borwa  Dołączył: 04 Lut 2013
[K20D] Brak AF
Na początek witam wszystkich na forum :)

A teraz od razu do rzeczy - w k20 przestał mi działać AF - w ogóle nie kręci się śruba niezaleznie od ustawienia przełącznika AF/MF. Obiektyw kitowy. Niestety nie mam żadnego innego z autofocusem żeby to dalej sprawdzić. MF działa ok.

Czy ktoś może miał kiedyś do czynienia z podobną sytuacją? Jedyne co próbowałem to przeczyścić styki i zresetować ustawienia w aparacie ale nic to nie dało.

cinek325  Dołączył: 28 Sie 2012
Re: Brak AF
borwa napisał/a:
Na początek witam wszystkich na forum :)

A teraz od razu do rzeczy - w k20 przestał mi działać AF - w ogóle nie kręci się śruba niezaleznie od ustawienia przełącznika AF/MF. Obiektyw kitowy. Niestety nie mam żadnego innego z autofocusem żeby to dalej sprawdzić. MF działa ok.

Czy ktoś może miał kiedyś do czynienia z podobną sytuacją? Jedyne co próbowałem to przeczyścić styki i zresetować ustawienia w aparacie ale nic to nie dało.

Przeczyś styki jakimś spirytusem w obiektywie i w puszce ,nałabuj też akumulatorki.

borwa  Dołączył: 04 Lut 2013
Problem rozwiązany! I to przyznaję się że nie dość dokładnie przeszukałem forum bo odpowiedź jednak tu była tylko trzeba było więcej cierpliwości.
Okazuje się że reset ustawień działa tylko częściowo i nie wszystko się zresetowało. Gdzieś głeboko w ustawieniach niestandardowych było zupełnie wyłączone AF. Aż wstyd się przyznać :oops:
Trzeba uważać jak się pożycza aparat rodzeństwu ;)

cinek325  Dołączył: 28 Sie 2012
Trzeba nie pożyczać aparatu nikomu ;)

Skocz do: