sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Dyski SSD - instalacja, system, optymalizacja.
Po pierwsze chciałbym, aby nie było tutaj dyskusji na temat jaki dysk wybrać itd. Do tego jest TEN wątek. Tutaj chciałbym, aby dyskusja odnosiła się do instalacji tak dysku jak i systemu, optymalizacji itd. itp.

Noszę się z zamiarem kupna dysku SSD i mam kilka pytań odnośnie instalacji, stawiania systemu, optymalizacji itd. Pytań kilka, ale będę pytał po kolei.

1) Jakie problemy i z czym związane mogłyby się pojawić, gdybyśmy chcieli przenieść system z HDD na SSD, a nie instalować od nowa? Dlaczego lepiej postawić system od nowa?

2) Programów różnych mam sporo. Wiadomo, że niektóre można wywalić jako "śmieciowe", ale niektóre jak np. programy do tworzenia fotoalbumów, programy graficzne (Lightroom itd.), programy do nagrywania i obróbki dźwięku czy do obróbki video mają swoje katalogi. Boję się, że coś pominę przy tej ilości programów i później obudzę się z ręką w nocniku. Na które katalogi i ustawienia systemu zwrócić uwagę, aby bezboleśnie korzystać z systemu zainstalowanego od nowa na nowym dysku? Czy jest jakiś prosty sposób, aby kompletny lajkonik w sprawach komputerowych bezboleśnie "przeniósł" ustawienia systemu (albo wręcz cały system) i programów?

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Ad. 1 Po pierwsze jaki system a pod drugie system zainstalowany na dysku HDD ma zazwyczaj nieoptymalnie rozmieszczone sektory. Instalator Win 7 robi to poprawnie gdyż rozpoznaje dysk SSD ale już starsze systemy niestety nie. Złe rozmieszczenie sektorów będzie skutkować zmniejszeniem transferu przy zapisie i zwiększeniem ilości zapisywanych sektorów.

Ad. 2 Kupując nowy dysk mamy ten komfort że możemy przez jakiś czas mieć dwa systemy stary i nowy. Dzięki temu można spokojnie i po kolei przenieść dane i konfiguracje.

ZbyszekB, dzięki za informacje. Krótko i węzłowato, ale już nie mam wątpliwości :) Rzeczywiście nie dopowiedziałem. Mam Win7Pro 64-bit.

Czyli zostaje 2). Tak właśnie też sobie myślałem, że tak czy siak będę miał podpięty ten stary dysk i w razie czego będę sobie przenosił co potrzebniejsze dane. Jak już wszystko przeniosę starą partycję C:\ wykorzystam na lokalizację pulpitu i tych wszystkich katalogów, które dobrze by było, żeby nie mieściły się na SSD. Teraz więc przechodzimy do następnego pytania.

3) Scenariusz jest taki. Mam Ci ja dysk HDD 500GB. Na tymże dysku mam patrycję systemową czyli C:\. Podpinam dysk SSD. Jak teraz zainstalować nowy system na dysku SSD, aby C:\ było na nowym dysku i co zrobić ze starą patrycją C:\? Tzn. jak później zrobić, żeby system uruchamiał się z dysku SSD, widział go jako C:\ i jednocześnie zostawić podpięty stary HDD?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
3) Wypiac dysk HDD, wlozyc SSD, zainstalowac system, podpiac HDD. Stare C:/ dostanie inna literke.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
sołtys napisał/a:
3) Scenariusz jest taki. Mam Ci ja dysk HDD 500GB. Na tymże dysku mam patrycję systemową czyli C:\. Podpinam dysk SSD. Jak teraz zainstalować nowy system na dysku SSD, aby C:\ było na nowym dysku i co zrobić ze starą patrycją C:\? Tzn. jak później zrobić, żeby system uruchamiał się z dysku SSD, widział go jako C:\ i jednocześnie zostawić podpięty stary HDD?
Na czas instalacji odepnij dysk HDD. Instalator nada mu literę C a po podpięciu dysku HDD litery jego partycji będziesz mógł sobie nadać dowolnie według uznania.

Aha. Ale stare C:\, po ponownym podpięciu i zmianie literki, będzie nadal widziane jako system czy jako dysk z danymi?

[ Dodano: 2013-01-30, 15:05 ]
I czy ta zmiana literki będzie automagiczna czy komputer będzie się upominał o to przy uruchomieniu systemu?

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
A nie lepiej w BIOSie przestawić SSD jako "pierwszo-priorytetowy"?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
sołtys napisał/a:
będzie nadal widziane jako system czy jako dysk z danymi?

Dysk z danymi. O ile, za Blesso, ustawisz priorytet uruchomienia w BIOSIe na SSD.

sołtys napisał/a:
I czy ta zmiana literki

Automagiczna.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
warto by jeszcze włączyć w biosie obsługę trybu ahci jeżeli nie jest włączony

Mirek  Dołączył: 12 Cze 2006
Ja jeszcze usuwałem opcje związane z defragmentacją dysku i hibernacją komputera. Wyczytałem, że na dysku SSD nie powinno się ich uruchamiać .
Wyłączyłem też automatyczne indeksowanie dysku.

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Za Mirkiem: warto powyłączać usługi "mielące" dyskiem.
Po instalacji systemu, przed wszelakimi updatami i instalacjami softu warto trochę pozmieniać ustawienia dla plików tymczasowych.
Gógle zwrócą Ci mnóstwo zwartych informacji, jak choćby tu:
http://www.purepc.pl/pami...ik_ssd?page=0,5
(i inne strony tego artykułu).
Nie twierdze oczywiście, że wszystkie opisane tam porady są b. ważne, ale w kwestii odciążenia dysku SSD od zbędnego zapisywania śmieci tymczasowych jest w tym wg mnie sporo racji.
Z podobnych artykułów można rzucić okiem na: http://dawka.wordpress.co...sd-w-windows-7/
lub
http://www.pcworld.pl/new...zytkowanie.html

Mirek, do pytania o optymalizację systemu i ustawienia jeszcze dojdziemy :) Staram się po kolei zadawać pytania, żeby później łatwo było się odnaleźć w tym wątku :) Co nie zmienia faktu, że dzięki za informacje :)

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
sołtys, lepiej pewnie ode mnie wiesz, że w wątkach robi się łatwo uroczy bałagan. Notuj na papierze ważne punkty, czy w jakimś pliku tekstowym. Albo moderuj wątek na bieżąco i powstanie nam kompendium przejścia na SSD ;-)

Z tą żywotnością to chyba wielu przesadza. W poprzedniej pracy mieliśmy serwery pracujące na kartach CF zamiast dysku po kilka lat bez problemów.

Pavlvs  Dołączył: 23 Lip 2011
Kilka linków już koledzy podali, ale wrzucę jeszcze jeden, myśle że jedna z najlepszych stron o ssd.
http://thessdreview.com/

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008

Pavlvs, opiszon, a to dobre! Dzięki!

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
sołtys napisał/a:
ZbyszekB, dzięki za informacje. Krótko i węzłowato, ale już nie mam wątpliwości :) Rzeczywiście nie dopowiedziałem. Mam Win7Pro 64-bit.

Czyli zostaje 2). Tak właśnie też sobie myślałem, że tak czy siak będę miał podpięty ten stary dysk i w razie czego będę sobie przenosił co potrzebniejsze dane. Jak już wszystko przeniosę starą partycję C:\ wykorzystam na lokalizację pulpitu i tych wszystkich katalogów, które dobrze by było, żeby nie mieściły się na SSD. Teraz więc przechodzimy do następnego pytania.

Jeśli masz dość miejsca na SSD - czyt. 120GB to Pulpit i resztę warto mieć jednak na szybkim dysku.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
sołtys, możesz oczywiście pamiętać o wszystkim i ręcznie zmieniać, ale może lepiej po prostu kupić intela, zainstalować SSD Toolbox i kliknąć parę guziczków, żeby zrobiło się samo i tyle? Jakiś migrator systemu też jest w pakiecie, za darmo oczywiście, więc jeśli nie chce Ci się przeinstalowywać systemu, zerknij na soft Intela (działa tylko jeśli wykryje odpowiedni dysk SSD w systemie). Polecam.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
A co sadzicie o SSDtweaker? Wystarczy dla lamera?

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
l_uka napisał/a:
kupić intela, zainstalować SSD Toolbox i kliknąć parę guziczków, żeby zrobiło się samo i tyle
l_uka napisał/a:
Polecam
Z autopsji?

Skocz do: