia najlepiej pokażą o co mi się "rozchodzi" (po kliknięciu pełny rozmiar)

Trochę dziwne bo na tym drugim zdjęciu pojawiła mi się jeszcze druga linia pozioma ale tylko na tym jednym. Co o tym sądzicie?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli dzieje się tak na każdej karcie pamięci to zapewne winna jest matryca lub taśma.

na LiveView jest widoczna ta linia wiec nawet nie sprawdzałem na innych kartach

Ale zastanawia mnie ze na jednym zdjęciu pojawiła się dodatkowo linia w poziomie a później już tylko została to pionowa.

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
w takich usterkach nie wykluczałbym procka, kiepskie teraz są układy bga. Na taśmę to za mała usterka, przy padniętym 1 pinie na taśmie obraz byłby bardziej zniekształcony.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Pytanie tylko, czy warto za te pieniądze naprawiać (2000pln)? IMO to przewyższa wartosć aparatu (K20D). Nie mądrzej dołożyć kilka stówek i kupić nówkę K30?

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
To jednorazówki są, spadek wartości zwykle dyskwalifikuje naprawę. W PL może znalazłby się jakiś serwis, który zrobiłby to za 1/4 ceny - matryca dość popularna i jak kojarzę montowana w NX Samsunga.

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Ciekawe ile kosztowałaby naprawa, gdyby donieść swoje części zamienne do serwisu. Tak się składa, że mam sprawny moduł SR z matrycą po demontażu GX-20 i po taniości będę się tego niedługo pozbywał.

Dzieki za odpowiedzi ale poddałem się i nic nie będę robił już tym Szajsungiem :-| Zostanie jako backup dla K-5 którą kilka dni temu zakupiłem :mrgreen:

Skocz do: