sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Czy jest duża różnica między 830 a 840 Samsunga? Czy lepiej 840 Samsunga czy Kingston SSD 120GB V300 ?

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
sołtys napisał/a:
Czy jest duża różnica między 830 a 840 Samsunga? Czy lepiej 840 Samsunga czy Kingston SSD 120GB V300 ?

Wolałbym Kingstona albo GoodRama.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Tylko intel :)

kelus, taka informacja "wołałbym cośtam" mi nic nie mówi bez wyjaśnienia dlaczego.

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
opiszon napisał/a:
dysk sobie leży luzem na dnie obudowy, nie wadząc nikomu
hehe ATA też mogły tak leżeć, dodam, że jak się piaskiem podsypało, to tłumił - nieobecne w SSD - wibracje i przyjemnie chłodził dysk.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
oczywiście że mógłby, nawet w jednej obudowie fabryczne miejsce na dysk było "na podłodze"
mimo to był przykręcony chociażby śrubkami, tak że nie można go było ruszyć w czasie pracy - tylko razem z obudową, a w tej chwili mogę sobie dyskiem SSD ruszać ile wlezie w trakcie pracy - tym bardziej że mam otwartą obudowę

sołtys napisał/a:
kelus, taka informacja "wołałbym cośtam" mi nic nie mówi bez wyjaśnienia dlaczego.

Kingstonów montowałem sporo, nigdy nie miałem problemów. GoodRamów kilka - mam do nich zaufanie co do jakości wynikające z używania kart pamięci jak i innych pamięci (RAM, flash w pendrive).

A jak z różnicą między 830 a 840? Bo już już miałem zamawiać 840 kiedy trafiłem na jakiś test, gdzie opisują, że 830 ma lepsze, trwalsze i jednak szybsze kości pamięci. Ktoś coś wie na ten temat więcej?

sołtys, W gruncie rzeczy 840 są za krótko na rynku żeby wyrobić sobie rzetelną opinię ;) a z drugiej strony 830 są kultowe i wymieniane obok dysków Intela... ;P

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
sołtys, kultowy samsung 830 byl dla mnie ciut za drogi, wiec wzialem cos pomiedzy i padlo na Kingstona HyperX 3k. Naprawde watpie czy ktokolwiek z nas zauwazylby roznice, nawet w porownaniu z V300 lub V200. Trwalosc i jakosc tez raczej porownywalna. Te dyski sa tak szybkie, ze i tak w wiekszosci przypadkow, system i hardware bedzie je ograniczal.

Przyglądnąłem się wreszcie porządnie co mi zajmowało tak dużo miejsca na dysku systemowym. Okazało się, że miałem stare, nieużywane katalogi Lightrooma, które zajmowały .... :oops: ..... 50GB :shock: .... ledwo mieściłem się na partycji 120, a teraz zastanawiam się czy nie wystarczyłby mi dysk 60GB :-P Niby są też dyski 90GB, ale chyba ostatecznie wezmę 120 - wszak to inwestycja na lata ;)

[ Dodano: 2013-01-30, 13:15 ]
dzerry napisał/a:
sołtys, kultowy samsung 830 byl dla mnie ciut za drogi

No właśnie dla mnie też, a jeśli różnica w działaniu nie jest tak kolosalna to wolałbym tę różnicę przeznaczyć na nowy zasilacz chociażby ;)

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
W kwietniu 2012 nabywając nowy sprzęt zainwestowałem w dysk SSD - o ten (wtedy kosztował 600zł)
http://www.morele.net/dys...8m4ssd2-401896/
Po dziś dzień żadnych problemów, a kopniak, jakiego doznałem uznaję za największy przełom od czasu 386 DX.
Chętnie bym podobny dysk wsadził sobie do notebooka jeśli byłby sposób na przegranie dysku 1:1 (bez reinstalacji systemu i innych wygibasów).

Poza nim nie mam żadnych wbudowanych dysków. Dodatkowe 2 na USB leżą sobie na obudowie - takie magazyny na muzę czy inne większe pliki, bez których można się w razie co obejść.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
czy przegranie dysku 1:1 jest wskazane przy przejściu z dysku magnetycznego na SSD ?

opiszon napisał/a:
czy przegranie dysku 1:1 jest wskazane przy przejściu z dysku magnetycznego na SSD ?

Raczej polecam gołą instalację + stery i soft któego używamy bez całego crapware, który jest przy przywracaniu systemu z recovery. Po własnej instalacji można zrobić obraz systemu ewentualnie.

Niestety, instalacja nie wchodzi w grę. Komp miał preinstalowany system (Win XP Media Center Edition), a zalążek systemu siedzi na ukrytej partycji. Zwyczajnie w komplecie nie było płyty mimo, że system całkowicie legalny. Uroki OEM.

Także albo kopia 1:1 albo nic.

A dlaczego taka kopia miała by być zła? Bo nie za bardzo rozumiem. Co ma typ dysku do danych logicznych? Zawsze można potem odpalić jakiegoś defraga, by sobie system poukładał jak lubi.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Marooned napisał/a:
Chętnie bym podobny dysk wsadził sobie do notebooka jeśli byłby sposób na przegranie dysku 1:1 (bez reinstalacji systemu i innych wygibasów).

Marooned napisał/a:
(...)
Także albo kopia 1:1 albo nic.

A dlaczego taka kopia miała by być zła? Bo nie za bardzo rozumiem. Co ma typ dysku do danych logicznych? Zawsze można potem odpalić jakiegoś defraga, by sobie system poukładał jak lubi.
Niestety problemem jest offset partycji. Przy dyskach HDD nie ma to znaczenia a w SSD musi być on wielokrotnością sektora gdyż w przeciwnym wypadku spowalnia zapis i zwiększa ilość kasowań sektorów.

Gparted potrafi wyrównać partycję, jest dostępne LiveCD

Marooned napisał/a:
Niestety, instalacja nie wchodzi w grę. Komp miał preinstalowany system (Win XP Media Center Edition), a zalążek systemu siedzi na ukrytej partycji. Zwyczajnie w komplecie nie było płyty mimo, że system całkowicie legalny. Uroki OEM.

Ściągasz obraz płytki xp media center edition, przy instalacji wpisujesz kod ze stickera, później sterowniki i działa.

Instalacja systemu to pikuś w porównaniu z instalacją tych wszystkich rzeczy zebranych przez te 7 lat użytkowania kompa. Że o ręcznych zabawach w rejestrze celem dostrojenia systemu nie wspomnę.
Ale dzięki za sugestię. Teraz wiem, że należy o tym zapomnieć i niczego nie ruszać.

Marooned napisał/a:
Instalacja systemu to pikuś w porównaniu z instalacją tych wszystkich rzeczy zebranych przez te 7 lat użytkowania kompa. Że o ręcznych zabawach w rejestrze celem dostrojenia systemu nie wspomnę.
Ale dzięki za sugestię. Teraz wiem, że należy o tym zapomnieć i niczego nie ruszać.

Jak masz czas to możesz spróbować skopiować partycję z windowsem bez tej recovery, w parted magic ustawić jej flagę jako boot, dopalić płytę z xp media center edition i wykonać polecenie fixmbr. Powinno ruszyć.

Można spróbować podłączyć 2 dyski do lapka - stary i nowy ustawiając w BIOS jako pierwszy SSD (oczywiście zformatowany na ntfs), w parted magic ustawiamy flagę boot na partycji recovery, winda może przywróci się na pierwszą partycję czyli na SSD.

Nie bardzo mam czas aby sprawdzić obie metody.

Skocz do: