Magnum44pl  Dołączył: 06 Sty 2013
[K-5] Kurz czy plamy?
Witam. Ostatnio bawiłem się swoją kapiątką i zastanawiam się, czy posiada ona plamy czy kurz. Przed zrobieniem tego zdjęcia kilkunastokrotnie została włączona funkcja czyszczenia matrycy z kurzu, przeczyszczone soczewki obiektywu (z przodu i z tyłu). Nie wiem, czy panikować, czy kupić gruszkę i bawić się w czyszczenie. Tutaj link do zdjęcia:

http://imageshack.us/phot...827/testki.jpg/

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Ja bym najpierw wykorzystał patyczki kosmetyczne, które na pewno masz w domu.

Magnum44pl  Dołączył: 06 Sty 2013
Matryce można czyścić patyczkami? Gdzieś czytałem, że są to tego specjalne "szczotki".

berlingo  Dołączył: 18 Sty 2012
NA BRÓD NA MATRYCY MI TO NIE WYGLADA ZA MAŁE I ZA OSTRE NA RAZIE DMUCHNIJ GRUCHĄ I ZOBACZ POZDRAWIAM

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
berlingo, tak właśnie wygląda kurz na matrycy przy mocno przymkniętaj przysłonie.

cinek325  Dołączył: 28 Sie 2012
Przymknij przesłonę do max i daj jeszcze jedno foto.
U mnie kurz jest bardziej widoczny,a patyczkami nie dotykaj matrycy bo załatwisz ją na amen.
W moim przypadku po dmuchaniu było gorzej , teraz zbieram się z oddaniem aparatu na mycie matrycy :)

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Typowy kurza na matrycy, nie ma się czym przejmować.

cinek325 napisał/a:
a patyczkami nie dotykaj matrycy bo załatwisz ją na amen.

wiele razy dotykałem i jakoś problemu nie ma ;-) byle nie trzeć po matrycy, a jedynie dotknąć punktowo w tym miejscu, gdzie jest kurzyk ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Magnum44pl, sprawdź czy jest to widoczne na maksymalnych używanych przez Ciebie przysłonach. Jeśli nie to szkoda czasu i nerwów.

Fenol napisał/a:
Typowy kurza na matrycy, nie ma się czym przejmować.

cinek325 napisał/a:
a patyczkami nie dotykaj matrycy bo załatwisz ją na amen.

wiele razy dotykałem i jakoś problemu nie ma ;-) byle nie trzeć po matrycy, a jedynie dotknąć punktowo w tym miejscu, gdzie jest kurzyk ;-)

Dotknąć może i można ale nie jest to zalecane , biorąc pod uwagę niewielkie ceny za czyszczenie matrycy :)

Wykorzystam okazję i podepnę się pod temat , mam po prawej str kadu trzy takie dośc wyraźne kropki które widac na załączonym foto.Zaczynają mnie nieco martwić ,bo po dmuchaniu gruszką nawet odrobinę się nie przemieszczają (innym się nie przejmuje) a ultradźwięki również nie chcą sobie z tym poradzić. Zaczynam się bać ze to jakieś tłuste plany (a niczym nie dotykałem matrycy)...
Co o tym sądzicie? Bo kurz mam i miałem na marycy ale zawsze udawało się go zdmuchną stąd moje pytanie.

Załączam foto F 22

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
cinek325 napisał/a:
niewielkie ceny za czyszczenie matrycy :)
A myślisz, że oni bezdotykowo to robią ? :-D Zwłaszcza na mokro .

Oczywiście że nie , ale nie używają do tego patyczków kosmetycznych które mogą zarysować matrycę lub zostawić jakiś włosek ;)

Są do tego specjalne zestawy czyszczące których nie opłaca się kupowac znając ceny mycia matrycy.

Wybieram się dziś ok 13 żeby oddać K-xa na mycie, efektami się dziś pochwalę jeśli nie będa chcieli go zostawić do jutra.

Ofijcjalna cena to 30zł w Lublinie , choć jeden uzytkownik pisał że wykonali mu to za 20.
Zobaczymy jak to będzie ;)

jannad  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak nie masz siły Budzianowskiego i nie wciśniesz matrycy w korpus, spokojnie patyczkiem do uszu nic złego nie zrobisz. Ale do niczego cię nie namawiam.

cinek325 napisał/a:
nie używają do tego patyczków kosmetycznych które mogą zarysować matrycę lub zostawić jakiś włosek ;)
Tjaaaa..... Tylko patyk drewniany z nawiniętą watą z paczki, bo taniej wychodzi od patyczków kosmetycznych.

Nieostry  Dołączył: 08 Kwi 2010
Dada napisał/a:
Tjaaaa..... Tylko patyk drewniany z nawiniętą watą z paczki, bo taniej wychodzi od patyczków kosmetycznych.

Potwierdzam. Sam na własne oczy widziałem

Dada napisał/a:
cinek325 napisał/a:
nie używają do tego patyczków kosmetycznych które mogą zarysować matrycę lub zostawić jakiś włosek ;)

Hehe mam nadzieję że tam aż tak nie oszczędzają.

Swoją drogą macie jakieś dziwne doświadczenia z takimi miejscami , ja jestem pełen nadzieji że tam gdzie go oddaję nie walę takiej fuszerki.

A na poważnie ,to widziałem takie patyczki i na końcu mają materiał z mikrowłókien który nie pyli do tego jakiś specjalny płyn.
W serwisach specjalistycznych raczej kupują to hurtowo więc tanio im wychodzi.

Z resztą po co brać ryzyko uszkodzenia na siebie za 30zł ? :)

cinek325 napisał/a:
nie walę takiej fuszerki.
Żadna fuszerka. Tak się to po prostu robi. :mrgreen: Specjalne patyczki i płyny to są dla łosi, którzy ciężką kasę za to płacą. Do tego odpowiedni marketing, że każda inna metoda grozi katastrofą i robi się biznes. :mrgreen:

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
cinek325 napisał/a:
Są do tego specjalne zestawy czyszczące których nie opłaca się kupowac znając ceny mycia matrycy.

To dobrze, że w specjalistycznych serwisach tego nie wiedzą, bo nie czyściliby za 20-30 zł :evilsmile:

cinek325 napisał/a:
W serwisach specjalistycznych raczej kupują to hurtowo więc tanio im wychodzi.

No jasne, raczej :mrgreen:

Ja już po czyszczeniu w serwisie, Pan dotykał matrycy jakimś patyczkiem i ją przedmuchał, patyczek był suchy bo celowo o to zapytałem.Okazało się że mycie nie jest potrzebne.
Zapytałem się też o patyczki kosmetyczne, powiedział że można niby nimi postarać się coś zebrać ,ale trzeba być pewnym że nie są niczym nasączane i nie zostawiają włosków ,co nie jest takie oczywiste.
Mówił żeby nie trzeć ,a lekko dotykać,jeśli nie zejdzie to oddać do zakładu.

Usługa i trochę info wykonana za free O_o

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
cinek325 napisał/a:
Mówił żeby nie trzeć ,a lekko dotykać

Najlepiej użyć Mocy, wtedy jest bezpiecznie. ;-)

jannad  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jasne że lekko dotykać, muskać, gładzić, pieścić, wgrać nowego soft-cika. Zadowalać body :mrgreen: .

Skocz do: